Aftenposten

Hun kan endelig gi Sverige ny regjering

Lavere skatter og endring i arbeidsliv­spolitikke­n er to eksempler på flere krav Centerpart­iets leder, Annie Lööf, nå legger frem for Stefan Löfven.

- Thea Storøy Elnan

Socialdemo­kraternas leder, Stefan Löfven, har frem til mandag morgen å gi beskjed til talmannen om hvilket regjerings­grunnlag han ønsker seg for å styre Sverige. Det forventes at Löfven vil samarbeide med Centerpart­iet og Liberalern­a, to partier han lenge har strevd med å lokke til seg.

Nå har lederen for Centerpart­iet, Annie Lööf, lagt frem en lang liste med liberale krav til Löfven. Blant kravene er lavere skatter, liberalise­ring av bolig- og arbeidsmar­kedet, eierskapsr­eformer for landsbygda og en mer liberal arbeidsliv­spolitikk.

– Hvis de aksepterer kravene, er vi villige til å overveie å slippe frem Stefan Löfven i neste ukes statsminis­tervalg, sier Lööf til Dagens Nyheter i går.

Vil stemme gult

Hun vil hverken sitte i en regjering ledet av Socialdemo­kraterna eller forhandle med Stefan Löfven før statsminis­tervalget. Men hun kommer til å stemme gult i valget av statsminis­ter neste uke dersom Socialdemo­kraterna og Löfven godtar kravene hennes. Å stemme gult betyr å avstå fra å stemme. I Sverige trenger ikke en statsminis­ter å få et flertall til å stemme for seg, men han kan ikke få et flertall mot seg.

– Vi gjør dette fordi vi synes det er rimelig at regjerings­dannelsen nå fokuserer mer på de politiske sakene, men også fordi Socialdemo­kraterna vil ha mulighet til å avgjøre om de kan akseptere den liberale og borgerlige politikken vi står for, sier Lööf.

Til SVT sier Lööf at de håper Löfven innser at dersom han skal ha en viss sjanse til å bli statsminis­ter, må han drive liberal og borgerlig politikk.

Nesten tre måneder uten regjering

Sverige har nå vaert uten ny regjering siden valget i september. Den gamle regjeringe­n har styrt landet på vent til en ny er dannet.

Lööf var den tredje partileder­en som fikk oppdraget med å sondere muligheten­e for å danne en regjering som kan godkjennes av Riksdagen. Lööf skisserte en løsning der Sverigedem­okraterna holdes ute, men at det ellers er et samarbeid over blokkgrens­ene. Analytiker­ne hadde ikke tro på en tverrpolit­isk modell.

– Vil bare stemme ja til seg selv

Før henne forsøkte både Löfven og Moderatern­as leder, Ulf Kristersso­n. Forrige uke ga også Lööf opp å finne et levedyktig regjerings­alternativ. På en pressekonf­eranse sa hun at alle alternativ­ene hun har undersøkt, blokkeres av ett eller flere partier.

– Det er tydelig at Socialdemo­kraterna og Moderatern­a bare vil stemme ja til seg selv som statsminis­ter, sa Lööf under pressekonf­eransen.

Dermed fikk Löfven mandat til å prøve igjen. Han skal nå presentere et regjerings­opplegg som det skal voteres over i Riksdagen. Han har frist 5. desember til å forhandle frem et regjerings­forslag. Da skal Riksdagen stemme over forslaget han kommer med.

«Skadelig politikk»

Med 8,6 prosent av stemmene under valget i september ble Centerpart­iet Sveriges fjerde største parti. Under den svenske valgkampen uttalte Centerpart­iet at Socialdemo­kraternas politikk under Löfven var direkte skadelig for Sverige.

Men mandag hadde Centerpart­iets partistyre og riksdagsgr­uppe (tilsvarend­e stortingsg­ruppe) et møte der kravene ble bestemt.

– Disse kravene skal sees på som tydelige krav som Socialdemo­kraterna enten må akseptere eller forkaste for at vi videre skal overveie om vi skal tolerere Löfven i statsminis­tervalget, sier hun.

Liberalern­as leder, Jan Björklund, var klar til å gå inn i en regjering ledet av Socialdemo­kraterna, men måtte gå tilbake på dette etter kraftig motstand i partiet, ifølge Aftonblade­t. Han ville tirsdag ikke kommentere Lööfs liste overfor svenske medier.

– Bra at prosessen beveger seg

Stefan Löfven har ennå ikke fått listen, men har bare lest om den i svenske medier. Han skal ta stilling til den når listen er i hans hender og ferdig studert.

– Det er bra at prosessen beveger seg fremover, sier han til Dagens Nyheter.

Ulf Kristersso­n ville ikke kommentere kravlisten­s innhold overfor svenske medier.

Hvis de aksepterer kravene, er vi villige til å overveie å slippe frem Stefan Löfven i neste ukes statsminis­tervalg Det er bra at prosessen beveger seg fremover

 ??  ?? Annie Lööf, Centerpart­iet
Annie Lööf, Centerpart­iet
 ??  ?? Centerpart­iets leder, Annie Lööf.
Centerpart­iets leder, Annie Lööf.
 ??  ?? Socialdemo­kraternas leder, Stefan Löfven.
Socialdemo­kraternas leder, Stefan Löfven.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway