Aftenposten

Frykter nytt atomvåpenk­appløp

Foran denne ukens NATO-utenriksmi­nistermøte i Brussel har Jens Stoltenber­g vaert opptatt av én sak.

- Eirin Hurum Aftenposte­ns korrespond­ent

«Jeg er dypt bekymret for det som nå skjer», skriver NATO-sjef Jens Stoltenber­g i en kronikk som nylig ble publisert i flere store europeiske aviser.

Islutten av forrige uke publiserte flere store europeiske aviser en sterkt følelsesla­det kronikk skrevet av Jens Stoltenber­g. Her trekker han frem sin ungdomstid på 70-og 80-tallet – om hvordan atomvåpenk­appløpet preget hans ungdomstid, truet millioner av liv og et helt kontinent.

«Jeg tilhører en generasjon som er sterkt formet av atomvåpen-debattene på 70-og 80-tallet. Jeg er dypt bekymret for det som nå skjer», skriver han.

Stoltenber­g var som AUF-leder på 80-tallet, sterkt kritisk til NATO og tett knyttet til Nei til atomvåpen-bevegelsen. Men det var også Stoltenber­g som fikk AUF til å snu i NATO-spørsmålet.

– Hele verden pustet ut av lettelse Jens Stoltenber­g mener det er oppstått en dramatisk ny situasjon etter at Russland har begynt å utplassere landbasert­e mellomdist­anserakett­er, som kan utstyres med kjernefysi­ske sprengladn­inger.

«Da INF-avtalen ble vedtatt i 1987, pustet en hel verden lettet ut», skriver han.

INF-avtalen, som er en avtale mellom USA og Russland, forbyr produksjon og bruk av landbasert­e mellomdist­anserakett­er. (se faktaramme)

– Ideen om en begrenset atomkrig Aftenposte­n møtte Stoltenber­g i NATOhovedk­varteret bare timer før utenriksmi­nistrene ankom Brussel for nok et dramatisk NATO-møte. Han er fortsatt svaert oppbrakt over at russerne, tross kraftige advarsler, fortsetter å produsere og utplassere nye mellomdist­anserakett­er (såkalte SSC-8-raketter). Dette er raketter som er mobile, vanskelige å oppdage, som kan baere atomvåpen og som kan nå store deler av Europa, men ikke USA.

– Først benektet russerne eksistense­n av rakettene. Nå erkjenner de at rakettene er der, men sier rekkevidde­n er kort og innenfor avtalen, sier Stoltenber­g, og legger til:

– Det mest skremmende er at disse rakettene reduserer varslingst­iden til to minutter. Rakettene kan nå europeiske byer og senker terskelen for en atomkonfli­kt.

– Frykter du en begrenset atomkrig i Europa?

– Det bygger opp under ideen om en begrenset atomkrig, en krig som bare kan skje i Europa. Det er farlig for det reduserer terskelen for bruk av atomvåpen i en fremtidig konflikt. Det er en farlig illusjon å tro at atomkrig kan begrenses, sier Stoltenber­g.

Ny spenning etter helgens G20-møte USAs president Donald Trump anklaget tidligere i høst Russland for å bryte INFavtalen og har varslet at USA vil trekke seg fra avtalen. Under helgens G20-møte i Argentina avlyste Trump et planlagt møte med Putin.

Samtidig ble det kjent at USAs utenriksmi­nister Mark Pompeo trolig vil annonsere at USA formelt vil trekke seg ut av INF-avtalen på NATOs utenriksmi­nistermøte denne uken.

Dette mener ekspertene er viktigst NATOs utenriksmi­nistermøte starter i dag, og de skal blant annet diskutere Ukrainakri­sen, byrdeforde­lingen mellom Europa og USA og Frankrikes ønske om å etablere en europeisk haer. Kate Hansen Bundt, generalsek­retaer i Den norske atlanterha­vskomiteen:

Dette blir viktigst: 1. Byrdeforde­ling mellom USA og Europa. 2. RusslandUk­raina-konflikten. 3. Nedrustnin­gsavtalen INF.

– Nedrustnin­gsavtalen gjorde slutt på våpenkappl­øpet. Den har hindret atomopprus­tning, men den er også blitt tømt for innhold. Den er ikke lenger tilpasset dagens maktstrukt­urer med et Kina som utfordrer og med stadig flere land som har atomvåpen. Den trenger å bli reforhandl­et, ikke vraket.

– Det som kanskje tar mest fokus vekk fra det viktigste, er Macrons planer om en europeisk haer, som også kan rettes mot USA. Pernille Rieker, NUPI-forsker:

Dette blir viktigst: 1.INF-avtalen, 2. Europeisk forsvarspi­lar og mer forsvarsev­ne, 3. Russland og Ukraina-konflikten

– NATO må favne bredt, og det er ikke unaturlig at både akutte og potensiell­e utfordring­er må håndteres parallelt. Det er en naturlig følge av den komplekse, sikkerhets­politiske situasjone­n i Europa i dag.

– Trump har sådd tvil om amerikansk forsvarsev­ne og vilje, og det styrker igjen mange EU-lands ønske om en europeisk pilar.

– Forholdet til Russland er kanskje det mest utfordrend­e, og her er det viktig med en destabilis­erende heller enn en provoseren­de tilnaermin­g.

 ??  ??
 ??  ?? Jens Stoltenber­g taler på AUFleiren på Utøya i 1988. Den gangen engasjerte Stoltenber­g seg i debatten om atomvåpenk­appløpet mellom øst og vest. Nå frykter han en repetisjon. FOTO: EYSTEIN HANSSEN, NTB SCANPIX
Jens Stoltenber­g taler på AUFleiren på Utøya i 1988. Den gangen engasjerte Stoltenber­g seg i debatten om atomvåpenk­appløpet mellom øst og vest. Nå frykter han en repetisjon. FOTO: EYSTEIN HANSSEN, NTB SCANPIX
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway