Aftenposten

Makedonsk toppolitik­er fikk asyl i Ungarn

Eksstatsmi­nisteren i Makedonia var fratatt pass, men klarte å flykte til Ungarn da han skulle sone fengselsst­raff i hjemlandet.

- Ingeborg Moe FOTO: BORIS GRDANOSKI, AP/NTB SCANPIX

Historien om eksstatsmi­nister Nikola Grujevskij­s flukt fra Skopje i Makedonia via Albania, Montenegro og Serbia til Ungarn har vakt oppsikt. Den omstridte politikere­n, som er dømt til to års fengsels for korrupsjon, fikk innvilget asyl i rekordfart etter han kom seg til Ungarn i forrige uke. På veien søkte han om asyl i Ungarns ambassade i Tirana i Albania, ifølge Balkan Insight.

Grujevskij hevder på Facebook han blir forfulgt politisk i Makedonia og at han ikke er trygg der.

EUs kommissaer for utvidelse, Johannes Hahn, skriver på Twitter at han forventer en god forklaring på hvorfor Ungarn har sagt ja til dette.

Hahn er overrasket over at Ungarn støtter Makedonias ønske om EU-medlemskap samtidig som det ikke regner landet som trygt.

Ungarn er et av landene i EU med mest restriktiv holdning til asylsøkere, og statsminis­ter Viktor Orbán har gjort kampen mot innvandrin­g til en av sine hovedsaker. Men Nikola Grujevskij har altså fått innvilget asyl.

Deutsche Welles kommentato­r, Boris Georgijevs­kij, skriver at ved å ta imot den- ne «flyktninge­n» gjør Orbán narr av alt EU står for.

Politiske allierte

Den ungarske statsminis­teren er i lang tid blitt anklaget for å føre landet sitt i en udemokrati­sk og autoritaer retning. Det samme ble Grujevskij da han ledet sitt land.

Orbán har hatt tette bånd til Makedonias tidligere statsminis­ter, som nå altså har fått politisk asyl, og har kommet med åpen støtte til partiet hans. Viktor Orbán takket blant annet davaerende statsminis­ter Grujevskij for å ha stengt grensene under migrantkri­sen i 2015 for å stoppe den såkalte Balkan-ruten. De to har også gjort den amerikansk­e milliardae­ren og filantrope­n George Soros til en felles fiende.

Grujevskij (48) hadde vaert statsminis­ter i Makedonia i ti år da han ble tvunget til å gå av i 2016. Det skjedde etter skandaler knyttet til omfattende avlytting av politiske motstander­e, korrupsjon og påstander om valgfusk. Det har også vaert mye turbulens i landet etter han gikk av, blant annet da tilhengere av Grujevskij stormet parlamente­t i fjor.

Ved å ta imot denne «flyktninge­n» g jør Ungarns statsminis­ter Viktor Orbán narr av alt EU står for

Kjøpte luksusbil

Den omstridte eksstatsmi­nisteren ble dømt til to års fengsel for korrupsjon­slignende forhold og maktmisbru­k. Han hadde brukt statskasse­n til å kjøpe en skuddsikke­r Mercedes for seks millioner kroner til eget bruk, men ifølge makedonske myndighete­r venter flere tiltalepun­kter.

Men da han skulle sone, forsvant han altså, til tross for at passet var inndratt og Ungarn vanligvis har streng grensekont­roll. Han slapp også å vente i asylmottak, men kom rett til Budapest. Ifølge The Guardian har albanske myndighete­r bekreftet at eksstatsmi­nisteren kom seg videre derfra i en ungarsk ambassadeb­il.

 ??  ?? Makedonias tidligere statsminis­ter Nikola Grujevskij rømte fra hjemlandet rett før han skulle sone en fengselsst­raff.Fredag 23. november 2018
Makedonias tidligere statsminis­ter Nikola Grujevskij rømte fra hjemlandet rett før han skulle sone en fengselsst­raff.Fredag 23. november 2018

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway