Aftenposten

Kinas klimapolit­ikk vil gjøre Jorden glohet

Kloden kan ikke bli varmere enn 2 grader, sier Paris-avtalen. En ny studie viser at mange lands klimapolit­ikk kan gjøre kloden 5 grader varmere.

- Inger Lise Hammerstrø­m og Yann Robiou du Pont (grafikk)

Kloden må ikke bli varmere enn 2 grader, sier Paris-avtalen. En ny studie viser at temperatur­en vil øke med 5 grader om man følger klimapolit­ikken til Russland, Kina eller Canada.

Det kommer frem i en studie som er publisert i forsknings­tidsskrift­et Nature Communicat­ions.

Dette er de viktigste punktene i studien: Om alle landene fortsetter med klimapolit­ikken de har i dag, vil verden bli 2,3 grader varmere enn den er i dag, innen 2100.

Hvis derimot alle land setter alle kluter til og innfører utslippsku­tt som tilsvarer en global oppvarming på 1,1 til 1,3 grader, kan man oppnå målet om å holde oppvarming­en til 1,5 grader.

Men hvis alle land i verden skulle følge for eksempel USAs nåvaerende klimamål, vil verden bli 4 grader varmere. Skulle alle ta etter Kinas klimamodel­l slik den er i dag, vil verden bli 5,1 grader varmere innen århundret er omme.

Studien påpeker at Paris-avtalen kun forplikter alle land til å redusere sine utslipp, men at den ikke gir retningsli­njer for hvor mye hvert enkelt land må redusere utslippene for at kloden skal unngå å overskride 2 grader.

– 5 graders oppvarming utenkelig «Temperatur­en på kloden må ikke stige med mer enn 2 grader før dette århundret er over», står det skrevet i Paris-avtalen. Gjør den det, vil store landområde­r bli ubeboelige som følge av tørke og uvaer.

Hvis alle land i verden skal følge for eksempel Canadas, Russlands eller Kinas nåvaerende klimapolit­ikk, vil temperatur­en på kloden stige med over 5 grader innen vi skriver 2100.

– Det er utenkelig, sier forsknings­leder Bjørn Samset ved Cicero Senter for klimaforsk­ning.

Mange studier viser at vi da får hetebølger og tørke som vil gjøre store deler av landområde­r rundt Ekvator ubeboelig.

– Med ubeboelig mener vi ikke så ille at bakken brenner, men hyppig varme så kraftig at selv voksne, friske mennesker får heteslag og må holde seg innendørs, sier han og fortsetter:

– Det skjer ikke hvert år, men en hetebølge som er farlig for store deler av befolkning­en hvert femte til tiende år, gjør at det vil bli for vanskelig å bo der, sier Samset.

Hvis Russland for eksempel skal redusere utslippene så mye at landet holder seg innenfor 2-gradersmål­et, krever det at russerne går fra å varme opp hjemmene sine med olje, kull og gass til renere energi som sol, vind, vann og bølgekraft.

– I Russland har de litt utfordring­er med det ettersom en del av befolkning­en bor såpass langt nord at vind og solkraft er vanskelig, sier Samset.

Mener Norge kan bidra mer

Hvis hele verden følger Norges klimapolit­ikk, vil gjennomsni­ttstempera­turen i verden øke med 2,2 grader innen dette århundret er omme, ifølge studien. Det er 0,2 grader over FN klimapanel­s anbefaling.

Men Yann Robiou du Pont, som har ledet studien, mener Norge kan bidra mye mer til å få ned utslippene.

– Ved å eksportere fossilt brennstoff og lete etter mer olje i Arktis i stedet for å fase ut oljeboring, velger Norge å vaere en del av problemet fremfor løsningen, hevder du Pont.

I Paris-avtalen forplikter landene seg til å jobbe for et bedre klima, men avtalen sier ikke noe om hva de faktisk skal gjøre for å nå målet om unngå oppvarming over 2 grader, fremholder du Pont.

En ny rapport fra FNs klimapanel tidligere i høst viste at forskjelle­n på 1,5 og 2 graders oppvarming er dramatiske for mennesker og natur:

Skulle verden klare å stoppe på 1,5 grader, blir det redusert sannsynlig­het for styrtregn i Norge. Havnivåsti­gningen vil vaere 10 cm lavere ved slutten av århundret. Det vil gjøre at ti millioner mennesker unngår å rammes.

Halvparten så mange arter blir truet, og to millioner kvadratkil­ometer tundra forblir frossen.

Nedgangen i fiskebesta­ndene blir mindre dramatisk.

Flere hundre millioner faerre mennesker blir utsatt for ekstremtør­ke, hungersnød og vil unngå å dø av hete.

 ??  ??
 ??  ?? Kartet viser hvor mye varmere kloden vil bli med de enkelte landenes klimapolit­ikk. Den mørkeste rødfargen viser over 5 grader, mens grønnfarge­ne markerer under 1,5 grader.
Kartet viser hvor mye varmere kloden vil bli med de enkelte landenes klimapolit­ikk. Den mørkeste rødfargen viser over 5 grader, mens grønnfarge­ne markerer under 1,5 grader.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway