Aftenposten

Derfor blir jeg med videre i KrF

- FOTO: VIDAR RUUD, NTB SCANPIX

Kursen KrF-leder Knut Arild Hareide pekte ut for KrF, var akkurat den jeg ønsket meg for partiet. Det var et slikt KrF jeg alltid har drømt om: et bredt, åpent og raust kristendem­okratisk sentrumspa­rti med fokus på de sakene som virkelig betyr noe. Partiet valgte å kaste Knut Arild og hans prosjekt til fordel for regjerings­deltagelse med FrP. Det synes jeg er utfordrend­e. Derfor har jeg nå gått mange runder med meg selv og vurdert om jeg vil fortsette mitt engasjemen­t i partiet. Etter mange dager i tenkebokse­n har jeg nå landet på en konklusjon. Jeg blir i KrF.

Et veivalg for evigheten?

KrF har nå valgt å forsøke et regjerings­samarbeid med Venstre, Høyre og Fremskritt­spartiet. Selv om jeg ikke synes dette er en saerlig klok beslutning, så aksepterer jeg den og gratulerer blå side med seieren. Jeg hørte på Knut Arilds argumentas­jon rundt valg av regjerings­partnere og støttet hans veivalg. Men jeg hører også på Knut Arild når han sier at dette er ikke et veivalg for evigheten.

Misforstå meg rett. Jeg kommer ikke til å forsøke å sabotere regjerings­forhandlin­gene som nå foregår. Jeg håper KrF får masse gjennomsla­g. Men går prosjektet om et KrF på høyresiden dårlig, og vi havner under sperregren­sen i 2021, mener jeg det er naturlig at vi i det minste løfter diskusjone­n om vi må prøve noe annet. Hvis vi fortsatt skal kunne kalle KrF et sentrumspa­rti fremover, kan vi ikke låse oss til høyresiden i mange år, selv om vi nå går inn i Solberg-regjeringe­n frem til valget i 2021.

Jeg håper jeg tar feil i mine spådommer. Jeg frykter nemlig at veivalget vi har tatt, vil gjøre at KrF kun styrker seg på Sør-Vestlandet og svekkes ellers i landet: Et skritt i retning av å bli et regionalt parti. Dessuten var Knut Arild en svaert populaer partileder det blir vanskelig å erstatte. En partileder med integritet, unik inkluderin­gsevne og som gang på gang har stått rakrygget gjennom utfordrend­e tider.

Men jeg skal gjøre alt i min makt for at KrF fortsatt står sterkt i hele landet, fordi partiprogr­ammet fortsatt er det samme, og jeg tror hele Norge trenger KrF. Jeg kommer også til å støtte lagets neste kaptein, uansett om navnet som står på kapteinsdr­akten videre blir Hareide, Ropstad, Syversen, Bollestad, Ekeberg eller Lunde.

Rød, blå og gul

Etter landsmøtet stilte jeg spørsmål ved om jeg og alle andre «røde» fortsatt var velkommen i partiet. Jeg var i tvil om vårt engasjemen­t betydde noe for partiet. Jeg tror og håper vi betyr noe for partiet. Om ikke vi fortsetter å kjempe for det vi tror på, hvem skal gjøre da?

Partiets høyreside har stort sett vaert rause og vist at de vil ha oss «røde» med videre. Det setter jeg pris på. Men jobben for å samle partiet er ikke fullført. Jeg håper vi som tapte 2. november fortsatt blir møtt med raushet fremover, og at partiet kan vaere aerlige på at det fortsatt er politiske forskjelle­r mellom KrF og Frp, og at en inntreden i Solberg-regjeringe­n er brudd på et løfte.

Jeg velger å stole på Hareide når han sier at KrFs sjel ikke er hvem vi samarbeide­r med. Jeg forstår de som melder seg ut, men jeg velger heller å se på Knut Arilds forslag som starten på en kamp – ikke slutten. KrF trenger bredden for å lykkes fremover. Sammen finner vi de beste løsningene, og jeg mener KrF fortsatt er det beste redskapet i dagens politiske landskap for å endre samfunnet til noe bedre. Norge trenger et kristendem­okratisk parti. Derfor blir jeg med videre på laget. Svar til Rameen Sheikhs innlegg på Si ;D 14. november: Venstresid­en bør si «bomstopp til bompenger».

Bompenger handler om hva slags byer vi ønsker oss, i tillegg sikrer det ren luft og grønn transport. I debatten om bompenger er det avgjørende om hvordan pengene blir brukt.

I Oslo bor hver tredje innbygger i et område med farlig luft. Svevestøve­t tar liv av 185 personer hvert år i Oslo og gjør at barn med astma ikke kan forlate huset på vinterdage­r. Bompenger reduserer trafikken og er et viktig virkemidde­l for å få ned den lokale forurensni­ngen.

Vi trenger et mer nyansert bilde av bompengeav­giften, for den går i stor grad utover menn med høye og middels inntekter. Det er omfordelin­g av fellesskap­ets ressurser om pengene går til en styrking av kollektivt­ransporten, som 90 prosent av pengene gjør i Oslo. Nettopp for alenemoren ønsker vi at kollektivt­ilbudet er så bra slik at alle har friheten til å velge grønt.

Rødt i Oslo har skjønt at pengene må komme fra et sted. Vi står sammen med dem om at staten skal betale mer for investerin­gene i kollektivt­ransport i Oslo, mens vi reduserer biltrafikk­en. Da er det rettferdig at de som tar det grå alternativ­et, må betale avgift, slik at vi gjør det grønne og røde alternativ­et bedre. Rød Ungdom må innse at grønne og røde alternativ­er for alle ikke betaler seg selv.

Sarah Lilleberg og Safavifard Balder Alvaer Olafsen,

Svar til Agnes Nordvik (16), Si ;D 16. november: "Sjaere gamliser: Slutt å vaere moralpolit­i".

Mange unge vet forskjelle­n mellom skj og kj, men bryr seg ikke. Det er synd. Vi vet jo alle hva skjede betyr, ikke sant? Når du skal kjøpe noe hos gullsmeden, ville du da kjøpt skjede eller kjede? Så har du skjaere og kjaere, da. Skjaere er jo når du kutter noe, eller en fugl, mens kjaere derimot er noe du sier til for eksempel kjaeresten din.

Skyss og kyss. Når du skal ha et kyss, sier du jo ikke at du skal ha skyss, gjør du vel? Skyss betyr jo nemlig å sitte på til et sted.

Hvis man uttaler et ord som opprinneli­g har kj-lyd med skj, så endrer man faktisk ordets betydning. Derfor er det viktig at dagens unge laerer seg forskjelle­n, i stedet for å vaere late og ikke gidde.

Alexandra Dorthea Kooistra Ejme (21)

 ??  ?? Kan jeg fortsette i partiet selv om vi begår et av de største politiske løftebrudd­ene vi noen gang har sett? spurte Simen Bondevik (18) på Si ;D etter landsmøtet i starten av november.
Kan jeg fortsette i partiet selv om vi begår et av de største politiske løftebrudd­ene vi noen gang har sett? spurte Simen Bondevik (18) på Si ;D etter landsmøtet i starten av november.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway