Aftenposten

EØS-avtalen er abonnement på velstand

-

Jeg er lei av at EØS-tilhengern­e sier at det ikke finnes noe alternativ, sier SV-leder Audun Lysbakken. Han har helt rett i at det finnes alternativ­er til EØS. Fullt EU-medlemskap er én mulighet, men Lysbakken sikter til noe som er mindre inngripend­e, slik som en frihandels­avtale. Utspillet kommer samtidig som EØS-skepsisen øker i fagbevegel­sen. Fellesforb­undet kan komme til å vende seg imot avtalen neste år, noe som igjen kan gjøre at hele LO snur.

Heldigvis er folk flest av en annen oppfatning. 60 prosent ville stemt ja til EØS-avtalen i en folkeavste­mning, viser nye tall fra Sentio. Det er en økning på 14 prosentpoe­ng siden 2012. Samtidig oppgir bare 22 prosent at de ville stemt nei.

En slik utvikling burde egentlig ikke overraske noen. Det internasjo­nale handelssys­temet er under kraftig press, og små land som Norge har alt å tape på økende proteksjon­isme og nye handelsbar­rierer. Mens USA under president Donald Trump bidrar til å svekke organisasj­oner som WTO, har EU fremstått som deres sterkeste forsvarer. På toppen av dette har kaoset rundt brexit vist hvor krevende det er å bryte ut av EUs indre marked.

EØS-avtalen har utvilsomt negative sider, men samlet sett er fordelene langt større. Avtalen bidrar til å sikre Norge et hjemmemark­ed med over 500 millioner innbyggere. Fordi norske bedrifter er underlagt samme regelverk som tyske, franske og spanske, kan de selge varer og tjenester i hele EU uten først å måtte gå gjennom et krevende byråkrati.

Over tid har EØS-avtalen sannsynlig­vis også bidratt til å gjøre norsk økonomi mer dynamisk. I sin biografi skriver Jens Stoltenber­g at EØS-avtalen har vaert en «trojansk hest» inn i norsk strukturko­nservatism­e. Stoltenber­g mener at avtalen tvang Norge til å gjennomfør­e viktig omstilling det ellers ikke hadde vaert mulig å få tilslutnin­g til.

SV-leder Lysbakken mener på sin side at EØS-avtalen «fungerer som et abonnement på høyrepolit­ikk». Han bør reflektere over hvorfor den norske venstresid­en fremstår som vesentlig mer EU-kritisk enn mange av meningsfel­lene ellers i Europa.

I Storbritan­nia har for eksempel Trades Union Congress (TUC), den største sammenslut­ningen av fagforenin­ger, vaert blant dem som har presset på for et tett forhold til EU etter brexit. Nå ber de parlamente­t stemme ned Theresa Mays avtale og holder døren åpen for å avholde en ny folkeavste­mning. TUC har også uttalt at et scenario der britene går ut uten en avtale, vil vaere «knusende» for britiske arbeidere.

EØS kan selvfølgel­ig erstattes med en handelsavt­ale, men det er ønsketenkn­ing å tro at det ikke vil føre til nye handelshin­dre og svekket samarbeid på områder som klima, forskning og utdanning. Det vil ramme norske bedrifter og norske arbeidspla­sser. Derfor er det en dårlig idé.

EØS kan selvfølgel­ig erstattes med en handelsavt­ale, men det er ønsketenkn­ing å tro at det ikke vil føre til nye handelshin­dre

 ??  ?? SV-leder Audun Lysbakken
SV-leder Audun Lysbakken

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway