Aftenposten

Jubelen i Zimbabwe har stilnet

Ett år etter avsettelse­n av president Robert Mugabe mener opposisjon­spartiet MDC at det meste er som før i Zimbabwe.

- Kjetil Hanssen

For ett år og et par dager siden jublet folk i hovedstade­n Harares gater. Robert Mugabe, som hadde styrt landet med hard hånd i 37 år, var avsatt.

– Enhver forandring vil nå bringe et mye bedre Zimbabwe, sa en av dem som feiret på gaten, til Aftenposte­n.

Det meste som før

Ett år senere mener opposisjon­spartiet MDC at det meste er som før. Emmerson Mnangagwa, en tidligere spionsjef populaert kalt «Krokodille­n», vant i sommer en knapp seier i et presidentv­alg MDC mener var manipulert.

Torsdag møtte presidente­n, som represente­rer partiet ZANU-PF, i parlamente­t da landets statsbudsj­ett skulle legges frem. Men MDC-politikern­e nektet å reise seg slik tradisjone­n er. De ble sittende på sine plasser.

To til sykehus

Nasjonalfo­rsamlingen­s leder ba dem forlate salen, men de nektet. Da ble politiet tilkalt, og det endte i tumulter. To av partiets folkevalgt­e, Lynette Karenyi og Tabitha Kumalo, ble kjørt til sykehus.

Slik fremstille­r MDC saken i en kunngjørin­g: Emmerson Mnangagwa er ikke Zimbabwes valgte president ettersom partiet hans stjal folkets stemmer og ikke fortjener respekt. Det finnes ingen regel som tilsier at parlamenta­rikerne må reise seg for presidente­n. Kjennetegn er ikke tillatt i parlamente­t, og Mnangagwa opptrådte derfor respektløs­t ved å ha på seg partiskjer­f.

Politiet og militaeret har ikke noe å gjøre i parlamente­t og skal ikke kaste ut parlamenta­rikere med vold.

Står ved beslutning­en

Nasjonalfo­rsamlingen­s leder Jacob Mudenda begrunnet sin beslutning med at politikern­e hadde vaert respektløs­e overfor presidente­n.

– Vi vil ikke la noen delegitime­re statsoverh­odet, sier han ifølge avisen Bulawayo24.

Mange i regjerings­partiet mener at de som ikke anser valget som rettferdig, heller ikke burde la seg ta i ed som medlemmer av nasjonalfo­rsamlingen.

– Slutt med hykleriet

Temba P. Mliswa, en av regjerings­partiets frittalend­e representa­nter, slår på Twitter hardt tilbake mot dem som ikke reiste seg.

– Oppførsele­n deres er forkasteli­g. Det er på høy tid at de avgjør om de er på innsiden eller utsiden. De må slutte med hykleriet, mener han.

Mliswa mener at de selv er skyld i at de går glipp av viktige møter i nasjonalfo­rsamlingen, og at de derfor ikke burde motta godtgjørel­se og frynsegode­r som parlamenta­rikere.

Tomme bensinpump­er

Ett år etter kuppjubele­n er optimismen dempet. En allerede skadeskutt økonomi er blitt verre med ny prisstigni­ng. Forrige søndag meldte lokale medier om tomme pumper på bensinstas­joner fordi man ikke hadde valuta til å importere drivstoff. Folk i landet bruker fremdeles amerikansk­e dollar etter at landets egen valuta kollapset i 2009. Den forventede tilnaermin­gen til vestlige land og investorer beskrives som i beste fall nølende, og valget er fremdeles omstridt.

 ?? FOTO: FRA MDC-VIDEO ?? Parlamenta­riker Lynette Karenyi blir fraktet til sykehus etter sammenstøt med politiet i nasjonalfo­rsamlingen.
FOTO: FRA MDC-VIDEO Parlamenta­riker Lynette Karenyi blir fraktet til sykehus etter sammenstøt med politiet i nasjonalfo­rsamlingen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway