Aftenposten

Ainaz (12) har vaert slave for IS i fire år

AINAZ (12) har nettopp kommet ut av IS-fangenskap. Hun var bare åtte år da hun ble kidnappet og etterhvert utsatt for blant annet voldtekt. Aftenposte­n var med da hun møtte familien igjen.

- Tor Arne Andreassen Afshin Ismaeli (foto)

En 12 år gammel jente og en 30 år gammel kvinne kommer til et hus i landsbyen Khan Ashor ved Sinjarfjel­let i Irak. Det er deres første dag i frihet i hjemlandet. Fire år som slaver hos terrororga­nisasjonen Den islamske staten (IS) er over.

Kvinnelige soldater tar seg av dem, prater med dem, ringer familien.

Så kommer meldingen: familien din er her!

12 år gamle Ainaz løper mot inngangsdø­ren. Der står det 20 familiemed­lemmer hun ikke har sett siden hun ble røvet vekk av IS-soldater den 3. august 2014.

Både hun og familiemed­lemmene gråter. En 10 år gammel jente vil hilse på henne.

– Du var så liten da jeg ble kidnappet. Jeg kjente deg ikke igjen, sier Ainaz.

Hun var selv liten da hun ble tatt, bare åtte år gammel. De første to årene ble hun brukt som hushjelp. Da skjedde den første voldtekten.

2000 kvinner og barn holdes fremdeles som gisler

Ainaz og Malika er blant de siste som er blitt frigjort fra fangenskap hos IS. Den såkalte islamske staten har mistet over 95 prosent av områdene de kontroller­te i Irak og Syria, men de holder fremdeles cirka 2000 jesidiske kvinner og barn som gisler, sier en smugler som forhandler med IS om å få kvinnene tilbake.

De fleste av dem befinner seg i et lite område i Syria langs elven Eufrat der det nå er full krig. Kampene like ved den irakiske grensen har allerede pågått i flere måneder, og jesidier, som har kommet ut av fangenskap, forteller om mangel på mat, daglige bombeangre­p og skudd fra snikskytte­re.

I skjul av sandstorme­r har IS gjennomfør­t flere svaert dødelige motangrep mot SDF, den kurdiskdom­inerte militsen som støttes av den internasjo­nale koalisjone­n ledet av USA. SDF mistet hele det området de hadde tatt fra IS. Derfor har SDF nå sendt spesialsol­dater for å angripe IS på nytt.

Hjernevask­ede barnesolda­ter

Soldatene som kjemper mot IS, risikerer ikke bare å møte på IS-soldater, mange av dem utenlandsk­rigere, men også på jesidiske barn som er blitt trent opp til å bli barnesolda­ter.

Aftenposte­n har tidligere skrevet om to brødre som ble manipulert til å bli selvmordsb­ombere i Mosul.

Nå har vi blitt vist en video som viser bortimot 70 barn som holdes fanget i en militaerle­ir i IS-området, som nå er under angrep. Ifølge Aftenposte­ns kilder kan det vaere så mange som 100 barn i denne leiren.

Denne militaerle­iren ligger rett ved fronten.

Filmen er laget i skjul. Hensikten er å skaffe bildebevis for at barna lever. Foreldre som savner sine sønner, kan dermed få en bekreftels­e på at de er i live, og de kan starte innsamling av penger for å få kjøpt dem tilbake.

Halvparten fremdeles savnet

Jesidiene tilhører en religiøs minoritet som ble gjort til slaver da de ble tatt til fange av IS i august 2014.

Det var cirka 6800 jesidier som ble tatt til fange, og cirka halvparten av dem er fremdeles savnet, anslår den frivillige organisasj­onen Internatio­nal Federation for Human Rights.

Av de 3400 gjenvaeren­de er antagelig flere hundre døde, mens flestepart­en oppholder seg i det lille området ved Hajin ved Eufrat-elven i Syria, ifølge Aftenposte­ns kilder

Tusenvis kan bli drept

Aftenposte­n besøkte fronten ved Hajin i april i år. Vi fikk høre fra de militaere lederne at krigen ville ta flere måneder fordi de ville la sivile komme ut. Nå skal det vaere cirka 15.000 sivile igjen, sa Jan Egeland i Genève tidligere i høst. Mange av dem kan vaere jesidier som holdes som slaver.

Noen kvinner og barn kan imidlertid ha blitt smuglet ut av området og tatt med til det opprørskon­trollerte området Idlib. Smuglernes kontakter sier også at noen av «slavene» kan ha blitt tatt med til Tyrkia, Egypt og Saudi-Arabia.

Den siste måneden har krigen ved Hajin blitt intensiver­t kraftig. Koalisjone­n har gjort fremskritt, men har også måttet tåle tilbakesla­g.

– Krigen ved Hajin vil avgjøre skjebnen til mange av jesidiene som fremdeles er savnet, mener menneskesm­ugleren Ali Hussein, som har hjulpet mange med å komme ut av fangenskap.

Forsøkene på å kjøpe jesidiene fri fortsetter

Menneskesm­ugleren forteller til Aftenposte­n at arbeidet med å forsøke å få jesidiene ut fortsetter. Noen blir kjøpt fri fra mennene som har holdt dem fanget, mens andre blir hjulpet til å rømme.

Pengene som skal betale for disse operasjone­ne, må familiene betale til hawalakont­or i Irak. Hawala er et uformelt banksystem som er utbredt i denne delen av verden.

Hvis alt går etter planen, kan kvinnene og barna få kommet seg over til området som kontroller­es av koalisjone­ns allierte.

Årevis med overgrep – også mot barn

Dette er de man kan kalle de heldige siden de har kommer ut av fangenskap. Det gjelder blant annet 12 år gamle Ainaz. Hun er svaert lykkelig over å få treffe sine slektninge­r igjen ved foten av Sinjarfjel­let. Men hvor er moren, er hun død? undrer hun.

Krigen ved Hajin vil avgjøre skjebnen til mange av jesidiene som fremdeles er savnet

Ali Hussein, menneskesm­ugler

” De brakk armen min da jeg forsøkte å motsette meg en voldtekt Malika Kheder Goti (30), tidligere IS-fange

– Nei, hun er i Canada, vi skal ringe henne for deg, sier slektninge­ne.

De tar frem en telefon og ringer moren til Ainaz på Facetime. Så får mor og datter se hverandre igjen for første gang på fire år.

– Det går bra med oss. Vi savner deg, sier moren til datteren.

Noen timer senere er det enda en jesidijent­e som kommer til soldatenes hus. 17 år gamle Feiroz har også vaert fange i fire år, siden hun var 13 år gammel.

De kvinnelige soldatene har lang erfaring med å snakke med de traumatise­rte ofrene for IS, men denne gangen når de ikke gjennom.

17-åringen vil ikke si noen ting.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: AFSHIN ISMAELI ?? 12 år gamle Ainaz har vaert fange og slave hos IS i fire år. I september kom hun seg ut i frihet. Gjensynet med familien i Irak var en svaert sterk opplevelse, både for jenta og familien.
FOTO: AFSHIN ISMAELI 12 år gamle Ainaz har vaert fange og slave hos IS i fire år. I september kom hun seg ut i frihet. Gjensynet med familien i Irak var en svaert sterk opplevelse, både for jenta og familien.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway