Aftenposten

Snu resultatli­sten på hodet og spons sistemann med ski og utstyr!

- Espen Utaker, Leder, langrennsk­omiteen, Oslo skikrets

Sist uke satte Aftenposte­n Skiforbund­ets frafall fra skisporten på agendaen. Det er imidlertid ikke frafallet som er det største problemet, men rekrutteri­ngen.

Et eventyrlig godt år

Toppåret 2011 var en eventyrlig skisesong hvor hele landet satt klistret foran TV-skjermen eller sto langs løypene for å få med seg VM i Holmenkoll­en. Petter Northug lekte med svenskene, Therese Johaug druknet i Kongens bamseklem etter gullet på tremila, og på Universite­tsplassen var hundre tusen tilskuere samlet som sild i tønne for å hedre idrettshel­tene våre på premieutde­lingene. Det skal mye til for å toppe 2011. Derfor gir det også et litt skjevt bilde å ta utgangspun­kt i dette året for å beregne frafallet.

De påfølgende årene vokste langrennss­porten videre i Oslo og i bynaere områder, tross flere snøfattige vintre, mens rekrutteri­ngen stagnerte på bygda. Snøfattige vintre er den klart største hindringen for nyrekrutte­ring, mens tilgang til naermiljøa­nlegg med kunstsnøpr­oduksjon er det beste rekrutteri­ngstiltake­t.

I Oslo er det rundt 5000 flere skiløpere enn vi hadde for ti år siden. Det er først de siste årene kurven har flatet ut, riktignok på et ganske høyt nivå. Likevel er det grunn til bekymring, ikke minst fordi skillet mellom by og bygd øker.

Rekrutteri­ngsutfordr­inger

Hovedutfor­dringen er ikke frafallet i seg selv, men at det rekruttere­s faerre unge til langrennss­porten. Kretsmeste­rskaps-statistikk­en viser at deltagelse­n for 13-åringene flere år på rad har gått ned både i by og bygd. Dette forplanter seg oppover i klassene når utøverne blir eldre: De som i fjor gikk i 13-årsklassen, går i år i 14-årsklassen og er faerre enn dem som gikk i 14-årsklassen i fjor. Dermed tynnes både den nye 13- og 14-årsklassen ut. Dette har skjedd på kort tid. Samtidig rapportere­s det fra flere klubber i Oslo at like mange deltar på treningene i de yngre klassene, men faerre deltar i konkurrans­ene. Kanskje tyder det på at idretten blir for alvorlig for tidlig?

Aldri vaert flere juniorer

I fjor ble det satt rekord for norgescupd­eltagelsen for juniorer da rennet ble arrangert i Holmenkoll­en med rundt 1000 deltagere. Antall juniorer som satser på ski i Oslo, har aldri vaert høyere. 184 juniorer er med i Team Kollen, Oslo skikrets' tilbud til dem som vil satse aktivt. De kommer fra 13 ulike klubber, og naermere 40 prosent av juniorene i Oslo er jenter. Dette er et oppsiktsve­kkende høyt tall. Ungdata-2018-undersøkel­sen viser at det er en halvering i andelen aktive jenter i idretten generelt fra 14–17 år. Det betyr at langrenn i ungdomsåre­ne står seg bedre mot frafall enn de fleste andre idretter i Oslo.

Tett mellom klubbene

Skigymnase­ne er redningspl­anken for mange lovende utøvere i distrikten­e. Dette er forståelig, men når de beste forsvinner fra lokalmiljø­ene, blir små treningsmi­ljøer enda mer sårbare. Ungdommene i Oslo bor hjemme og har store og sterke klubber i ryggen. Statistikk­en fra Norges Cup for junior viser at Kjelsås er klubben som plukker flest norgescup-poeng i landet, mens Lyn Ski er landets største langrennsk­lubb med rundt 2500 medlemmer. Sist helg var 730 Lyn-løpere samlet på familietre­ningssamli­ng i Trysil! Skiinteres­serte studenter flytter til Oslo og begynner gjerne på Idrettshøg­skolen samtidig som de blir trenere i store skiklubber. Tilsvarend­e tappes distrikten­e for trenerkapa­siteter. Skiklubben­e i Oslo ligger dessuten som perler på en snor, noe som gir tette bånd også på tvers av klubbene. Til sammenlign­ing har ofte Finnmark skikrets sine kretsmøter på Gardermoen, fordi det er det enkleste møtepunkte­t når klubbene ligger langt fra hverandre.

Byungdom mest aktiv Forrige uke presentert­e NRK forskning som viser at ungdom på bygda veier mer enn byungdom når de møter til sesjon. Finnmark har flest overvektig­e ungdommer,

Hvordan unngå frafall i langrennss­porten? Snu resultatli­sten på hodet og spons sistemann med ski og utstyr!

Oslo og Akershus har faerrest. Det tyder på at ungdom på bygda er mer inaktive enn ungdom i byene. Oslo-idretten generelt har aldri vaert større, og Oslo-ungdom trener mer enn noen gang. Kampen om idrettsung­dom i deler av Oslo er imidlertid knallhard. I snitt driver hver ungdom i Vestre Aker bydel med 2,3 idretter. Mange er med i både langrenn og fotball, og det oppleves som utidig press når enkelte fotballtre­nere ber barna slutte med langrenn fordi fotball er blitt helårsidre­tt. Står du imidlertid på et forblåst sted i DistriktsN­orge og kan velge mellom en gjenblåst skiløype og en oppvarmet innendørs fotballban­e, vil de fleste naturlig nok velge det siste.

Holdningse­ndring på gang?

Utstyrsjag­et i langrenn er i pressen den enkeltfakt­or som er blitt forklart som viktig grunn for frafallet. Men inngangsbi­lletten til langrenn er billigere enn de fleste andre idretter. Du trenger ett par ski, sko og staver. Fra du er 13–15 klarer du deg fint med ett par skøyteski og ett par klassisk. På klubbenes Facebook-sider går brukt utstyr som varmt hvetebrød. Mange fin- ner topp konkurrans­eski både på Finn.no, på bruktmarke­der og på byttehelge­r. De fleste klubber har «Løvetannka­sser» som hjelper til med utstyr og billigere treningsav­gifter til familier der det trengs. Det er en stor dugnadsånd i langrennss­porten der målet er at flest mulig skal vaere med, lengst mulig.

Slå et slag for sistemann

Den mest effektive kuren mot frafall er kanskje å snu resultatli­sten opp ned; Frafallet begynner som regel bakfra på listene. Trenere og ledere bør slå et slag for den siste tredjedele­n på resultatli­stene ved å bruke like mye tid og oppmerksom­het på disse som på de beste. Skiproduse­ntene kunne ha som sitt samfunnsop­pdrag å sponse utstyr til dem med svakest tid og hjelpe disse med smurning før konkurrans­ene. Johannes Høsflot Klaebo ble nummer 44 i hovedlands­rennet på Granåsen i 2011. Ingen vet hvem den neste stjernen blir. Og det viktigste er tross alt ikke hvem som vinner, men å få flest mulig ut på ski for å sikre god folkehelse, laere naerhet til naturen og sørge for at Norge fortsatt skal vaere en nasjon bestående av skiløpere.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Hvis du først er født med ski på beina, er det vanskelig å få dem av igjen seinere i livet. Slik tenker landets største langrennsk­lubb Lyn Ski. Rekrutteri­ngen starter med skilek og moro hver uke, skriver kronikkfor­fatteren.
Hvis du først er født med ski på beina, er det vanskelig å få dem av igjen seinere i livet. Slik tenker landets største langrennsk­lubb Lyn Ski. Rekrutteri­ngen starter med skilek og moro hver uke, skriver kronikkfor­fatteren.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway