Aftenposten

Trine Skei Grande gjør kulturpoli­tikken viktigere

- Sarah Sørheim

Den nye kulturmeld­ingen slår ikke bare fast vi skal ha et bredt og velfungere­nde kulturliv. Den tar også mål av seg til å forklare

hvorfor.

Det er 15 år siden landet sist fikk en kulturmeld­ing, og feltet har ventet på denne i stor spenning. Kanskje er det derfor også noen skuffede kulturlede­re og kunstnere der ute i dag. For denne meldingen er ikke først og fremst skrevet til dem.

Der den forrige meldingen tok for seg kultursekt­oren felt for felt, har kulturmini­ster Trine Skei Grande valgt en helt annen tilnaermin­g. «Kulturens kraft» fremstår som et forsøk på å gi kulturpoli­tikken en ideologisk overbygnin­g og setter kulturfelt­et inn i et større perspektiv. Pengestrøm­men vil ikke fortsette Tidspunkte­t for å gjøre dette er helt riktig. Alt tyder på at vi er på vei inn i en periode med lavere vekst, med mindre penger for våre folkevalgt­e å rutte med. Da vil diskusjone­ne om hva vi skal bruke dem på, også bli tøffere.

For kulturfelt­et kan det da bli avgjørende at den statlig finansiert­e kulturpoli­tikken forankres i noe litt større enn seg selv. Og er det en ting denne meldingen ikke mangler, er det store ord.

Skal redde demokratie­t selv Da hun la frem meldingen, slo kulturmini­steren fast at vi lever i en tid der våre demokratis­ke verdier utfordres, og at kulturen er en kraft som kan vaere med på å motvirke dette. Første setning i meldingen setter tonen:

«Kunst og kultur er ytringer med samfunnsby­ggjande kraft, og kulturpoli­tikken skal byggje på ytringsfri­dom og toleranse.»

Troen på denne samfunnsby­ggende kraften går som en rød tråd gjennom meldingen. Institusjo­nene på kulturfelt­et beskrives som en del av den baerende infrastruk­turen i vårt demokrati, på linje med prinsipper som personvern, rettssikke­rhet, ytringsfri­het og så videre.

Grande knytter kunst og kultur direkte opp til Grunnloven­s paragraf om ytringsfri­het. Her forpliktes staten til å medvirke aktivt til etablering og drift av kanaler ut i det offentlige rom, slik at alle gis mulighet til å uttrykke seg.

Denne koblingen kan bli gull verdt for kulturfelt­et fordi den legitimere­r et statlig vern av og støtte til kunst- og kulturytri­nger.

Mangler konkrete tiltak Meldingen lanserer nye nasjonale, kulturpoli­tiske mål. Den stadfester blant annet kulturens frihet og det grunnlegge­nde prinsippet om armlengdes avstand. Her understrek­es det også at kulturfelt­et skal bidra til dannelse og borgernes evne til kritisk refleksjon.

Men mer konkret enn dette blir det ikke. I stedet nøyer meldingen seg med å peke på at konkrete tiltak vil komme i en rekke utredninge­r og stortingsm­eldinger.

Denne meldingens store styrke, nemlig viljen til å male en høyere himmel over kulturpoli­tikken, blir dermed også dens potensielt største svakhet. For store ord har det med å bli tatt frem i festtalene for så å havne i skuffen. Hvis Grande skal lykkes med sin ambisiøse kulturpoli­tikk, må den også komme til uttrykk i konkret politikk. Det er nå jobben begynner.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway