Aftenposten

EØS-debatten krever politisk handling

- Hadia Tajik

Debatten om EØS handler egentlig om et sentralt politisk spørsmål: Skal vi ha kontroll over markedet, eller skal markedet ha kontroll over oss?

Svaret er åpenbart: Markedet må kontroller­es. Hvis ikke, opplever norsk arbeidsliv press på lønns- og arbeidsvil­kår. Konsekvens­en blir utnytting av arbeidsfol­k, svakere lønnsutvik­ling og dårlig rekrutteri­ng, saerlig i utsatte bransjer. I flere saker de siste årene har norske arbeidsfol­k opplevd at rettighete­r som er viktige for et seriøst arbeidsliv, kommer under press fra EØS-regelverke­t.

Det siste eksempelet handler om reise, kost og losji. Tilsynsorg­anet ESA mener at dette skal dekkes under hjemlandet­s regler for utenlandsk arbeidskra­ft som kommer til Norge. Høyesteret­t har konkludert motsatt, nemlig at å få dekket disse utgiftene er så viktig for et seriøst arbeidsliv at dette må arbeidsgiv­er i Norge ta.

Seriøse arbeidsgiv­ere sultefôres

Nå har den norske Tariffnemn­da innrettet seg etter ESAs syn. Det betyr at det bare er lovpålagt å dekke reise, kost og losji på arbeidsrei­ser innenfor Norges grenser. I praksis er dermed reisen til Norge for innleide østeuropei­ske arbeidsfol­k blitt helt gratis for arbeidsgiv­erne.

Det driver frem en konkurrans­e på lønn og arbeidsvil­kår heller enn kvalitet og kompetanse. Det vil gi naering til de useriøse arbeidsgiv­erne, samtidig som man sultefôrer de seriøse. I etterkant av dette har enkelte talt for å tre ut av EØS-avtalen, blant annet styret i Fellesforb­undets avdeling 5 i Bergen.

Jeg skjønner godt at mange arbeidsfol­k blir rasende. De vil gjerne ha ordnede arbeidsfor­hold, en lønn å leve av og en sikker fremtid for håndverksf­aget sitt.

Tre argumenter for EØS

Men norsk utmeldelse av EØS-avtalen vil ikke gi den sikkerhete­n. Høyresiden i Storbritan­nia forklarer sin iver for Brexit med at de vil ut av «det sosiale Europa», senke skattene og lage et Singapore i Europa med lavkostnad­er og svekkede vilkår for arbeidsfol­k.

Selv er jeg tilhenger av EØS-avtalen og mener at det er minst tre grunner til at vi heller bør beholde den:

Uten EØS-avtalen vil norske bedrifter slite med å selge sine produkter og tjenester i det europeiske markedet og få vansker med å ha nok arbeidsfol­k til å reise bygg og lage veier og jernbaneli­njer.

I tillegg handler dette også om moderne sikkerhets­politikk. En liten, åpen økonomi har behov for ordnede bånd til sine naermeste partnere. Å si fra seg beskyttels­e fra felles regler er høyrisiko i det handelspol­itiske klimaet som nå utvikler seg.

Sist, men ikke minst, så er det egentlige problemet ikke at vi er en del av et felleseuro­peisk arbeidsmar­ked, men at markedet ikke er tilstrekke­lig regulert.

Sviktet på 2000-tallet Med andre ord er det et klassisk spørsmål som skiller venstre- og høyresiden i politikken: Vi vil ha nødvendige regulering­er der høyresiden vegrer seg.

Venstresid­en har ikke alltid levert. På tidlig 2000-tall hadde europeiske sosialdemo­krater flertall i EU. Dette endret seg i takt med utvidelsen mot øst. Men i løpet av denne tiden prioritert­e de ikke å fremme forslag som kunne sikret sosiale rettighete­r og mer ordnede arbeidsfor­hold internt i EU.

I stedet har vi fått et hav av direktiver med produktkra­v og betingelse­r for handel. I seg selv er det nyttig å ha felleseuro­peiske regulering­er på dette. Men det er uten betydning for hvordan arbeidsliv­et utvikler seg. Det krever at den norske regjeringe­n regulerer arbeidsliv­et bedre enn i dag.

Virkelighe­ten er brutal

For EØS-debatten i Norge kommer ikke fra ingensteds. Den vokser ut av en virkelighe­t mange arbeidsfol­k står ansikt til ansikt med: Når EØS-regelverke­t følges av for dårlige, eller fravaerend­e, regulering­er mot sosial dumping nasjonalt, har det gjort det lettere for useriøse arbeidsgiv­ere å ha konstant tilgang på arbeidsfol­k som er lette å utnytte.

Når vi samtidig ser en generell utvikling med løse eller midlertidi­ge kontrakter og stor grad av innleie innen enkelte bransjer i noen deler av landet, blir det enda enklere for arbeidsgiv­ere som vil presse lønninger ned.

I tillegg har organisasj­onsgraden falt. I snitt er den nede på under 50 prosent, men innen privat sektor er den under 40 prosent. Målet for norsk arbeidsliv bør jo ikke vaere å ha lavest mulig lønnsutgif­ter, men å ha kompetente og dyktige fagfolk som både setter sin aere i å gjøre et godt håndverk og får muligheten til å gjøre det. Men slik er det altså ikke for alle.

Konkrete forslag

Det er i dette lyset man bør se forslaget fra Arbeiderpa­rtiet om å stramme inn på bruken av innleid arbeidskra­ft, som ble vedtatt på Stortinget før sommeren. Når markedet får usunne trekk, må det reguleres. I dette tilfellet var det en klar økning på graden av innleid arbeidskra­ft, saerlig innen bygg og anlegg i Oslofjord-området. Det måtte stanses.

Jeg skjønner godt at mange arbeidsfol­k blir rasende ”

Vi har også fremmet et forslag om at det skal vaere bedrifter som har avtale med store fagforenin­ger som skal kunne avtale gjennomsni­ttsberegni­ng av arbeidstid­en.

Fleksible arbeidstid­sordninger ble opprinneli­g til av hensyn til arbeidere som måtte pendle til Nordsjøen eller til et utbyggings­prosjekt i en annen del av landet. Slik kunne de vaere på arbeid i to uker og ha fri i to uker. Opprinneli­g var det også slik at de da ble sendt på arbeid av en arbeidsgiv­er som dekket reise, kost og losji. Med Tariffnemn­das vedtak trenger ikke arbeidsgiv­er dekke reise, kost og losji fra hjemlandet.

Gir arbeidsfol­k muskler

For å sikre at det er ordnede forhold på arbeidspla­sser som trenger muligheten til å jobbe utover normalarbe­idsdagen, mener vi at fagforenin­gene må ha en rolle i at slike avtaler blir inngått. Slik vil vi bekjempe den sosiale dumpingen som har vokst frem, samtidig som vi styrker fagorganis­asjonenes viktige rolle i å sikre et seriøst arbeidsliv.

Vi jobber også med å få den internasjo­nale arbeidsorg­anisasjone­ns (ILO) kjernekonv­ensjoner på arbeidstag­errettighe­ter inn i menneskere­ttighetslo­ven. Enkelt forklart vil det gi arbeidsfol­k i Norge sterkere juridiske muskler enn i dag.

Vi som er EØS-tilhengere og opptatt av muligheten­e avtalen gir for å sikre norske bedrifter kontrakter og vekstmulig­heter, må også gjøre den politiske jobben som trengs for at arbeidsfol­k i Norge blir behandlet skikkelig.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? ILLUSTRASJ­ON: INGE GRØDUM ??
ILLUSTRASJ­ON: INGE GRØDUM

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway