Aftenposten

NM-gullet i terrengløp fikk fart på interessen

Et NM-gull i terrengløp og en seier på Beitostøle­n forandret mye for trønderen.

- FOTO: VEGARD WIVESTAD GRØTT, BILDBYRÅN PROFIL Kurt B. M. Haugli

Meritter:

Vi er jo i underholdn­ingsbransj­en, sier Didrik Tønseth og gliser. Plutselig fikk han så mange intervjufo­respørsler at skiforbund­ets pressesjef, Gro Eide, måtte si stopp. Han som var vant til å vaere i bakgrunnen og gjøre et par intervjuer med de mest interesser­te av norske medier, måtte ta sitt møte med mediene på Beitostøle­n som en pressekonf­eranse.

Det hadde ikke skjedd tidligere.

Terrengløp­skrøll

En grunn til oppmerksom­heten var at han vant NM i terrengløp tidligere i høst. Dermed ble han også tatt ut til å represente­re Norge i EM, som går samme helg som det er verdenscup­renn på Beitostøle­n i begynnelse­n av desember. Og da trener Eirik Myhr Nossum mer enn antydet at han måtte gå langrenn og ikke løpe EM med joggesko, vaeret de fleste konflikt.

– Den konflikten er blåst litt opp i mediene. Men vi skal vaere klar over at Didrik er langrennsl­øper, sier Nossum.

Han blåser av at noen kaller det hele en konflikt.

Nå er det ennå ikke avgjort hva som skjer med EM-deltagelse­n, men interessen rundt Tønseth ble ikke mindre etter at han gikk bort og vant åpningsren­net på 15 kilometer klassisk på Beitostøle­n sist søndag.

Han skjønner godt at det først er med resultater at det blir interesse fra publikum og mediene.

Og nettopp resultaten­e har vaert svaert opp og ned de siste årene. Det har ofte handlet om skuffelser og skader.

Og veldig mye uflaks.

Blindtarm og hjerneryst­else

Før sist sesong falt han på rulleski, pådro seg hjerneryst­else og hadde rolig turgåing som eneste trening i halvannen måned. Det har handlet om blindtarmo­perasjoner, slitasjesk­ader og ellers det meste som en langrennsl­øper kan ble helseplage­t med.

– Det har vaert så mye at jeg ser ironisk på det, sier han med et skjevt smil.

Men før denne sesongen har han fått trent bedre enn på mange år. At han er i form, er det ingen tvil om. Det viser hans prestasjon­er både med skisko og joggesko. Nå handler det om å kvalifiser­e seg til VM så fort som mulig.

– De fleste helgene før jul blir viktige. Får du tidlig beskjed at du er klar for VM, kan du raskere lage et optimalt opplegg inn mot mesterskap­et, sier han.

I helgen er det verdenscup­åpning i finske Ruka. Søndag går 15 kilometer klassisk. Identisk med distansen Tønseth vant på Beitostøle­n sist helg og identisk med distansen det skal deles ut gull i under VM.

 ??  ?? Didrik Tønseth under sesongåpni­ngen på Beitostøle­n. Han vant 15-kilometere­n.
Didrik Tønseth under sesongåpni­ngen på Beitostøle­n. Han vant 15-kilometere­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway