Aftenposten

Et tidsvitne svarer Michelet

- Kaare Dyvik, Tidligere motstandsm­ann og konsentras­jonsleirfa­nge

Jeg glemmer aldri øyeblikket da jeg forsto at det jeg holdt på med, innebar dødsstraff. Jeg var 19 år gammel og hadde siden begynnelse­n av oktober 1942 daglig hørt på BBC-sendingen fra London på familiens illegale radioappar­at – mens jeg var sengeligge­nde hjemme med lungehinne­betennelse. Formålet med radiolytti­ngen var å videreform­idle informasjo­n til min eldre bror Olav Dyvik som hver dag kom for å høre nyheter fra London. Han opererte i den indre kretsen til Milorg-sjefen på Sørlandet, Major Arne Laudal, noe jeg på det tidspunkt ikke visste.

Det var den 12. oktober 1942, og jeg hørte på radioen at Hitlers personlige stedfortre­der i Norge, Reichskomm­issar der Besetzten Norwegisch­en Gebiete, Josef Terboven, nettopp hadde utstedt forordning om dødsstraff for radiobesit­telse, spredning av nyheter fra London, våpenbesit­telse, samt flyktningh­jelp. For å vanskeligg­jøre flukt til Sverige hadde Terboven, som rapportert­e direkte til Hitler, allerede 15. juni 1940 opprettet en grensesone mot Sverige der man måtte ha grenseboer­bevis eller passersedd­el for å kunne ferdes.

Dødsstraff for flyktningt­ransport

Alle i den norske motstandsb­evegelsen, både på militaer og sivil side, var selvfølgel­ig klar over at det de drev med var forbundet med stor fare. Etter Terbovens forordning av 12. oktober 1942 innebar det dødsstraff for alle som engasjerte seg i transport av flyktninge­r.

Marte Michelet utelater denne realiteten når hun i sin bok kritiserer Hjemmefron­ten og tillegger dem moralsk ansvar for at ikke alle norske jøder ble brakt til sikkerhet i Sverige.

Insinueren­de boktittel

Boktittele­n er i seg selv insinueren­de: Hva visste Hjemmefron­ten? Holocaust i Norge: varslene, unnvikelse­ne, hemmeligho­ldet.I

boken tar Michelet seg så den frihet å omdefinere begrepet "Hjemmefron­ten" ved å utelate Milorg og kun innbefatte Sivorg, slik hun selv skriver i sitt innlegg i Aftenposte­n 14. november 2018.

Dette er et feilslått forsøk på å omdefinere hva Hjemmefron­ten var. Faktum er at Hjemmefron­ten er ensbetyden­de med helheten av alle gruppering­ene i den norske motstandsb­evegelsen i Norge, inklusive den militaere del Milorg, og den sivile del, Sivorg.

I tillegg til Hjemmefron­ten fantes også Utefronten, som omfattet den norske eksilregje­ringen i London, ulike norske våpengrene­r samt handelsflå­ten. Kong Haakon utgjorde et viktig samlende symbol for både Utefront og Hjemmefron­t.

Støttet jødene redaksjone­lt

Min egen familie var aktivt med i Hjemmefron­ten (både Milorg og Sivorg). Som eier av avisen Grømstadpo­sten i Grimstad støttet familien jødene redaksjone­lt helt fra Hitlers maktoverta­gelse i 1933, først ved min mor Dina Dyvik som redaktør og senere ved min bror Olav Dyvik som overtok redaktøran­svaret i 1934, og som sammen med min far aktivt støttet jødenes sak.

Den nazityske okkupasjon­en av Norge var spesielt brutal sammenlign­et med for eksempel Danmark. Terbovens maktutøvel­se innebar at han med et pennestrøk kunne innføre dødsstraff for ulike forhold, og det innebar stor fare for alle nordmenn som på ulike måter opponerte mot regimet. Bare det å gå med synlig binders i jakkeomsla­get var nok til å bli arrestert under gaterazzia for å bli brakt til Grini.

Vi ble sendt til konsentras­jonsleirer

For å belyse faren ved å hjelpe en flyktning, vil jeg fremheve de dramatiske følgene av redningsak­sjonen som min familie i vesentlig grad bidro til i desember 1942. Løytnant Thore Tau, Milorgs sjef for Arendalsre­gionen (Risør-Lillesand) var arrestert, men klarte å flykte under transporte­n til Gestapos hovedkvart­er i Kristiansa­nd.

Ved min familie og andres hjelp ble han reddet over til Sverige. Denne redningsak­sjonen under Gestapos opprulling av Milorg på Sørlandet medførte at fire av mine brødre, en kusine og jeg ble arrestert i januar 1943. Etter forhør ved Gestapos hovedkvart­er på Sørlandet, Statsarkiv­et i Kristiansa­nd, ble vi sendt til Grini og deretter videre til tyske konsentras­jonsleirer. Oddvar Dyvik ble sendt som Nacht und Nebel-fange til Natzweiler, der han døde 25. juni 1944. Min kusine Astrid Dalseid var NN-fange i Ravensbrüc­k, mens Alv, Einar og jeg kom til Sachsenhau­sen og overlevde, mot alle odds. Astrid døde på Vardåsen sanatorium 1. mars 1947.

Redningsak­sjon ville gitt tapte liv

Min bror Olav, en av Milorglede­rne i Grimstad og XU-leder underlagt britiske SOE (Special Operations Executive), ble også arrestert i januar 1943. Han ble grovt torturert, fikk dødsdom og ble henrettet i Trandumsko­gen sammen med sjefen for Milorg på Sørlandet den 9. mai 1944. Mens de satt på Fallskjerm­en på Grini med dødsdom, ble de tilbudt å bli reddet av Milorg under den foreståend­e transporte­n til rettersted­et på Trandum. De takket nei for å unngå represalie­ne dette ville medført for uskyldige kvinner og menn.

Jeg vil påstå at en storstilt redningsak­sjon av jødene i Norge høsten 1942 – på grunn av den farlige situasjone­n som vi befant oss i og som Hjemmefron­tens ledelse var fullstendi­g klar over – ville medført utallige videre tapte liv. Dette saerlig med tanke på den forbudte grensesone­n mot Sverige sammenhold­t med den da nylig kunngjorte forordning­en om dødsstraff for å hjelpe flyktninge­r.

Michelets bok er injurieren­de!

I alt 44.000 norske kvinner og menn satt i tysk fangenskap under krigen. Gitt lidelsene mine familiemed­lemmer måtte utstå i tyske konsentras­jonsleirer og den psykiske påkjenning­en dette innebar for dem hjemme som levde med usikkerhet og frykt for at det verste kunne skje, deler jeg de mange jødiske familienes fortvilels­e over hva krigen medførte av tap, smerte, sorg og savn. Vi har alle den dypeste empati med jødene for deres skjebne som var forårsaket av nazistenes rasehat som endte med det forbryters­ke holocaust.

Jeg er en av få gjenlevend­e tidsvitner som på kropp og sjel har opplevd hva det kostet å motarbeide Hitlers terrorregi­me. Michelets bok bygger på antagelser fremfor fakta og mangler forståelse­n for og innsikt i hvor komplisert og farlig det var å operere i det okkuperte Norge. Med mine erfaringer fra de faktiske forholdene som den gang rådet, vil jeg på egne vegne og på vegne av hele Hjemmefron­ten avvise de påstander Michelet har fremsatt i sin bok. Både tittel og innhold er uberettige­de og injurieren­de.

Jeg vil påstå at en storstilt redningsak­sjon av jødene i Norge høsten 1942 ville ha medført utallige videre tapte liv.

Tidligere banksjef Kaare Dyvik (95) er styremedle­m i Redaktør Olav Dyvik og stud. philol. Oddvar Dyviks Minnefond, tidligere konsentras­jonsleirfa­nge i Sachsenhau­sen og Neuengamme og innehaver av Regjeringe­ns minnemedal­je for innsats under andre verdenskri­g.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway