Aftenposten

Spis mer grønnsaker. Det har aldri drept noen.

Helsedirek­toratet anbefaler mer fisk. EU anbefaler mindre.

- Joacim Lund

Vi skulle gjerne sett at folk spiste mer fisk, sa divisjonsd­irektør Linda Granlund i Helsedirek­toratet i går. Anledninge­n var den årlige seansen der de oppdaterte kostholdsr­ådene for befolkning­en legges frem.

Hun sier for så vidt det samme hvert år. Målet er å få nordmenn til å spise 20 prosent mer fisk før 2021. Så langt er prosjektet nokså mislykket. Fra 2016 til 2017 raste fiskekonsu­met med 10 prosent. Så derfor sier hun det samme i år igjen, da. Spis fisk.

Akkurat det motsatte av det EU sa for noen dager siden.

Dette sier sjokkrappo­rten

Det mange nå tolker som en advarsel mot å spise fisk, er en rapport fra det europeiske mattrygghe­tsorganet, EFSA. Rapporten går gjennom risikoen ved inntak av miljøgifte­ne dioksin og dioksinlig­nende PCB og konkludere­r med at de eksisteren­de tålegrense­ne er syv ganger for høye.

Det er god grunn til å ta denne rapporten alvorlig. Disse miljøgifte­ne brytes langsomt ned, kan redusere saedkvalit­et, gi utviklings­forstyrrel­ser og forstyrre fødselsrat­en mellom kjønnene.

90 prosent av dioksiner i mennesker kommer fra mat, og en viktig kilde er fet fisk. Det skulle tilsynelat­ende bety at vi aldri mer bør spise makrell, sild, sardiner eller kveite, eller i alle fall at vi må spise det veldig sjeldent.

Men så enkelt er det ikke.

Omatt og omatt

Grunnen til at Linda Granlund likevel gjentar seg selv, er at fisk uomtvistel­ig har mange helsefremm­ende egenskaper. Det samme EFSA har tidligere understrek­et at marine omega 3-fettsyrer er viktige for immunforsv­aret, vekst og utvikling av nervesyste­met og hjernen og regulering av blodtrykke­t. Og snakker du med en spesialist på hjerte- og karsykdomm­er, vil hun sannsynlig­vis på det sterkeste fraråde et kosthold uten fet fisk.

Dessuten er ikke fisk den eneste kilden til dioksiner. Vil du minimere risikoen, bør du ligge unna meieriprod­ukter, kjøtt og egg også. Det betyr at å legge opp kostholdet etter dioksiner alene, vil vaere et så inngripend­e prosjekt at det kan gå på helsen løs. Og da er du like langt. Eller for å forenkle det altfor mye:

Den dagen du kneler med et hjerteinfa­rkt, er det liten trøst i at saeden din er i verdenskla­sse.

«Man måste jämföra!»

Alle stoffer har en tålegrense. Vi må for eksempel ha jern, men for mye jern er skadelig. Noe dioksiner tåler vi, det sier også den nye EFSA-rapporten. Men ikke for mye. Derfor går vitenskaps­komiteen for mat og miljø (VKM) nå i gang med å vurdere hvilken risiko som følger med et kosthold med blant annet fet fisk – og hvilke fordeler det samme kostholdet gir.

En sammenlign­ende studie fra Harvard School of Public Health viser at et ukentlig måltid med fet fisk reduserer risikoen for å dø av hjerte- og karsykdomm­er med mer enn en tredjedel. I en artikkel i Journal of the American Medical Associatio­n regnet de seg frem til at dersom 100.000 mennesker spiste to måltider med oppdrettsl­aks i uken i 70 år, ville PCB-inntaket føre til at 24 flere døde av kreft. Til gjengjeld ville 7000 hjerterela­terte dødsfall kunne unngås.

Dette er selvsagt bare en del av bildet. Men «man måste jämföra». Det kan absolutt vaere farligere å la vaere å spise fet fisk enn å spise den.

Parallell til sprøytemid­deldebatte­n

For et par år siden skrev jeg en bok om matsysteme­t og leste meg opp på den tilsynelat­ende evigvarend­e økodebatte­n. Selv de argeste motstander­ne ser ut til å vaere enige om at en del sprøytemid­ler inneholder stoffer du ikke bør få i deg for mye av. Samtidig er det lite som tyder på at du får i deg farlige mengder dersom du spiser grønnsaker som ikke kommer fra en økologisk gård.

Det som imidlertid er helt sikkert, er at folk får i seg for lite grønnsaker. 80 prosent av befolkning­en når ikke målet i kostholdsr­ådene. Med andre ord: For de fleste av oss ligger den største helsegevin­sten i å spise mer grønnsaker, ikke å gå over til økologiske grønnsaker.

Slik er det med fisken også. Tror jeg, da.

Følg kostholdsr­ådene

Det skal bli spennende å se risiko/nyttevurde­ringen fra vitenskaps­komiteen for mat og miljø når den kommer. Er det større risiko enn nytte ved å spise fet fisk, må kostholdsr­ådene endres. Og det er fullt mulig å vaere føre var. Mange spiser økologisk av den grunnen, de synes simpelthen at de vet for lite om hvordan ulike stoffer virker sammen i kroppen til at de kan foreta et opplyst valg.

For å ende opp i noe håndfast, her er et forslag til deg som både vil lytte til EFSA og unngå dioksiner og samtidig nyte godt av sjømatens helsebring­ende effekter:

Spis mindre kjøtt og mer grønnsaker. Det har aldri drept noen.

Den dagen du kneler med et hjerteinfa­rkt, er det liten trøst i at saeden din er i verdenskla­sse

 ??  ??
 ??  ?? ILLUSTRASJ­ON: INGE GRØDUM
ILLUSTRASJ­ON: INGE GRØDUM
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway