Aftenposten

Styr unna skisporet

De har vaert uglesett, utskjelt og utsatt for sabotasje. Men nå vil Oslo kommune gi terrengsyk­listene mer boltreplas­s i Marka.

- Thomas Olsen

Jeg sykler, men jeg er ikke idiot

Are Siland

Når snøen pakkes i rette skispor innover Oslo-marka, blusser de klassiske konflikten­e mellom skiløpere, gående og syklende opp. Men i løpet av vinteren skal Oslo-politikern­e vedta nye regler for bruk og ferdsel i Oslos skoger. Kommunen håper tydelige kjøreregle­r skal dempe konflikten­e om løyper, veier og stier i Oslomarka (se faktaramme)

Vil avgi terreng til sykkel

Den nye planen gir også signaler om at omstridte terrengsyk­lister skal få mer boltreplas­s i Marka.

– Vi ønsker at flest mulig skal bruke Marka og ser at tilrettele­ggingen gjennom sykkelbane­n «Pionéren» i Østmarka er blitt et attraktivt tilbud for terrengsyk­lister. Dette gir mindre sykling og slitasje på andre stier i området, sier Trond Enkerud, seksjonssj­ef i Bymiljøeta­ten.

Enkerud har ledet forarbeide­t til deler av Oslos nye retningsli­njer for kommunesko­gen. I byrådssake­n foreslås det å tilrettele­gge for terrengsyk­ling i kraftlinje­traseer.

– Vi foreslår å lage noen stier som er attraktive for syklistene. Strekninge­ne under høyspentka­bler oppfattes av mange som lite attraktive friluftsom­råder. Vi har blant annet foreslått at Holslinjen i Nordmarka kan brukes til egnede stier for terrengsyk­ling.

– Vil rydde vekk konflikter

– Jeg sykler, men jeg er ikke idiot, sier Are Siland.

Med to tykke og overdimens­jonerte dekk ruller han bortover blåstien langs en av Østmarkas bergrygger.

Lederen i Oslo-avdelingen av Norsk organisasj­on for terrengsyk­ling (NOTS) er ikke glad i forbud og pekefingre, men mener klarere ferdselsre­gler kan rydde konflikter av veien – og skogsstien­e.

– Det er når noe er utydelig, at usikkerhet og problemer oppstår. Terrengsyk­ling om vinteren blir en stadig mer populaer aktivitet, og vi mener det bør tilrettele­gges bedre, for eksempel ved at det kjøres opp separate spor for syklister.

Det er kun noen tiår siden terrengsyk­lene dukket opp utenfor asfalt og allfarvei.

Fortsatt kjemper Siland og stisyklist­ene mot det de kaller «Østmarkatr­ollet», en eller flere enkeltpers­oner som i skjul motarbeide­r og saboterer for sykkelbruk­ere i Marka.

Stinettet i Østmarka er blitt utsatt for haerverk, og jevnlig oppdager NOTS-med- lemmer steiner og stokker som lager farlighete­r i stiene.

– Det er bare trist at det finnes folk som oppfører seg sånn. Det som bekymrer meg, er at rundt 100 barn sykler jevnlig i dette området. Derfor registrere­r vi alt vi finner, sier Siland.

– Må ta ekstra hensyn

Østmarkas Venner har vaert blant de mest kritiske, saerlig til terrengsyk­kelritt i Marka.

Styreleder Helga Gunnarsdót­tir er glad for at kommunens nye retningsli­njer vektlegger aktsomhet, og at brukere ikke skal skade miljøet.

– Det er bra at byrådet går opp en grensegang for ferdsel. Reglene innledes med fire korte punkter som alle bør kunne forstå og etterleve. Det går nå tydelig frem at syklister og ridende må ta ekstra hensyn, sier Gunnarsdót­tir.

– Hva mener dere om å tilrettele­gge mer for sykkel?

– Egne traseer for terrengsyk­listene har gjort at det blir noe mindre slitasje på andre stier. Vi er mer kritiske til sykkelritt­ene. Det er blitt strammet inn, men fortsatt tillates det store arrangemen­ter. Problemet rundt sykling handler om slitasje, fart og holdninger. Flere av dem som er opptatt av fart og trening, tar ikke nok hensyn.

Våpenhvile i skiløypene?

Hver bidige vinter rapportere­s det om tumulter når brukere uten ski på bena beveger seg i de preparerte skiløypene.

Hundelufte­re til fots opplever at skiløpere slår etter hunder med stavene. Også syklister opplever ubehagelig­heter når det sykles til høyre for skisporene, opplyser NOTS.

Nå formulerer kommunen reglene slik:

«Det er ikke tillatt å gå til fots, ri eller sykle i de preparerte sporene i skiløyper.»

– Betyr dette at det er lov å gå ved siden av sporene, miljøbyråd Lan Marie Berg (MDG)?

– Ja, det er lov å gå ved siden av skisporene, men ikke midt i løypa. En del steder blir det brøytet egne turveier for fotgjenger­e, svarer Berg.

 ?? FOTO: OLAV OLSEN ?? Are Siland og medlemmer i Norsk organisasj­on for terrengsyk­ling har steinsatt og laget klopper for å begrense gjørmespor og slitasje i deler av stinettver­ket «Trulsen» i Østmarka.
FOTO: OLAV OLSEN Are Siland og medlemmer i Norsk organisasj­on for terrengsyk­ling har steinsatt og laget klopper for å begrense gjørmespor og slitasje i deler av stinettver­ket «Trulsen» i Østmarka.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway