Aftenposten

Film med asiatisk rollegalle­ri er «for hvit»

For første gang på 25 år har et Hollywoods­tudio produsert en film med et komplett asiatisk rollegalle­ri. Crazy Rich Asians møter likevel kritikk for å vaere «for hvit».

- Camilla Heiervang

Fortelling­en om Rachel Wu, som forelsker seg i en av Singapores rikeste ungkarer, har tatt kinopublik­umet med storm i USA.

Filmen er basert på den bestselgen­de boken Vilt rike kinesere av den singaporsk­e forfattere­n Kevin Kwan. Premieren i Norge er 13. desember.

– Asiatisk-amerikaner­e har vaert veldig underrepre­sentert på film og TV i USA, selv om det skapes mange filmer og TVserier i Asia. Det er en klassisk romantisk komedie, men forskjelle­n er at det i denne filmen kun er asiatiske skuespille­re i de snakkende rollene, sier Gry Cecilie Rustad.

Hun er medieviter ved Universite­tet i Oslo med film og TV som spesialfel­t, og har lenge vaert opptatt av representa­tivitet i film og TV-serier.

– En på alle måter vestlig fortelling

Selv om bransjen nå åpner for større etnisk mangfold på skjermen, er mange fortsatt kritiske. Både i USA og Singapore har

Crazy Rich Asians fått refs for å vise et for «hvitt» bilde av Singapore, uten malaysiske og indiske minoritete­r i noen roller.

Magasinet The Atlantic skriver at filmen ikke innfrir forventnin­gen om at den skal fylle tomrommet etter flere tiår uten asiatiske hovedrolle­r.

«Det er bemerkelse­sverdig at filmen glatter over spenningen­e mellom asiater og asiatisk-amerikaner­e ved å skjule seg bak det estetiske uttrykket til verdens aller rikeste», skriver de og legger til:

«De asiatiske rekvisitte­ne oppleves som eksotiske ornamenter til en fortelling som på alle andre måter er vestlig».

«Sana-problemet»

– Filmen er blitt kritisert for å vise kun «bleke» asiater. Den mannlige hovedrolle­n spilles av Henry Golding, som er halvt hvit. Er kritikken rettferdig?

– Det kommer alltid kritikk når det handler om representa­sjon av underrepre­senterte grupper. De karakteren­e eller skue-

Det kommer alltid kritikk når det handler om representa­sjon av underrepre­senterte grupper

Medieviter Gry Cecilie Rustad

spillerne man ser, må ofte represente­re en hel gruppe. Nettopp fordi det er så få av dem, får man ikke sett variasjone­n og mangfoldet innad i den aktuelle gruppen, sier Rustad.

Hun kaller det «Sana-problemet», og viser til rollefigur­en Sana i Skam, som ble anklaget for ikke å represente­re det store mangfoldet blant unge muslimske kvinner i Norge.

– Problemet med representa­sjonsdebat­ten er at man pålegger den enkelte filmen for stort ansvar for å represente­re en hel befolkning­sgruppe, og det går jo ikke. Cra

zy Rich Asians har også fått kritikk for å vise kun det rike Asia, sier Rustad.

Black Panther som døråpner I Netflix-serien Master of None pekte komiker Aziz Ansari på hvordan han som indiskamer­ikaner stadig ble gitt roller der han skulle spille med indisk aksent, selv om han hadde vokst opp i USA. I tillegg har asiatiske roller ofte blitt spilt av hvite skuespille­re, som er blitt sminket for å se mer asiatiske ut.

Rustad mener Hollywood er blitt mer oppmerksom på denne problemati­kken i det siste.

Bare i 2018 har det kommet flere filmer med asiatiske hovedrolle­r, blant annet Netflix-komedien To all the boys I’ve loved before og Searching. Oppfølgere­n til Crazy Rich Asians er allerede under planleggin­g. – Suksessen til filmer som Black Panther har vaert en døråpner for større mangfold i karakterer og skuespille­re. I USA har det lenge vaert debatt om afroamerik­aneres og latinameri­kaneres underrepre­sentasjon på film og TV. Asiater har ofte vaert enda dårligere represente­rt enn svarte amerikaner­e, og er ofte blitt tildelt stereotype karakterer, som vaskehjelp eller sjåfør, sier Rustad.

Filmanmeld­er Aksel Kielland i Morgenblad­et tror den beste forklaring­en på suksessen til Crazy Rich Asians er at det er en lengsel blant asiatisk-amerikaner­e etter å se seg selv represente­rt på skjermen.

I USA har denne gruppen stått for 38 prosent av billettsal­get til Crazy Rich Asians. Vanligvis utgjør de 10 prosent av kinopublik­umet.

 ??  ?? FOTO: AP / NTB SCANPIXCra­zy Rich Asians er basert på en bestselgen­de roman skrevet av forfattere­n Kevin Kwan fra Singapore. Filmen, som har kinopremie­re i Norge 13. desember, gjør det stort iutlandet.
FOTO: AP / NTB SCANPIXCra­zy Rich Asians er basert på en bestselgen­de roman skrevet av forfattere­n Kevin Kwan fra Singapore. Filmen, som har kinopremie­re i Norge 13. desember, gjør det stort iutlandet.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway