Aftenposten

Dette forventer Kultur-Norge

- FOTO: GORM KALLESTAD/NTB SCANPIX

Trine Skei Grande (V) er klar for sin viktigste dag som kulturmini­ster når hun i dag legger frem Norges første kulturmeld­ing på 15 år. Forventnin­gene spriker.

Den nye stortingsm­eldingen skal stake ut retningen for norsk kulturpoli­tikk de neste årene. Naturlig nok er det mange motstriden­de interesser i det viktige styringsdo­kumentet, som er på i underkant av 100 sider.

NTB har snakket med noen av aktørene på det norske kunstfelte­t om hvilke ønsker de har til kulturmini­steren.

Bort fra Oslo

– Jeg forventer at meldingen sier noe om det enorme klasseskil­let i kulturpoli­tikken, hvor det er Oslo mot resten av landet. Det er enorm forskjell på hva hovedstade­n og resten av landet får. Jeg forventer ikke konkrete løsninger i denne meldingen, men en overordnet og tydelig retning. Norsk kulturliv må komme ut av Oslo-tåken, sier direktør Petter Snare ved kunstmusee­t KODE i Bergen.

Han påpeker at Kode i Bergen får 5 prosent av midlene som Nasjonalmu­seet får, selv om det er landets nest største museum.

– I tillegg er det viktig at kunsten skal vaere fri og ikke instrument­ell. Det må vaere slik at staten ikke legger føringer på hvordan pengene brukes. Det er kulturlive­t mer enn bra nok i stand til å finne ut av selv.

– Jeg er først og fremst spent, fordi jeg synes det kulturmini­steren har sagt om meldingen så langt, er veldig lovende. Saerlig spennende er det at hun snakker om hva kultur betyr for ytringsfri­heten og dannelsen i samfunnet, sier administre­rende direktør Kristenn Einarsson i Forleggerf­oreningen.

Han håper at meldingen skal understrek­e viktighete­n av å videreføre virkemidle­ne som allerede brukes for å fremme kulturen.

– Innen vårt eget felt har saerlig innkjøpsor­dningen, momsfritak og fastprissy­stemet vaert sentrale elementer. Vi trenger hele tiden å forbedre og videreutvi­kle de ordningene vi har. Men jeg har intet ønske om noen revolusjon.

– Løft blikket

– Jeg har forventnin­ger om kulturmeld­ingen sier noe substansie­lt. Det må vaere noe materielt innhold der. Jeg er enig i at det er viktig å løfte blikket å ha et ideologisk og politisk overblikk om kulturens plass i det norske samfunn, men det må jo gjenspeile­s i praktisk politikk og tydelige prioriteri­nger. Da tenker jeg både på endringer i lovverk og tydelige satsinger, gjerne utredninge­r som er viktige i kulturlive­t, sier leder Hans Ole Rian i Musikernes fellesorga­nisasjon.

Han forventer også at det sies noe om hvor det skal satses penger i tiden fremover.

Morten Gjelten, direktør i Norsk teater- og orkesterfo­rening ønsker klare linjer.

– Kulturmini­steren har vaert tydelig på forhånd om at det blir få detaljer i meldingen, og at den blir mer prinsipiel­l og overordnet. Det er greit nok, så lenge den understrek­er statens ansvar og fastslår at virkemidle­ne skal vaere sterke og gode. (NTB)

 ??  ?? I dag legger kulturmini­ster Trine Skei Grande (V) frem Norges første kulturmeld­ing på 15 år.
I dag legger kulturmini­ster Trine Skei Grande (V) frem Norges første kulturmeld­ing på 15 år.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway