Aftenposten

Stortinget mangler oversikt over politikern­es bonuspoeng

Stortingsp­olitikere tjener mengder av bonuspoeng på flyreiser betalt med skattepeng­er. Men Stortinget har selv ingen oversikt over hva som skjer med poengene.

- Carl Alfred Dahl Henning Carr Ekroll

Nye regler for innrapport­ering av bonuspoeng, som Stortinget har vedtatt, gjelder ikke for stortingsr­epresentan­ter.

Det er ettermidda­g den 22. september 2017 da stortingsr­epresentan­t Øyvind Halleraker finner riktig gate på Dulles internasjo­nale flyplass. Han har deltatt på NATOs parlamenta­rikerforsa­mling i Philadelph­ia og møtt Norges ambassadør i Washington DC.

Nesten alle passasjere­ne tar til høyre da de kommer om bord i SK926. Men som så mange ganger før tar Høyre-mannen en venstresvi­ng inn i businesska­binen.

Rundt åtte timer senere lander han i København, for hittil siste gang som stortingsr­epresentan­t. Hjem til Hordaland tar han med seg utallige minner, et diamantkor­t fra SAS og mer enn 250.000 Eurobonus-poeng opptjent på tjenestere­iser for Stortinget, ifølge reiseregni­ngene.

Slipper å rapportere

Å tjene store mengder bonuspoeng på tjenestere­iser er svaert utbredt blant stortingsr­epresentan­ter og forretning­sfolk.

Å bruke disse poengene til å betale for private reiser er lov på de fleste arbeidspla­sser, men da skal reisen beskattes som vanlig inntekt.

Reglene for dette ble strammet til enda mer i sommer: Da vedtok Stortinget at det fra nyttår blir arbeidsgiv­ers ansvar å rapportere til Skatteetat­en dersom en ansatt betaler en privat reise med poeng som er opptjent på jobbturer.

Dette kravet har vakt sterke reaksjoner i naeringsli­vet, og beskrives blant annet som «urimelige økonomiske og administra­tive byrder» for arbeidsgiv­erne.

Men Stortinget har selv ingen mulighet til å sjekke hvordan deres egne politikere bruker poengene de tjener på skattefina­nsierte tjenestere­iser.

– Stortinget har ikke noe hjemmel for å be om innrapport­ering av disse opplysning­ene. Stortingsr­epresentan­tene står heller ikke i noe arbeidstag­erforhold til Stortinget, opplyser Jorunn Nilsen, leder for presseavde­lingen.

Ingen eksempler

For at Stortinget skal få mest mulig ut av hver skattekron­e, heter det i representa­ntenes reiseregel­verk at bonuspoeng­ene de tjener opp, skal brukes «i tjeneste-/pendlersam­menheng».

Dette betyr at politikern­e skal spare skattekron­er ved heller å bruke opptjente poeng til å betale for flybillett­er, hotell eller leiebil når de reiser i tjenesten.

Stortinget har et reisekonto­r som tar seg av det meste av flybestill­inger. Men dersom reisen skal betales med poeng, må representa­nten selv bestille reisen. Derfor klarer ikke Stortinget å vise til noen eksempler på at politikern­e faktisk har fulgt regelverke­t.

– Personlig sak

På 13 utvalgte langreiser i den siste av hans fire stortingsp­erioder tjente Halleraker 246.000 Eurobonus-poeng, ifølge Aftenposte­ns gjennomgan­g av representa­ntenes reiseregni­nger. En rekke kortere turer i Europa og Norge kommer i tillegg.

– Hva skjedde med bonuspoeng­ene da du gikk ut av Stortinget?

– Dette er en personlig sak, etter det jeg har forstått. Det finnes ikke noen rutiner for hva som skjer når man går ut, sier han.

Han ønsker ikke å gå inn på hva han har gjort med poengene.

– Man tjener jo ikke poeng bare på tjenestere­iser, men også på private reiser, til private innkjøp med kredittkor­t og så vi-

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway