Aftenposten

Mektig irritert. Vil likevel forhandle.

Det er betydelig skepsis i Frp «etter de siste ukers hendelser», sier partileder Siv Jensen. Men sonderinge­r med KrF skal det bli.

- Halvor Hegtun

Partileder Jensen, nestleder Sylvi Listhaug og parlamenta­risk leder Hans Andreas Limi holdt en fire minutters pressekonf­eranse etter Frps landsstyre­møte i går ettermidda­g.

– Mange i Frp synes det har vaert ubehagelig å oppleve de karakteris­tikkene og merkelappe­ne som er blitt satt på våre tillitsval­gte, folkevalgt­e og velgere gjennom veldig lang tid, sa Jensen med henvisning til ulike uttalelser fra KrF-politiere de siste ukene.

Spørsmål hadde hun ikke tid til å svare på. Men ja, forhandlin­ger om en flertallsr­egjering skal det bli, selv om irritasjon­en over KrF har vaert betydelig i det siste. Det toppet seg da KrF satte bom for å veksle tobakkskvo­ter inn i vin i taxfreebut­ikkene.

Forhandle, tross alt

– Til tross for det vi har opplevd, mener landsstyre­t at det er riktig å bidra til en flertallsr­egjering. Men det forutsette­r at vi får gjennomsla­g som er viktige for oss, sa Jensen.

Et enstemmig landsstyre stilte seg bak «å starte sonderinge­r for å finne ut om det er grunnlag for reelle forhandlin­ger» om en firepartir­egjering.

– Men det er mange som er veldig tydelige på hvor grensen går. Å forhandle handler ikke om å spille hverandre dårlig, å gjøre det verst mulig for et eller flere av partiene man forhandler med. Vi må vaere rause med hverandre, gi hverandre gjennomsla­g. Det er sånn vi har lykkes tidligere, sa Jensen.

Må huske bilen og de eldre Nestleder Listhaug redegjorde for hva som er viktigst for partiet.

– Det vi må sørge for, er at regjerings­plattforme­n inneholder en ansvarlig og god innvandrin­gspolitikk, at vi holder kontroll på hvor mange som kommer til Norge og at det stilles krav til dem som kommer.

– Så er det viktig å huske på veiene og bilistene, vi skal vaere bilistenes parti og sørge for at bilen får gode kår, sa Listhaug.

I tillegg var også skatte- og avgiftspol­itikken, samt eldreomsor­gen, av saerlig betydning for Frps forhandler­e.

Taxfree-kriser skal unngås Hans Andreas Limi sa det nå er viktig å etablere felles retningsli­njer med KrF om håndtering­en av sakene som skal behandles i Stortinget i ukene som kommer.

– Vi må avverge kritiske situasjone­r som vi hadde under behandling­en av taxfree-saken, sa Limi.

Å forhandle handler ikke om å spille hverandre dårlig Siv Jensen, partileder i FrP

 ??  ?? Siv Jensen har fått grønt lys fra sitt parti til å sondere om samarbeid med KrF. Men entusiasme­n i partiet er begrenset.
Siv Jensen har fått grønt lys fra sitt parti til å sondere om samarbeid med KrF. Men entusiasme­n i partiet er begrenset.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway