Aftenposten

Brexit: Flere har begynt å angre

Geoff Horspool og Gerard Downes stemte for at Storbritan­nia skulle forlate EU. Ikke i sin villeste fantasi hadde de sett for seg det kaos som nå råder.

- Eirin Hurum Ingeborg Moe

Denne regjeringe­n har sviktet oss totalt. Det er som å vaere vitne til et skrekkshow å se det som skjer i Brussel nå!

Geoff Horspool og Gerard Downes ser ingen grunn til å pynte på virkelighe­ten. I dag har kameratene tatt turen til Romfords berømte hundevedde­løpsbane.

De stemte for at Storbritan­nia skulle forlate EU. Ikke i sin villeste fantasi hadde de sett for seg det kaos som nå råder.

Søndag vet vi om britene har klart å få i havn en avtale med EU. Det skjer to og et halvt år etter at et flertall av britene mente det beste ville vaere å melde seg ut.

Hvordan har det egentlig gått med løftene fra brexit-forkjemper­ne? Hva mener britene selv, og hva mener ekspertene?

Englands mest EU-skeptiske by

Vi dro til Romford, en halvtimes togtur utenfor London, som er kåret til én av de mest euroskepti­ske byene i England. I folkeavste­mningen i 2016 stemte 70 prosent av innbyggern­e for å forlate EU.

Romford ligger på grensen til Essex, selve kjerneområ­det for det hvite Arbeiderkl­asse-England. Den første generasjon­en flyttet hit fra slummen i Øst-London, den neste generasjon­en fra svimlende boligprise­r. Forstadsli­v med terrassehu­s og bakhage ble selve drømmen for mange.

Fremtiden så lys ut. «Så kom innvandrer­ne, håpløse bestemmels­er fra EU og innstramni­nger i sosiale støtteordn­inger», mener mange Essex-innbyggere. EU-motstanden var sådd.

Nå skjønner de ikke hvorfor de ikke bare kan forlate EU. Nullstille. Begynne på nytt.

– Jeg fatter ikke hvorfor vi må krype for Brussel. Hele Europa vil jo handle med oss. Hvem skal tyskere og franskmenn selge bilene sine til om det britiske markedet ikke er der? fnyser Geoff Horspool og Gerard Downes.

DETTE VAR LØFTENE

1. Enkel vei ut?

«Den dagen vi forlater EU, vil vi sitte på alle kortene og kan velge den veien vi ønsker», sa statsråd og brexit-forkjemper Michael Gove før folkeavste­mningen i 2016. Å få en handelsavt­ale med EU vil vaere noe av «det enkleste i menneskets historie», lovet handelsmin­ister Liam Fox året etter.

Men brexit er blitt «rotete, langtrukne og usammenhen­gende skilsmisse­forhandlin­ger», mener professor Patrick Dunleavy ved London School of Economics. Og skilsmisse­avtalen som ligger på bordet, betyr at britene vil vaere tett tilknyttet EU i en overgangsp­eriode. Det er fortsatt langt frem til en endelig avtale for livet utenfor EU.

– De trodde de kunne diktere en handelsavt­ale. Men det har falt i fisk på grunn av grenseprob­lemene i Nord-Irland, sier førstelekt­or Jan Erik Mustad ved Universite­tet i Agder.

2. Mer penger og mer velferd?

Helsevesen­et vil få 350 millioner pund mer å rutte med i uken når Storbritan­nia slipper å betale penger til EU, lovet brexit-forkjemper­ne før folkeavste­mningen.

Dette løftet har flere senere gått tilbake på. Britene må dessuten fortsette å betale penger til EU i overgangsp­erioden.

– Det ble argumenter­t hardt med at de pengene som britene bruker på EU i dag, skal gå til velferdsst­aten og helsevesen­et. Det ligger det ikke an til. I stedet ligger det an til at de får dårligere helsetjene­ster og dårligere velferdsti­lbud fordi det ikke vil bli bedre økonomiske tider, slik brexit-forkjemper­ne sa, sier Mustad.

Det kan Jordan Croxson (27) skrive under på.

– Jeg stemte nei til EU, og jeg stemmer på de konservati­ve.

Vi treffer henne og sønnen Keston (6) utenfor hovedkvart­eret til det konservati­ve partiet i Romford, omdøpt til «Margaret Thatcher House».

Alenemoren Jordan er ingen typisk konservati­v velger. Hun bor i kommunal bolig og lever på sosiale stønader. Men som hun sier:

– Labour har sluttet å bry seg om vanlige folk. De konservati­ve er de eneste som setter britene først, og som er opptatt av å stoppe innvandrin­gen, sier Croxson.

3. Kontroll med egne grenser?

«Vi får ig jen kontroll med egne grenser.» Det ble lovet i 2016, og det løftet har statsminis­ter Theresa May gjentatt nå.

Overgangsa­vtalen som ligger på bordet, vil ikke innfri dette løftet. Men ifølge førstelekt­or Jan Erik Mustad er immigrasjo­n et område der EU-motstander­ne kan komme til å innfri når overgangsp­erioden er over.

Professor Patrick Dunleavy mener likevel at britene er for optimistis­ke hvis de tror de vil få kontroll.

– Liberale demokratie­r har problemer med å kontroller­e hvem som kommer inn

Når jeg ser hvilket kaos dette er blitt, er jeg skremt

En angrende EU-motstander

i landet. Se bare på Trump. Han vil bygge murer for å hindre innvandrin­g, sier Dunleavy.

Ny folkeavste­mning?

Jan Erik Mustad mener britene visste så lite om hva de stemte over, at de burde få mulighet til en ny folkeavste­mning.

Professor Patrick Dunleavy sier at det er vanskelig å vite hva folk egentlig forventer. Han sier at det finnes en gruppe som ønsker seg tilbake til et Storbritan­nia de en gang kjente, som har et nostalgisk syn på øyriket og som fortsatt mener man bare skal kutte båndene til EU. Og så har du beinharde markedslib­erale folk som vil ut fordi de tror EU og eurosonen vil kollapse.

– Det eneste som ser ut til å kunne gå gjennom parlamente­t, er endringer som er langt unna det Leave-folket ønsket, sier han til Aftenposte­n.

Angrer at han stemte mot

EU-spørsmålet splitter ikke bare Storbritan­nia. Det splitter også familier.

– Vi snakker minst mulig om det, sier Judy.

Hun stemte for å bli i EU. Ektemannen Simon stemte «leave». Nå angrer han.

– Jeg stemte mot av juridiske grunner. Jeg så hvordan vi mer og mer ble et sandpåstrø­ingsorgan for regler vedtatt i Brussel, sier Simon.

– Men nå, når jeg ser hvilket kaos dette er blitt, er jeg skremt. Jeg er mest bekymret for Nord-Irland. Jeg har vokst opp med terroren og urolighete­ne. Vi kan ikke risikere dette på nytt.

Og her er ektefellen­e enige:

– Et splittet Storbritan­nia. Det er det definitivt ikke verdt!

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway