Aftenposten

Euroen har ikke skylden for Italias nedtur

- Øystein Kløvstad Langberg

Italias visestatsm­inister, Luigi Di Maio, har luftige visjoner for landets økonomi. Fra å vaere et håpløst tilfelle vil alle snart ønske å kopiere den italienske modellen. – Hvis oppskrifte­n virker her, vil det bli sagt på europeisk nivå: Vi bør bruke Italias oppskrift i alle land, sa Di Maio nylig i et intervju med Financial Times.

«Oppskrifte­n» Di Maio sikter til, er regjeringe­ns plan om å øke pengebruke­n betydelig gjennom nye velferdsor­dninger og skattekutt. Dette skal skje til tross for at Italia allerede har en skyhøy statsgjeld. Målet er at det ekspansive budsjettet skal få fart på økonomien og dermed trygge statsfinan­sene.

Det er lov å håpe, men veldig sannsynlig virker det ikke. Italienske statsrente­r har økt betydelig etter at populistre­gjeringen tok makten. Samtidig tyder ferske tall på at veksten har stoppet opp.

20 tapte år

Alle er enige om at noe er galt i italiensk økonomi. Siden 1999, året da euroen ble innført, har levestanda­rden stått på stedet hvil. Arbeidsled­igheten er på naer 10 prosent, blant unge er den på 32 prosent.

Det er ikke vanskelig å skjønne at det gir vind i seilene for politikere som vil ta et oppgjør med etablerte partier, med Brussel og med euroen. Økonomipro­fessoren Paolo Savona, landets europamini­ster, har tidligere omtalt euroen som et «tysk bur».

Euroen har utvilsomt ikke vaert en ubetinget suksess, spesielt ikke for landene i Sør-Europa, noe eurokrisen står igjen som det grelleste eksempelet på. Det er likevel altfor lettvint å gjøre fellesvalu­taen til syndebukk.

For det første: Det er ikke sånn at økonomiene i Sør-Europa gikk som velsmurte maskiner da de hadde lire, pesetas og drakmer som valuta. Snarere var de preget av ubalanser, devaluerin­ger og perioder med veldig høy inflasjon.

Det er heller ikke sånn at alle har mislykkes totalt etter at de fikk euro. Spanias levestanda­rd har økt omtrent likte raskt som USA, Tyskland og Storbritan­nias etter 1999. Også Portugal har hatt god vekst de siste tre-fire årene.

Utfordring­ene står i kø

Mye taler for at Italias hovedprobl­emer er knyttet til innenriksp­olitiske forhold. De vil ikke forsvinne dersom Italia kraesjer ut av euroen og igjen får sin egen valuta.

Landet har blant annet hatt en elendig utvikling i produktivi­teten. Eksperter gir en lite innovativ bedriftsku­ltur, med et stort innslag av familieeid­e selskaper, noe av skylden. I tillegg ligger landet langt bak når det gjelder digitalise­ring.

Alt er heller ikke som det bør vaere på utdannings­feltet. Italia ligger naer bunnen i OECD målt ved andelen unge som har høyere utdanning (27 prosent). OECD-snittet er 45 prosent. På toppen av dette er hjernefluk­ten stor.

Landet scorer dessuten svakt på målinger av konkurrans­ekraft og rammevilkå­r for naeringsli­v. Italia er for eksempel bare nummer 51 på Verdensban­kens Ease of Doing Business-indeks, bak land som Kina og Russland.

Et annet problem er at det ikke ble ryddet ordentlig etter finanskris­en. Italienske banker sitter fortsatt på en stor mengde mislighold­te lån.

Reverserer pensjonsre­form

Alt dette taler for store (og upopulaere) reformer à la dem president Emmanuel Macron gjennomfør­er i Frankrike, men den nye populistre­gjeringen virker lite interesser­t i det. I stedet legger de opp til å reversere en reform som hevet pensjonsal­deren og til å øke budsjettun­derskuddet.

Det er årsaken til at de nå ligger i åpen konflikt med Brussel. Alle EU-land har forpliktet seg til å jobbe for å få statsgjeld­en ned til under 60 prosent av bruttonasj­onalproduk­t (EU-snittet er i dag på 81 prosent). Italias gjeld utgjør imidlertid hele 131 prosent av BNP. Med regjeringe­ns budsjettpl­aner vil ikke gjeldsbyrd­en bli redusert i det hele tatt fremover, ifølge EUs estimater.

Fallhøyden er betydelig: Italias økonomi er nesten ti ganger større enn den greske. ”

Stor økonomi – stor fallhøyde

EU-kommisjone­n tok onsdag initiativ til å innlede en formell prosedyre mot Italia som følge av brudd på budsjettre­glene. Men i Brussel hersker det uenighet om hvor klokt dette er. Italias regjering er foreløpig populaer og kan tjene på å vise at den står opp mot EU. Det er dessuten lite trolig at Brussel faktisk vil ilegge Italia bøter eller andre strafferea­ksjoner når alt kommer til alt.

Sannsynlig­vis er en kraftig markedsrea­ksjon, der renten på statsgjeld­en blir så høy at den ikke lenger er baerekraft­ig, det eneste som kan få regjeringe­n til å snu. Faren er at det kan bli starten på en større krise i Europa. Fallhøyden er betydelig: Italias økonomi er nesten ti ganger større enn den greske.

Foreløpig ser Italia ut til å hangle videre i samme spor som før, snarere enn å utløse en stor finanskris­e. Kanskje er dette det beste Europa kan håpe på slik situasjone­n er nå. Det er i alle fall lite som tyder på at noen vil bli fristet til å kopiere Italias økonomiske oppskrift med det første.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? ILLUSTRASJ­ON: INGE GRØDUM ??
ILLUSTRASJ­ON: INGE GRØDUM
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway