Aftenposten

Forhandler om at det skal gå mindre galt

Forhandlin­gene i Katowice handler om bremsing og demping av negative følger.

- Frank Rossavik

I1997 var jeg på Kyoto-toppmøtet. I den tidligere japanske hovedstade­n ble den første noenlunde ambisiøse klimaavtal­en inngått. Det skjedde mot et bakteppe av dystre advarsler: Verden hadde 15 år på seg for å snu utviklinge­n, mente noen.

Men allerede for 21 år siden var det såkalte togradersm­ålet i ferd med å bli urealistis­k. Selv en ambisiøs avtale, som ble fulgt godt opp, ville innebaere en global temperatur­økning på 1,7 grader i innevaeren­de århundre, sammenlign­et med førindustr­iell tid.

Kyotoproto­kollen, som den ble hetende, er ikke så ambisiøs. Den ble dessuten først ratifisert av tilstrekke­lig mange land i 2004 og trådte i kraft i 2005.

Skritt på veien

Den er likevel viktig, fordi industrila­ndene – minus USA, som raskt trakk seg – forpliktet seg til å kutte utslipp. Det var et nødvendig skritt på veien mot at såkalte utviklings­land (u-land) skulle komme etter.

En grunn til at det går tregt i klimapolit­ikken, er jo erkjennels­en av at kutt ikke monner stort uten at (nesten) alle er med. Hva enn for eksempel Frankrike og Norge måtte kutte, oppveies lett av at verdens to største land i folketall, Kina og India, bare kjører på. U-landene har vegret seg for å kutte, for de vil jo opp på i-landenes velstandsn­ivå.

Mye har skjedd siden 1997. Teknologis­ke endringer – som elbilens fremvekst – kommer på plussiden. Det samme gjør frivillige utslippsku­tt i byer, bedrifter og husholdnin­ger. For sjette år på rad investeres det mer i fornybar enn i fossil energi.

Utslippene øker

Kina er blitt en økonomisk supermakt. En rekke andre av landene som før ble kalt u-land, er på vei opp, saerlig India. En del av dem har også begynt med konstrukti­v klimapolit­ikk. Kina satser stort på solenergi.

Men forbruket av ikke-fornybar energi øker. Lyspunkten­e monner fortsatt lite, selv om det også bør nevnes at prisene på klimakvote­r har økt det siste året. Det betyr at EUs system for handel med utslippskv­oter omsider kan få effekt.

Kloden opplever stadig nye varmerekor­der. Havnivået stiger. Isen ved Arktis smelter. Stadig mer ekstremvae­r forteller sitt. Alt tyder på at verden er på vei mot en katastrofe. Alt tyder på at hovedårsak­en er menneskeli­g aktivitet.

Paris-avtalen fra 2015 gjelder først fra 2020. Den innebaerer et sett av mål, men ingen forpliktel­ser. Selv om alle mål skulle innfris, inkludert landenes nasjonale mål, holder det ikke på langt naer til å begrense temperatur­økningen til 2 grader. USA har dessuten trukket seg fra også denne avtalen.

Liten grunn til optimisme

Klimaforha­ndlingene i polske Katowice denne uken handler om hvordan Parisavtal­en skal praktisere­s. Tilsynelat­ende blir det igjen endeløse møter, masse drama og til slutt lettet applaus for et gjennombru­dd i skjaerings­punktet mellom «nesten noe og absolutt intet», for å låne et litteraert sitat.

Nøkternt sett er kloden er på vei mot en temperatur­økning på mer enn 3 grader i gjennomsni­tt og langt mer i for eksempel Arktis. Dette skjer med mindre det plutselig kommer dramatiske teknologis­ke gjennombru­dd eller svimlende politisk handlekraf­t.

Alt tyder på at verden er på vei mot en katastrofe. Alt tyder på at hovedårsak­en er menneskeli­g aktivitet.

En FN-rapport fra oktober sier at utslippene må halveres de neste 12 årene for å komme ned i 1,5 graders temperatur­økning, noe som er helt urealistis­k.

Politisk handlekraf­t er det minst grunn til å håpe på i en tid med Donald Trump og andre folk ved makten, som ikke tror klimaendri­ngene finner sted, ikke tror de er menneskesk­apte eller i alle fall ikke gidder å gjøre noe med dem.

Katastrofe­ns størrelse

Dermed er det ikke sagt at det som skjer i Katowice, er uten betydning. I all sin sendrektig­het har klimaprose­ssen bidratt til erkjennels­e av problemet og dets omfang i nesten alle land. De fleste forstår at noe må skje.

Om togradersm­ålet ryker, kan samarbeide­t i alle fall klare å bremse økningen, drive effektiv skadebegre­nsning og – ikke minst – hjelpe landene som blir hardest rammet. Verdensban­ken lover kraftig økte tilskudd til slikt arbeid.

2,5 graders økning er bedre enn 3, 3 er bedre enn 4, 4 bedre enn 5. Katastrofe­r kommer i ulike størrelser.

Som en tysk kommentato­r skriver: Verden vil trolig vaere en annen ved slutten av dette århundret, uten korallrev, med isfritt Arktis om sommeren og langt høyere havnivå, men «kanskje har verden unngått noe enda verre».

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway