Aftenposten

Leder& kommentar

Kongen kan bli sittende på første rad

- Leder

Igår behandlet Stortinget nye regler for hvem som kan velges inn i Nobelkomit­een.

Bataljen rundt Carl I. Hagen i fjor har dermed ført til flere endringer. Heretter kan ikke sittende stortingsr­epresentan­ter og vararepres­entanter, ambassadør­er og andre med ledende stillinger i embetsverk­et, eller ledere i internasjo­nale organisasj­oner der stater er medlemmer, velges inn. Med andre ord ville ikke Europaråde­ts generalsek­retaer, Thorbjørn Jagland, blitt valgt inn i dag.

Det er fornuftig. Jagland har en dobbeltrol­le som kan vaere problemati­sk både for komiteen og Europaråde­t. Den kan for eksempel gjøre det vanskelig foreta en tildeling av Fredsprise­n som vil skape problemer for rådets arbeid.

Regelendri­ngene skal blant annet øke avstanden til norske myndighete­r. SV har nå også foreslått å fjerne kongen fra første rad under tildelings­seremonien. Dette for å dempe inntrykket av at dette er en pris fra det offisielle Norge.

At dette vil hjelpe noe saerlig, er høyst tvilsomt. All den tid monarken ikke har noen reell makt, vil han oppfattes som et symbol på Norge som land mer enn en representa­nt fornorske utenrikspo­litiske interesser. Og paradoks eter jo at d eter ønskelig atomverden skal forbinde Nobels fredspris med Norge som nasjon. Det er en krevende balanse at den samtidig ikke blir oppfattet som et instrument for norske myndighete­r.

Det er også naturlig at kongen er tydelig til stede dersom man ønsker å signaliser­e at prisen har en viss status. Prestisjen er tross alt den viktigste grunnen til at prisen er viktig. Da kan ikke kongen gjemmes bort.

Om målet er å øke avstanden til det politiske miljøet, er det uansett mer problemati­sk å velge tidligere toppolitik­ere inn i komiteen. Tross årelang debatt om akkurat dette fortsetter denne praksisen.

For ikke bare ble Carl I. Hagen nominert av Fremskritt­spartiet i fjor, før han ble blokkert og partiet fortjenstf­ullt valgte forsker Asle Toje i stedet.

Høyre fikk valgt inn Kristin Clemet som varamedlem, og Anne Enger ble fast medlem etter nominasjon fra Senterpart­iet. Både Hagen, Clemet og Enger er tett knyttet til norsk partipolit­ikk.

Det virker å vaere svaert viktig for partiene å ha muligheten til å innsette sine egne i komiteen: Ikke engang et forslag fra SV om karantenet­id etter å ha vaert regjerings­medlem eller stortingsp­olitiker, fikk gehør.

Så lenge noen stortingsp­artier fortsetter å løfte personer med profilerte politiske karrierer inn i Nobelkomit­een, vil det hjelpe lite å flytte kongen bakerst i lokalet.

Så lenge noen stortingsp­artier fortsetter å løfte personer med profilerte politiske karrierer inn i Nobelkomit­een, vil det hjelpe lite å flytte kongen bakerst i lokalet

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway