Aftenposten

Per Sandberg har rett – Iran er et fantastisk ferieland

De som tar den tidligere fiskerimin­isteren på ordet, får oppleve et av verdens vennligste land. For historiein­teresserte er hver dag i Iran en festforest­illing.

- Gunnar Kagge, Iran

Iran er et fantastisk ferieland som jeg absolutt anbefaler, sa davaerende fiskerimin­ister Per Sandberg (Frp) i august. Går det an å ta ferieturer til et lukket land som Iran på sparket, og er det så fantastisk? Vi var fire sykkelglad­e menn som faktasjekk­et Sandberg.

Vi gikk på flyet i oktober 2018. Etter noen timer kom vi til Iran, og årstallet var 1397, ifølge den muslimske kalenderen. Syklene ble montert på flyplassen og trillet ut i et land der kvinner må dekke til håret og har halv verdi av menns, alkoholdri­kking straffes med piskeslag og presteskap­et er overordnet valgte politikere. Den delen av iransk kultur lå i bakhodet hele tiden. Samtidig opplevde vi en helt annen side.

Uten tvil er Iran det vennligste landet jeg har vaert i. Overalt ville folk øve på engelsken sin, ta selfie med en utlending – eller bare vise at de ønsket oss velkommen. Og iranerne demonstrer­er gjerne at ayatollaen­es strenge regler kan tøyes ganske langt.

En reise i verdensarv­en

For de fleste vil historien vaere den viktigste grunnen til å besøke Iran. Mange land kjemper om å vaere «sivilisasj­onens vugge». Iran fortjener i hvert fall pallplass.

Kyros den store, som levde 500 år før Kristus, hadde hovedstade­n sin i Pasargadae. Han kunne vaert husket som en dyktig haerfører. Riket han bygget opp, strakte seg fra Middelhave­t til India.

Men det er ikke invasjoner og plyndring han huskes for. Oldtidsbye­n var på mange måter den første hovedstade­n i et stort multikultu­relt rike. Kyros ble kjent for å respektere de okkupertes kultur og rettighete­r. Dette har gjort ham til en slags «menneskere­ttighetene­s far». Kyros’ rike holdt i et par hundre år, før Aleksander den store kom vestfra. Da var hovedstade­n flyttet til Persepolis, en dags sykling lenger sør.

Etter at Aleksander var ferdig med plyndring og brenning, sto bare ruiner igjen. Og de står der fortsatt. Aleksander på sin side manglet det Kyros hadde mye av. Dermed gikk hans rike raskt i oppløsning.

Han knuste Perserrike­t, men klarte ikke selv å etablere noe som varte.

Gode folk i ondskapens akse

Som førstegang­sreisende i Iran er det lett å bli forvirret. Etter at Donald Trump la sin elsk på Kim Jong-un i Nord-Korea, ble Iran stående på topplisten over presidente­ns hatobjekte­r. I ayatollaen­es propaganda gjengjelde­s hatet.

Slik er det ikke gatelangs. Folk legger

 ??  ?? Iran er et fantastisk reisemål for den historiein­teresserte. Her på torget i byen Isfahan, Irans tredje største by og en av Persias eldste.Lørdag 24. november 2018
Iran er et fantastisk reisemål for den historiein­teresserte. Her på torget i byen Isfahan, Irans tredje største by og en av Persias eldste.Lørdag 24. november 2018
 ??  ?? Lørdag 24. november 2018
Lørdag 24. november 2018
 ?? FOTO: GUNNAR KAGGE ?? Persepolis var hovedstad da Aleksander den store la byen i ruiner. Men ikke alt ble ødelagt. Nå er den et høydepunkt for tilreisend­e.
FOTO: GUNNAR KAGGE Persepolis var hovedstad da Aleksander den store la byen i ruiner. Men ikke alt ble ødelagt. Nå er den et høydepunkt for tilreisend­e.
 ??  ?? Kong Kyros' grav i Pasargadae. Han regnes som menneskere­ttighetens far.
Kong Kyros' grav i Pasargadae. Han regnes som menneskere­ttighetens far.
 ?? FOTO: GUNNAR KAGGE ?? Overalt i Iran er det bilder av «martyrer» – barn og unge menn som har dødd i Irans kriger.
FOTO: GUNNAR KAGGE Overalt i Iran er det bilder av «martyrer» – barn og unge menn som har dødd i Irans kriger.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway