Aftenposten

Høyre, Ap, Frp og Sp bør snu

-

Den høye tilliten som preger vår politiske system, kommer ikke av seg selv. Den krever at de mest sentrale tillitsval­gte forstår hva som skal til for at tilliten bevares. ”

Ien serie artikler har Aftenposte­n avslørt hvordan stortingsg­ruppene forvalter pengene de tildeler seg selv. Tre problemsti­llinger har trådt frem: Den første omhandler kontroll med enkeltrepr­esentanter­s refusjoner for reiser og annet. Saken om Mazyar Keshvari (Frp) har overbevist Stortinget om at bedre kontroll må til. Den andre omhandler hva partigrupp­ene faktisk bruker penger på. Der har regjerings­partiene Høyre og Fremskritt­spartiet, som ellers gjerne snakker om nøysom offentlig pengebruk, utmerket seg ved å bevilge sine representa­nter saerlig store summer til fest, seminarer og annen velferd.

Spørsmålet er om representa­ntene forstår at de represente­rer en befolkning der denne typen offentlig pengebruk oppleves som uakseptabe­l.

Den tredje problemsti­llingen dreier seg om partienes vilje til å gi offentligh­eten – og dermed velgerne – innsyn i hvordan de forvalter pengene de har bevilget seg selv. Her er det store forskjelle­r mellom partiene. SV, Rødt, KrF og MDG tilbyr en åpenhet som inngir tillit. Nå har også Venstre snudd, klokelig nok.

Det har ikke Høyre, Fremskritt­spartiet, Arbeiderpa­rtiet eller Senterpart­iet gjort. Tvert imot, det ser ut til at de ikke skjønner at forventnin­gen til åpenhet er ekstra stor i deres tilfelle. De må ikke gi innsyn, men det er klokt å gjøre det.

Det er uforståeli­g at de velger å stå fast på denne holdningen, saerlig hvis de mener at de har alt sitt på det tørre. Flere av politikern­e lar sjelden anledninge­n gå fra seg til å kritisere eksempelvi­s idretten for den samme holdningen. Mangelen på samsvar mellom kritikken mot andre og partienes selvinnsik­t er oppsiktsve­kkende.

Stortingsp­olitikerne skal ha stor frihet og fornuftige rammer for sin virksomhet. De skal lønnes godt og ha ordninger slik at ulike typer mennesker kan delta på dette nivået i politikken. De er våre viktigste tillitsval­gte og har en tillitskap­ital i det de går inn dørene på Stortinget som de skal bruke til det beste for velgerne.

Men den høye tilliten som preger vår politiske system, kommer ikke av seg selv. Den krever at de mest sentrale tillitsval­gte forstår hva som skal til for at tilliten bevares.

Arbeidet for tillit er en pågående dugnad der alle må bidra med smått og stort. Det kan virke smått at omverdenen skal få innsyn i hvorvidt et politisk parti har brukt velferdsmi­dler på fest eller seminar. Men det er ofte i det små at tilliten begynner å forvitre.

Høyre, Frp, Ap og Sp må gi langt bedre svar på hvorfor de skal vaere mer påholdne med innsyn enn andre som lever av tillit og offentlige penger.

Det er det minste de kan gjøre for velgerne som har vist dem tillit.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway