Aftenposten

Norges største hopptalent

Aftenposte­n kårer Thomas Aasen Markeng (18) til det største hopptalent­et i Norge.

- Pål Strande Gamlemoen

Vi har spurt ti eksperter og trenere hvem som er de største talentene i norsk skihopping.

Vi har også valgt å begrense listen til utøvere som er 19 år gamle eller yngre. Dermed er for eksempel ikke meget talentfull­e Marius Lindvik (20 år gammel) med.

Clas Brede Bråthen er sportssjef for hopp i Norges Skiforbund. Han påpeker at flere norske hopphelter aldri ville blitt nevnt på en talentlist­e av denne typen.

– Talentbegr­epet brukes ofte om unge utøvere som presterer veldig bra. Min erfaring er at de som blir beskrevet som store talenter er tidlig ute med å spesialise­re seg. En 14-åring med 7000 hopp vil naturligvi­s hoppe bedre enn en med 2000. 14-åringen med 2000 hopp kan imidlertid ha gjort ting som er mer hensiktsme­ssige med tanke på hva som er viktig når han eller hun blir 20 år gammel, sier Bråthen.

– De som blir gode, er de med den indre gløden – de som er redde for ikke å bli bedre. I vår idrett er det å vaere nysgjerrig veldig viktig. Se for eksempel Jan Boklöv (fant opp V-stilen, journ.anm.). Han ville aldri kunnet hevde seg om han ikke hadde funnet opp en ny stil, sier Bråthen.

1 Thomas

Aasen Markeng

Født: 18. 06. 2000 (18 år), NTG Lillehamme­r Hopp

En unggutt det snakkes mye om – med rette. 18-åringen har allerede kommet svaert langt i utviklinge­n. Det lar seg vise i resultaten­e fra forrige sesong. Da vant han eliteklass­en i norgescupe­n soleklart. Nesten alle hopperne bak ham på resultatli­sten var vesentlig eldre.

Aasen Markeng har hatt en voldsom utvikling så langt, til tross for noen skader de siste årene. Samtidig er det tydelig at dette er en hopper med et enormt potensial, som kan ta han til et topp internasjo­nalt nivå i løpet av noen år.

5 Thea

Minyan Bjørseth

Født: 30. 10. 2003 (15 år), Team Oppland

Det er naturlig nok mange usikkerhet­smomenter med så unge utøvere, men det Bjørseth har vist så langt gir norske hoppelsker­e grunn til å tenke at det skjer mye bra på utviklings­siden i norsk skihopping. Er pr. definisjon en kombinertl­øper, men har flere imponerend­e resultater i ordinaere hopprenn.

Blant disse er et sterkt NM-gull på seniornivå i liten bakke forrige vinter. Nylig tok hun også NM-bronse i kombinert-NM. En jente med stort potensial – uansett om hun velger kombinert eller hopp.

2

Silje Opseth

Født: 28. 04. 1999 (19 år), NTG Lillehamme­r Hopp

Da hun var 15 år gammel, skulle Silje Opseth blir verdens beste kombinertl­øper. Drøye fire år senere har hun allerede deltatt i OL – i hopp. Bildene av en jublende Opseth som omfavnet gullvinner­en Maren Lundby i Pyeongchan­g, gikk verden rundt. Selv havnet Opseth på en respektabe­l 16. plass i den olympiske debuten. Hun hadde imidlertid havnet i rampelyset allerede ett år tidligere, da hun bare 17 år gammel kvalifiser­te hun seg til VM-rennet i Lahti.

Jenta fra Holevaerin­gen har i tillegg to NM-gull på seniornivå. Er nok en det norske folk kan regne med i fremtidige mesterskap om utviklinge­n hennes fortsetter.

6 Thea

Sofie Kleven

Født: 22. 12. 2000 (17 år), Flying Team Vikersund

Buskerud-jenta var i forrykende form forrige sesong, helt til hun falt stygt på Rena i januar. Det satte en stopper for deltagelse­n hennes i junior-VM. Man bør imidlertid merke seg at hun presterte svaert godt under samme type mesterskap i 2017. Da ble hun beste norske hopper som nummer 15, foran for eksempel Silje Opseth.

Avsluttet forrige sesong på bra vis da hun hadde kommet seg etter fallet og vant dermed kvinnenes eliteklass­e sammenlagt. Hoppet også solid i sommerens renn. Om hun tar med seg resultaten­e hun har hatt så langt opp på et høyere nivå, kan Kleven bli en av de store. Er også med på satsingen «Prosjekt 2022», som sikter mot vinter-OL i Beijing.

3

Fredrik Villumstad

Født: 21. 03. 1999 (19 år), Kollenhopp

En annen på denne listen som allerede har bemerket seg i resultatli­stene. Ble nummer 14 i norgescupe­n forrige sesong – best av alle på hans alder. Gjorde det bra i junior-VM forrige sesong, sammen med noe eldre Marius Lindvik (også et stortalent). Tok gull i mixed laghopping sammen med Lindvik, Silje Opseth og Anna Odine Strøm.

Hoppet seg nesten inn blant topp ti i det individuel­le rennet, noe som ville vaert en kruttsterk prestasjon med tanke på konkurrent­ene.

Villumstad har gode fysiske forutsetni­nger.

7 Sander

Vossan Eriksen

Født: Født: 29. 12. 2000 (17 år), Kollenhopp

Blir betegnet som et stort talent. En kompromiss­løs utøver som hopper med null frykt. Spiller dermed på små marginer, men Vossan Eriksens beste hopp blir veldig bra.

Var blant de bedre unge hopperne i norgescupe­ns eliteklass­e forrige sesong. Stabilitet er et nøkkelord for 17-åringen, for Vossan Eriksen har åpenbart ekstremt gode hopp i seg.

4 Kristoffer Eriksen Sundal

Født: 07. 02 .2001 (17 år), Kollenhopp

Ja, det er vanskelig å spå hvordan såpass unge utøvere kommer til å utvikle seg, men 17 år gamle Kristoffer Eriksen Sundal kan ha en stor fremtid foran seg. Han har hoppet i seniorklas­sene helt siden han var 15. En oppvekst i skyggen av Holmenkoll­en kan nok ha hatt en del å si for den store lidenskape­n hans for skihopping.

Kollen-hopperen gjorde en imponerend­e figur i forrige sesongs norgescup. Da endte han som nummer fem sammenlagt. Alle over ham (inkludert Thomas Aasen Markeng) var eldre. I september imponerte han igjen da han ble nummer to i sommerhopp­ukerennet i Gjerpenkol­len.

8 Eirin

Maria Kvandal

Født: 12. 12. 2001 (16 år), Trønderhop­p

En utøver flere mener skiller seg ut, gjennom et stort talent og at hun har fått gode resultater i veldig ung alder. Var den yngste blant dem som endte topp ti sammenlagt i kvinnenes eliteklass­e i norgescupe­n forrige sesong. Hoppet også veldig bra både i sommer og så langt i høst.

Er kjent som en tøff og målrettet jente, med nysgjerrig­heten og dedikasjon­en som skal til for å komme opp på et høyt internasjo­nalt nivå. Er i likhet med Thea Sofie Kleven en del av «Prosjekt 2022».

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway