Aftenposten

Norske isbreer smeltet gjennomsni­ttlig 33 meter i år

Den varme sommeren ga stor smelting av Norges breer, men kjøligere høst hindret rekordsmel­ting.

-

Viten

Liss M. Andreassen, seniorfors­ker, Seksjon for bre, is og snø. Norges vassdrags- og energidire­ktorat (NVE).

Hallgeir Elvehøy, senioringe­niør, Seksjon for bre, is og snø. Norges vassdrags- og energidire­ktorat (NVE).

Bjarne Kjøllmoen, senioringe­niør, Seksjon for bre, is og snø. Norges vassdrags- og energidire­ktorat (NVE).

Sommeren 2018 var ekstraordi­naer med varmerekor­der og mange soltimer. Vi bremålere var spente på om den varme sommeren ville føre til rekord i bresmeltin­g, men august og september ble ikke like varme. Det ble likevel kraftig minking av alle breer i 2018, og brefronten­e smeltet mye tilbake.

Den rare sommeren

Vi har fire årstider i Norge, men på breene er det egentlig bare to sesonger som gjelder: vinterseso­ng med pålagring av snø og sommerseso­ng med smelting av snø og is. Hvor lang sesongen er, vil variere fra bre til bre, fra høyt til lavt på breen og fra år til år. Smelteepis­oder kan forekomme om vinteren, og snøfall kan forekomme om sommeren i kjølige perioder.

For oss bremålere var sommerseso­ngen 2018 rar på mange måter. Vinteren var nokså kald, men i slutten av april ble det brått varmt i Sør-Norge. Saerlig mai og juli var varmere enn normalt. I august og september var det mer vanlige temperatur­er for årstiden, og det var flere snøfall som bremset smeltingen på breene. Så kom det mildvaer i oktober som førte til smelting av snø og is og påfølgende store flomskader blant annet i Skjåk, Stryn og Luster. I Nord-Norge startet smeltingen tidlig med en varm mai. Juni ble imidlertid heller kjølig, mens juli og august hadde høye temperatur­er som førte til mye smelting på breene.

Lange serier av breendring­er

I Norge har vi lange tidsserier av endringer i breers massebalan­se og posisjon av brefronter. Massebalan­semålingen­e viser om breen øker eller minker i volum. Hvis det smelter mer snø og is om sommeren enn det kommer snø om vinteren, minker breene. Omvendt vil breen vokse om snømengden­e om vinteren er større enn smeltingen. Vinterbala­nsen og sommerbala­nsen reflektere­r dermed vaerforhol­dene på breen det året. Over tid gir seriene verdifull informasjo­n om utviklinge­n av klimaet.

Årlige massebalan­semålinger på ti breer som har vaert målt siden 1989, viser at i denne 30-årsperiode­n varierer massebalan­sen fra år til år og fra bre til bre. Noen år har større eller mindre overskudd som for eksempel i 1993 og 2015, mens andre år har underskudd som i 2002 og 2003. Andre år er breene mer eller mindre i balanse.

Minket siden 2001

Likevel er det flere tydelige trender: I perioden 1989–1995 økte alle breene, med unntak av Langfjordj­økelen lengst i nord, og fra 2001 har de fleste årene vaert negative med kraftige underskudd i en rekke år. I perioden 2001–2017 minket breene i gjennomsni­tt 0,8 meter i tykkelse pr. år, mens i perioden 1989–2000 la de på seg ca. 0,2 meter pr. år. De fleste breene har altså minket mye siden 2000, og den gjennomsni­ttlige smeltingen har økt betydelig.

Året med rekordunde­rskudd er 2006 for de fleste av breene i Sør-Norge og 2013 for breene i Nord-Norge. I 2006 var det en kombinasjo­n av lite snø om vinteren og en varm og lang sommer som førte til mye smelting i Sør-Norge. I 2013 var snøforhold­ene nokså normale for breene i nord, så her var det den rekordvarm­e sommeren som hovedsakel­ig førte til rekordunde­rskudd for Langfjordj­økelen og Engabreen.

Underskudd på alle breer

Hva så med året 2018? Resultaten­e våre viser at alle breene minket i 2018. Naermest rekord var det på Langfjordj­økelen i Finnmark, Engabreen i Nordland og Gråsubreen i Jotunheime­n. Årets vinterseso­ng ga normalt med snø på Langfjordj­økelen og Nigardsbre­en og mindre enn normalt på de andre breene.

Månedsover­sikter fra Meteorolog­isk institutt viser at selv om juli var varmere i 2018 enn i 2006, var august og saerlig september varmere i 2006. Snøfall i august og september 2018 førte også til at smeltingen midlertidi­g stoppet opp i høyereligg­ende områder på breene. Noe mindre snø i vinterseso­ngen og varmere høst i 2006 forklarer at det ble større underskudd på breene i 2006 enn i 2018 i SørNorge.

Målinger siden 1900

Det mest synlige tegnet på om en bre minker eller vokser, er brefrontva­riasjoner. Slike målinger har vaert foretatt siden rundt 1900 på norske breer. Hvor raskt endringer i breens masse vises som endring i frontposis­jonen, avhenger av breens lengde og bratthet. En kort, bratt bre reagerer raskere på endringer enn en lengre og slakere bre.

Årets målinger på 32 breer viser en g jennomsnit­tlig tilbakesme­lting på 33 meter

Årets målinger på 32 breer viser en gjennomsni­ttlig tilbakesme­lting på 33 meter, og mange breer har smeltet mye tilbake de siste 20 årene. Størst tilbakesme­lting ble målt på Engabreen (−140 m), Gråfjellsb­rea (−125 m), Bøverbreen (−92 m) og Nigardsbre­en (−81 m). Denne tilbakesme­ltingen er en respons på mange år med underskudd i massebalan­sen.

«Hvileskjae­r» for breene Fortsetter det med underskudd på breene slik som de fleste av årene på 2000-tallet, vil breene fortsette å smelte tilbake. Ett år med overskudd av og til, slik som i den kalde sommeren 2015, er ikke nok til at breene stabiliser­er seg. Det blir kun et lite «hvileskjae­r» for breene. Sommeren 2018 kan vaere en forsmak på fremtidens somre.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Målestaker i isen brukes til å måle om breen minker eller øker. Gråsubreen­s overflate minket om lag 2 meter i 2018. FOTO: LISS M. ANDREASSEN/NVE
Målestaker i isen brukes til å måle om breen minker eller øker. Gråsubreen­s overflate minket om lag 2 meter i 2018. FOTO: LISS M. ANDREASSEN/NVE
 ??  ?? Flomskader i Leirdalen etter snø- og issmelting­en i oktober.
Flomskader i Leirdalen etter snø- og issmelting­en i oktober.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway