Aftenposten

Statsleder­e angriper urørt natur

- Ole Mathismoen

(V) sier han ønsker seg en ny global avtale som er like viktig for naturen som Parisavtal­en er for klimaet:

– Det er viktig både for naturen og for å klare klimamålet, sier han.

– For ti år siden vedtok verden å stanse tap av biologisk mangfold innen 2020. Hva er poenget med en avtale ingen bryr seg om?

–Nei, vi klarer ikke det målet. Derfor trengs en ny type avtaler med et rammeverk og forplikten­de oppfølging. Jeg tror en ny avtale bør bygges opp som Parisavtal­en, hvor landene melder inn sine nasjonale, frivillige mål, sier Elvestuen.

Dårlig styresett, mye korrupsjon, miljøkrimi­nalitet og sterke økonomiske interesser g jør at dagens avtaleverk ikke fungerer

«Dårlig styresett og korrupsjon»

–Konvensjon­en om biologisk mangfold fra 1992 og en rekke avtale etter det fungerer ikke. Hvorfor?

–Det er mange grunner. Dårlig styresett, mye korrupsjon, miljøkrimi­nalitet og sterke økonomiske interesser. I mange land, også i Norge, ser vi en bit-for-bit-nedbygging som ødelegger og som vi ikke har klart å stoppe.

–Også i Norge er hvert femte kjente art på rødlisten med truede og sårbare arter?

–Vi har fortsatt en jobb å gjøre, men Norges utgangspun­kt er godt. Naturmangf­oldloven var et stort steg i riktig retning, hvor prioritert­e arter har vern også utenfor reservater, sier Ola Elvestuen. Som nylige eksempler nevner han at Regjeringe­n jobber med et forbud om nydyrking av myr, og at det allerede er bestemt at det blir forbudt å selge torv fra myrer i 2025.

Håp om avtale i 2020

I juni neste år arrangerer Norge en global konferanse om biologisk mangfold i Trondheim. – Regjeringe­n har som mål å vaere en internasjo­nal pådriver for at en effektiv avtale kan undertegne­s i 2020, sier Elvestuen.

 ??  ?? Miljøverne­re forsøkte høsten 2017 å stanse hugst i Polens store UNESCOvern­ede naturskog i Bialowieza.Fredag 23. november 2018
Miljøverne­re forsøkte høsten 2017 å stanse hugst i Polens store UNESCOvern­ede naturskog i Bialowieza.Fredag 23. november 2018

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway