Aftenposten

OPPFINNERE­N SOM KAN LAGE SJAKKREVOL­USJON

Kunstig intelligen­s er på full fart inn i sjakkmiljø­et. Vi har møtt den genierklae­rte mannen bak prosjektet.

- Nicholas Bergh PROFIL

Jeg har alltid lurt på hvordan det vil vaere om en overlegen art landet på Jorden og viste oss hvordan de spiller sjakk. Nå føler jeg at jeg vet det». Det sa Magnus Carlsen-sekundant Peter Heine Nielsen til chess.com i desember 2017. En rapport om programmet AlphaZero, som baserer seg på kunstig intelligen­s, var nettopp blitt publisert.

Det kom frem at programmet hadde beseiret sjakkcompu­teren Stockfish i en kamp på 100 simulerte partier, med 28 seire, 72 remiser og null tap.

Men det var ikke bare at programmet knuste Stockfish. Måten det skjedde på – avslørt ved 10 eksempelpa­rtier – skapte også stor fascinasjo­n i sjakkverde­nen.

«En game-changer», skrev nettstedet chessbase.com. «Sjakken blir aldri det samme igjen», skrev konkurrent­en chess.com.

– Måten programmet spilte på, var en enorm og veldig positiv overraskel­se. Det var eventyrlys­ten og spennende sjakk, forklarer stormester­en Ian Rogers.

Hvordan fungerer programmet?

Demis Hassabis (42) var selv rangert som verdens nest beste sjakkspill­er under 14 år. Når han nå er på plass under VM i London, vil mange ha en bit av ham. Ikke på grunn av sjakktalen­tet, men fordi han er AlphaZero-prosjektet­s ansikt utad. Internasjo­nale medier har kalt Hassabis alt fra «genial» til «den kunstige intelligen­sens superhelt».

Etter at han kommer ut av VM-arrangøren­s offisielle TV-studio, møter vi ham. «Jeg har to minutter», sier Hassabis.

– Hva er forskjelle­n mellom AlphaZero og andre sjakkcompu­tere?

– Det er et helt annet system. Vi programmer­er ikke sjakk-kunnskap, den laerer av seg selv og sine egne feil. Tradisjone­lle sjakkcompu­tere er programmer­t av team med stormester­e og programmer­ere med spesialise­rt sjakk-kunnskap. De definerer hva man gjør i konkrete situasjone­r, og hvilke regler man forholder seg til. Noen av disse sjakkprogr­ammene har tusenvis av regler. AlphaZero har ingen.

Med andre ord: Mens vanlige sjakkprogr­ammer har verdien på hver brikketype i bunn (f.eks. at et tårn er verdt fem bønder), har AlphaZero forkastet slike veiledende normer.

Programmet inneholder kun én ting som stammer fra mennesker: de elementaer­e reglene for hvor brikkene kan flytte. Resten er styrt av kunstig intelligen­s. I løpet av fire timer laerte programmet seg å spille sjakk på skyhøyt nivå.

Resultatet ble en type sjakk mange eksperter mener er en krysning mellom computersj­akk og «menneskeli­g sjakk».

– Hvordan har reaksjonen­e på programmet vaert?

– Det har vaert interessan­t med forskjelli­ge reaksjoner. Noen har vaert sjokkert, noen har vaert opprørt, mens andre har vaert forbløffet. Når vi gir ut mer informasjo­n, tror jeg folk vil bli mer forbløffet. Den typen sjakk programmet spiller, føles som sjakk fra en annen planet. Det er veldig vakker sjakk.

– Hvordan tror du programmet kan påvirke verdens beste sjakkspill­ere?

– Jeg vet ikke ennå. Men jeg håper det

 ??  ?? Fredag 23. november 2018
Fredag 23. november 2018
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway