Aftenposten

«Hvorfor er de så sinte», undret han. Så skjøt de ham med pil og bue.

En amerikansk eventyrer og misjonaer er blitt drept av et isolert folk på en øy i Bengalbukt­en.

- Kjetil Hanssen FOTO: JOHN ALLEN CHAU

John Allen Chau fra Alabama vasset 16. november i land på en svaert isolert indisk øy, North Sentinel Island i øygruppen Andamanøye­ne. Der ble 27-åringen drept, etter alt å dømme skutt med piler av de lokale innbyggern­e. Fiskere så at liket hans ble gravet ned på stranden. Saken har fått stor oppmerksom­het i internasjo­nale medier ettersom folket på øya er en av verdens siste stammer som lever på tilnaermet steinalder­vis.

Pil traff bibel

Chau var en tur ute på øya 15. november og ble beskutt. Pilen skal imidlertid ha truffet bibelen hans. Han kom seg i trygghet, men vendte likevel tilbake dagen etter. Da ble han drept.

Nyhetsbyrå­et Reuters har snakket med en kilde som fikk Chaus siste notater. Chau leverte disse notatene til fiskerne som ulovlig fraktet ham ut til øya, og som nå er arrestert av indisk politi.

Hadde med gaver

Ifølge notatene hans var noen medlemmer av stammen vennlige, mens andre var aggressive.

«Jeg har vaert så grei med dem. Hvorfor er de så sinte og aggressive», heter det i notatene. Han skal ha hatt med sakser, sikkerhets­nåler og fotballer som gaver.

Chaus mål med besøket var å «etablere Jesu rike på øya». «Ikke skyld på de innfødte hvis jeg blir drept», skriver han.

Selv om Chaus reise til øya endte tragisk, møtes ikke hans private misjonsfor­søk med stor forståelse i India. Shekhar Kapur, en indisk og internasjo­nal filmmogul, skrev følgende til sine 2,7 millioner følgere på Twitter:

«Drapet på en kristen misjonaer i Andamanøye­ne er tragisk, men det er noe arrogant å bryte alle lover og forsøke å omvende en øystamme på 90 personer på et sted der ingen har lov til å ferdes. Og stammefolk­ene har gjort det klart at de ikke ønsker noe besøk på øya», melder han.

Klarer ikke hente liket?

Selv indiske myndighete­r reiser normalt ikke ut til øya. Der bor og lever noen titall innbyggere av jakt, fiske og sanking slik forfedrene gjorde for tusener av år siden, før jordbrukss­amfunnet. Politiet i regionen undersøker nå med antropolog­er, stammeeksp­erter og andre akademiker­e hvordan de kan forsøke å få hentet Chaus lik.

I 2006 kom to fiskere for naer øya, ble drept og begravet i sanden. Et helikopter fra den indiske kystvakten ble møtt av et pilregn og måtte gi opp forsøket på å hente likene.

Den saken ble heller ikke etterforsk­et eller forfulgt på annen måte.

Sjelden kontakt

Bare noen ytterst få ganger har samfunnet rundt vaert i kontakt med folket. Noen antropolog­er har vaert i land på øya på en fraflyttet boplass. I tidligere presserapp­orter i regionen er det blitt beskrevet som at de lever i et tidshull. Stammen bor i felleshytt­er og flytter leiren av og til. De bruker ild og har laert seg å bruke jern i pilspisser og harpuner.

De har kanoer, men bruker staker i stedet for årer. Dermed kan de selv fiske naer land, men ikke til havs.

Han elsket Gud, livet og å hjelpe trengende og hadde ikke noe annet enn kjaerlighe­t til folket på Sentinel-øya. Vi tilgir dem som skal ha vaert ansvarlig for hans død.

– La dem vaere i fred

Survival Internatio­nal, en organisasj­on for urfolk, mener indiske myndighete­r bør gjøre mer for å håndheve forbudet mot å besøke øya. Organisasj­onen er kritisk til at forbudet nylig ble gjort noe mindre strengt.

– Denne tragedien skulle aldri fått skje, sier direktør Stephen Corry i en uttalelse om drapet på Chau.

Han minner om risikoen for at de kan bli rammet av virus og bakterier de ikke har noen immunitet mot og som kan utslette dem.

– Sentineles­erne har vist igjen og igjen at de ønsker å vaere i fred. Deres ønske bør bli respektert, sier Corry.

Familien: Vi tilgir

John Allen Chaus familie har i en post på instagramk­ontoen hans gitt uttrykk for sin sorg.

«Han elsket Gud, livet og å hjelpe trengende og hadde ikke noe annet enn kjaerlighe­t til folket på Sentinel-øya. Vi tilgir dem som skal ha vaert ansvarlig for hans død», skriver familien.

 ??  ?? Dette bildet tok John Allen Chau av seg selv og la på ut instagramk­ontoen sin i oktober.
Dette bildet tok John Allen Chau av seg selv og la på ut instagramk­ontoen sin i oktober.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway