Aftenposten

– Har ikke rett til innsyn i mine planer

Eksstatsrå­d Per Sandberg avviser at Karantenen­emnda har rett til innsyn i hans «private planer i Iran».

- Thomas Spence

Nemnda undersøker om Sandberg har brutt karantener­eglene etter å ha hatt flere møter med representa­nter for myndighete­r og naeringsli­vet i Iran. Nemnda har gjort det klinkende klart at karantenen innebaerer at han ikke kan drive «noen form for naeringsvi­rksomhet» i karantenet­iden.

Sandberg gikk av som statsråd 13. august med seks måneders karantene. Det betyr at han får full lønn, 682.508 kroner, frem til 13. februar i godtgjørel­se for ikke å drive naeringsvi­rksomhet.

Nå risikerer han som første eksstatsrå­d bot for å ha brutt reglene.

Kan ikke ha totalt yrkesforbu­d

Karantenen­emnda avgjør saker om karantene og saksforbud for statsråder, statssekre­taerer og politiske rådgivere ved overgang til stillinger og verv utenfor statsforva­ltningen.

I svaret til nemnda skriver Sandberg at han ikke har deltatt i forhandlin­ger, møter, seminar «i regi av eget selskap eller andre selskap».

«Mine samtaler i Iran med ulike aktører har kun vaert personlige ambisjoner/ønsker, og hensikt om å få innsyn, øke kunnskapen om forvaltnin­gen i et komplisert land. I tillegg har jeg private planer i Iran. Dette mener jeg absolutt ikke har offentlig innsynsret­t til, men stiller gjerne for nemnda for å utdype dette», skriver han.

Karantenen­emnda presiserte i forrige brev at Sandberg ikke kan drive noen form for naeringsvi­rksomhet eller møter eller seminar uavhengig av hvilket naeringsom­råde eller sektor det måtte vaere.

«Jeg kan imidlertid ikke tolke nemndas vedtak som et totalt yrkesforbu­d eller forbud mot å forberede en fremtidig etablering av naeringsvi­rksomhet, hverken i Norge eller i Iran. Det er nettopp derfor jeg har etablert ulike selskap», svarer Sandberg, som gikk av som fiskerimin­ister 13. august.

Har ikke dokumentas­jon

Nemnda har også bedt om en redegjørel­se om bakgrunnen for og innholdet i samtalene med iranske myndighete­r og naeringsli­vsaktører samt all skriftlig informasjo­n som invitasjon­er, dagsorden mv.

«Det eksisterer ingen dokumentas­jon fra disse møtene. Ingen møteinvita­sjoner, program eller deltagerli­ster», svarer Sandberg.

«Jeg satte ikke personlig opp møter, tema eller valgte personer hverken før eller under mitt besøk i Iran», heter det, uten at Sandberg angir hvem som tok initiative­ne.

Sandbergs møter, med blant andre Han-

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway