Aftenposten

Derfor måtte han gå

ET ILLSINT brev fra FNs generalsek­retaer ble siste kapittel i Erik Solheims tid som sjef for FNs miljøprogr­am.

- Kristoffer Rønneberg Helene Skjeggesta­d Inger Lise Hammerstrø­m Jan T. Espedal (foto)

Mandag 19. november ser utenfra ut som en normal dag i Erik Solheims liv. FNs miljøsjef er alltid på jobb i sosiale medier. «Risikoen forbundet med klimaendri­ngene blir stadig større,» skriver han på Facebook den morgenen.

«Plast er det mest synlige symptomet etter et halvt århundre med tøylesløst forbruk,» tvitrer han like etterpå mens han deler en artikkel om temaet.

Men mandag 19. november er langt fra en normal dag for den tidligere miljø- og utviklings­ministeren. Denne dagen tikker det nemlig inn et brev fra António Guterres, selveste generalsek­retaeren i FN. Ordlyden i brevet omtales som «kraftig» og «svaert tydelig» av folk som har sett det og som Aftenposte­n har snakket med.

Budskapet er dette: Du må trekke deg. Nå.

Erik Solheim er ferdig som FN-topp.

Hoderistin­g

– Jeg måtte gå fordi jeg forsøkte å endre FN. Det var det noen som ikke likte, sier Erik Solheim idet vi treffer ham hjemme på Ila i Oslo i går ettermidda­g – kort tid etter at han landet på Gardermoen.

Men 63-åringens sorti som verdens miljøvernm­inister, skyldtes ikke bare at han forsøkte å reformere FN-systemet. Det var ikke engang på grunn av alt oppstyret rundt reisene hans på første klasse.

Hovedårsak­en til at Erik Solheim måtte gå, var at han ved en rekke anledninge­r hadde overkjørt og ignorert systemet han var en del av. I kjølvannet av nordmannen­s ambisiøse prosjekter satt det folk i hans egen organisasj­on, i medlemslan­dene og i FN-hovedkvart­eret som ristet stadig kraftigere på hodet.

Erik Solheim rister også på hodet. – Beskjeden mandag kom som en stor overraskel­se. Riktignok var det litt kritikk fra noen EU-land, men det var massiv støtte blant størstepar­ten av medlemslan­dene og i egen stab. Jeg trodde dette kom til å blåse over og tok det ikke alvorlig nok, sier han.

Aftenposte­n har snakket med kilder i Nairobi, Genève, New York og Oslo som har sittet svaert tett på prosessen som førte til at Erik Solheim ble avsatt. Basert på disse samtalene, der kildene har bedt om å få vaere anonyme, har vi laert følgende om hvorfor Erik Solheim mistet jobben.

– FN-sjefen hadde norsk ryggdeknin­g To og et halvt år. Det var så lenge Erik Solheim fikk sitte som leder for FNs miljøprogr­am (UNEP). Da han begynte i jobben, var det som et friskt pust i et tungrodd system, en leder med ambisjoner på et like skyhøyt nivå som den smittende energien han er kjent for.

Internt på hovedkonto­ret i Nairobi var forventnin­gene store. Mange håpet at den erfarne diplomaten og politikere­n fra Norge kunne gjøre FNs miljøarbei­d synligere ute i verden.

De forventnin­gene innfridde han.

«Din personlige innsats for å sikre den utrolige gaven vi er gitt av Moder Jord er ubestridt og eksepsjone­ll,» skriver ledergrupp­en hans i en avskjedshi­lsen Solheim fikk med seg da han sluttet.

Men 63-åringen tråkket også på en rekke taer som FNs miljøsjef. Flere ganger tok han avgjørelse­r som skapte både forvirring og raseri – ikke bare internt i UNEP, men også blant medlemslan­dene og i FNs hovedkvart­er i New York.

Blant medlemslan­dene som ikke hadde noen innvending­er da Solheim ble avsatt: Norge.

– Guterres visste at han hadde norske myndighete­r i ryggen da han ga Solheim beskjeden på mandag, sier en kilde som har fulgt situasjone­n tett.

Til slutt ble han felt av en rapport der FNs revisjonsp­rogram kritiserte hans om-

Det er feil på feil på feil i rapporten

Erik Solheim

Guterres visste at han hadde norske myndighete­r i ryggen da han ga Solheim beskjeden

Kilde til Aftenposte­n

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway