Aftenposten

STEINANSIK­TET

Virker Fabiano Caruana fullstendi­g uberørt av VMpresset? Blant ekspertene er meningene delte.

- Nicholas Bergh

London, torsdag kveld: Fabiano Caruana er ikke irritert. Han er ikke sint. Ikke spesielt glad heller. Hvert fall ikke kjepphøy. Han bare sitter oppe på scenen med et nøytralt, uleselig ansiktsutt­rykk. Av og til tar han en slurk vann. Når han får spørsmål, svarer han høflig med sin mørke og raske stemme. Det er umulig å se hva han har vaert gjennom.

Men Fabiano Caruana hadde vaert gjennom en formidabel prøve. I det tiende VMpartiet møtte han på en Magnus Carlsen i aggressivt lynne. Amerikaner­en måtte spille svaert nøyaktig for å overleve angrepet.

Hele VM sto på spill. Men akkurat nå, med to partier igjen, virker Caruana oppsiktsve­kkende rolig.

– Det som har plaget meg fra begynnelse­n, er at jeg ikke kan lese noe av Caruana, sier den norske stormester­en Jonathan Tisdall.

– Han ser fortsatt akkurat lik ut som før første parti. Det er veldig skummelt. – Hvorfor er det skummelt?

– Du kan ikke se at han blir nervøs. Det var noen få ganger i partiet han må ha vaert litt satt ut. Men han viser absolutt ingenting.

Tror det er frustreren­de for Carlsen Caruana har for vane å se minst mulig på motspiller­en sin. Han bryr seg kun om det som skjer på brettet. Det enorme psykologis­ke overtaket Carlsen ofte har hatt på sine konkurrent­er, virker ikke å vaere en faktor i VM.

Tisdall tror det er frustreren­de for Magnus Carlsen og teamet hans at Caruana er såpass vanskelig å tolke.

Én som har opplevd Caruana på naert hold er den britiske stormester­en David Howell.

– Jeg har spilt mot ham noen ganger, og han er alltid rolig uansett hvor lite tid han har på klokken. Han har samme ansiktsutt­rykk også, sier Howell, som legger til at Caruana har «nerver av stål».

På pressekonf­eransen torsdag innrømmet riktignok Caruana at han merker VMpresset.

– Jeg prøver å kontroller­e nervene mine, men det er ikke lett. Siden ingen av oss gjør noen store tabber, klarer vi det greit, sier Caruana.

Atle Grønn mener Caruana viser nerver Torsdag kveld var Carlsen åpen om at han følte seg nervøs – og at det hadde vaert slik mange av VM-dagene.

Atle Grønn er imidlertid uenig med mange andre sjakkekspe­rter. Han mener at det er Caruana, og ikke Carlsen, som har virket mest urolig under VM.

Grønn synes Caruana virker spesielt nervøs når han er ute av åpningsfor­beredelsen­e.

Han tror likevel ikke vi får se en Caruana-kollaps i VM-innspurten.

– Det kan komme store feil, men jeg tror ikke han bukker under. Jeg tror han er blitt vant til å sitte der, sier Grønn, før han legger til:

– De er helt jevngode.

 ?? ALLE FOTO: FREDRIK VARFJELL, BILDBYRÅN ?? Fabiano Caruana spiller sjakk med pokerfjes. Amerikaner­en har vaert bunnsolid i VM.
ALLE FOTO: FREDRIK VARFJELL, BILDBYRÅN Fabiano Caruana spiller sjakk med pokerfjes. Amerikaner­en har vaert bunnsolid i VM.
 ??  ?? Lørdag 24. november 2018
Lørdag 24. november 2018
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway