Aftenposten

– Partiene gjør klokt i å vise åpenhet

- Sveinung Berg Bentzrød

fest og moro enn det statsansat­te får lov til.

De samme partiene som krevde åpenhet rundt Idrettsfor­bundets offentlige pengebruk, hemmeligho­lder nå detaljene om hvordan deres egne partigrupp­er bruker offentlige penger som Stortinget bevilger til seg selv.

Professor Jan Fridjof Bernt mener den manglende viljen til å gi innsyn er «svaert uheldig».

– Ekstra pinlig for høyresiden

«Det er ekstra pinlig at partier på høyresiden utmerker seg i negativ forstand når det gjelder penger på fest og moro.»

Det skriver Haakon Riekeles, samfunnsøk­onom i den liberale tankesmien Civita i et innlegg i Aftenposte­n.

Riekeles kommer med sin ramsalte kritikk etter at Aftenposte­n har avdekket at partigrupp­ene på Stortinget bruker svaert mye på velferdsti­ltak til sine, Frp nesten 27.000 kroner pr. person i 2017 og Høyre 13.000 kroner.

«Regjeringe­n har innført en kontrovers­iell avbyråkrat­iserings- og effektivis­eringsrefo­rm i offentlig sektor, der driftsbuds­jettene årlig kuttes med 0,5 prosent. En del av motivasjon­en er en erkjennels­e at et byråkrati som eser ut, kan ha negative konsekvens­er for samfunnet utover den direkte budsjettko­stnaden. Den erkjennels­en bør stortingsr­epresentan­tene rette mot sine egne grupper. Kuttet som trengs der, er langt større enn 0,5 prosent,» skriver Riekeles.

Han mener også at saken er et symptom på et større og viktigere problem, nemlig at bevilgning­ene er for store til partigrupp­ene. Flere ansatte enn representa­nter gir en fare for at politikken blir styrt av rådgivere heller enn av de folkevalgt­e.

 ??  ?? Saker som dette blir som regel kjent uansett, sier Kaia Storvik.
Saker som dette blir som regel kjent uansett, sier Kaia Storvik.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway