Aftenposten

Solheim får kraftig refs i FN-rapport

Ifølge FNs revisjonsr­apport rådet Erik Solheim sine underordne­de ledere til bevisst å bryte regler og deretter bortforkla­re uregelmess­igheter som feil.

- Kristoffer Rønneberg, Sigurd Bjørnestad, Thomas Olsen

Den endelige rapporten fra FNs internrevi­sjon feller en knusende dom over Erik Solheims holdning til FNs reiseregle­r.

Rapporten, som Aftenposte­n har fått tilgang til, ble sendt til medlemslan­dene fredag.

Innholdet er svaert kritisk. Blant annet beskriver rapporten hvordan Solheim ga sine ansatte råd om «at det er bedre å be om tilgivelse for å gjøre feil enn å vente på godkjennel­se av alt mulig i et dysfunksjo­nelt byråkrati».

I rapporten står det videre: «I stedet for å forslå endringer i de eksisteren­de reglene som skal vaere dysfunksjo­nelle, var den overordned­e lederens (Erik Solheim, red.anm.) løsning å råde sine underordne­de ledere til bevisst å bryte dem og deretter bortforkla­re uregelmess­ighetene som «feil» ».

Spørsmål fra reisekonto­ret ved FNs avdeling i Nairobi ble avvist av Solheim som «idiotiske spørsmål», står det i rapporten.

Aftenposte­n fikk i går formiddag ikke kontakt med Solheim.

Fredag sa han til Aftenposte­n at han måtte gå fordi han forsøkte å endre FN.

– Det var det noen som ikke likte, sa han.

Redd for FNs rykte

Revisorene skriver at Solheim beskrev seg selv som «revolusjon­aer av natur».

Ved en anledning spurte reisekonto­ret en ansatt i Solheims stab om berettigel­sen av å endre en flyreise. Vedkommend­e fikk beskjed om å «slutte å reise spørsmål om avgjørelse­r» fattet av Solheim om reisene.

Rapporten konkludere­r med at avgjørelse­r og adferd fra UNEPs toppledels­e oppmuntret til en kultur av regelomgåe­lse uten konsekvens­er og til regelbrudd i bruken av UNEPS midler.

Revisorene skriver også om økt risiko for at giverlande­nes tillit og FNs rykte ble svekket.

Mer om Solheims reiser

I den endelige revisjonsr­apporten kommer det frem nye detaljer om Solheims omfattende reisevirks­omhet og fravaer:

To dager etter at han tiltrådte i jobben juli 2016, reiste Solheim til Paris for å ha

et møte som varte én dag. «Imidlertid, han ble der i én måned og redegjorde for ni dager som fridager. De resterende dagene ble

ikke gjort rede for», står det i rapporten. I august og september 2016 reiste Solheim i 42 dager til 24 steder. På første etappe på en av disse turene reiste han fra Nairobi til Oslo, der han ble i fire dager mellom 18. og 21. august. Deretter reiste han til Etiopias hovedstad Addis Abeba, som ligger to timers flytur fra Nairobi. Solheims kalender viste at han i Oslo hadde tre møter en fredag morgen.

På reiser i september 2016 la han om reiseruten­e en rekke ganger og la inn nye reiser. Revisorene skriver at UNEP ikke har lagt frem dokumentas­jon eller informasjo­n om fire av reisene. Men det er lagt frem en e-post som viser at han hadde et 90 minutters intervju med et magasin i Paris en fredag kveld i løpet av et opphold i byen som varte i fire dager.

Mangler reiserappo­rter

FNs revisorer feller også en knusende dom over manglende rapporteri­ng fra UNEPansatt­es reiser.

Rapporten henviser til et rundskriv fra UNEP-sjefen fra 2012 som sier at det skal skrives rapporter fra alle reiser.

Revisorene har sett på 596 reiser gjort av 32 UNEP-ledere og ansatte til en kostnad av 1,6 millioner dollar (13,7 millioner kroner):

Bare 186 reiserappo­rter var tilgjengel­ige for revisorene da de gjorde sine undersøkel­ser.

Ytterliger­e 200 reiserappo­rter ble laget etter at revisorene startet sine undersøkel­ser, selv om reisene fant sted i 2016 og 2017.

57 av disse 200 rapportene «ser ut til å ha blitt laget i full fart ettersom de bare består av ett avsnitt som gir en grov oversikt over reisens karakter uten annen nyttig informasjo­n».

Rapporter for de resterende 210 reisene er ikke levert til revisorene.

UNEP mener på sin side det i reglene ikke finnes spesifikke krav om reiserappo­rter, men vedgår at de er «et nyttig verktøy».

 ?? FOTO: ISHAN TANKHA, UNEP ISHAN TANKHA, UNEP ?? Erik Solheim med Dia Mirza, indisk skuespille­r og skjønnhets­dronning, foran Taj Mahal. Anledninge­n var verdens miljødag i juni 2018.
FOTO: ISHAN TANKHA, UNEP ISHAN TANKHA, UNEP Erik Solheim med Dia Mirza, indisk skuespille­r og skjønnhets­dronning, foran Taj Mahal. Anledninge­n var verdens miljødag i juni 2018.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway