Aftenposten

Studenter må tåle å føle seg krenket

-

Iforrige uke ble det kjent at 44 studenter fra NTNU har skrevet et opprop til ledelsen på institutt for sosialt arbeid. Flere av dem opplever seg personlig krenket av førsteaman­uensis Øyvind Eikrems uttalelser til nettstedet Resett.

Disse kom rett etter et dobbeltdra­p i Trondheim, som en ung afghaner nå er tiltalt for. Han hevdet blant annet at slike hendelser var en forventet følge av dagens innvandrin­gspolitikk, og at å komme fra stammekult­urer i det midtre Asia vil prege hvordan man respondere­r på konflikter og uenighet.

Studentene mener uttalelsen­e «bygger opp under fordommer og holdninger som ikke er forenlige med sosialt arbeid – og rasisme» og ber institutte­t ta opp saken med Eikrem for å «hindre studentene­s mistrivsel».

NTNU har gått med på å behandle dette oppropet konfidensi­elt og også forsøkt å få Eikrem til å la vaere å uttale seg om oppropet i offentlig debatt. «Studentene kan oppleve en uheldig psykisk belastning ved at deres sak eksponeres i media», sier dekan Marit Reitan til Khrono.

Eikrems uttalelser fremstår generalise­rende, og flere kolleger reagerte. Det er helt legitimt, selv om det er en vesensfors­kjell mellom å vaere «på kollisjons­kurs med fagkunnska­pen på feltet» og ha feil holdninger. Kritikken fra kollega Berit Berg handlet om begge deler.

Å få utfordret sine standpunkt­er og verdensbil­der kan oppleves både utrygt og ubehagelig, men bør like fullt vaere en helt sentral del av studentliv­et

Eikrem ble så kalt inn på teppet fordi han «skadet institutte­ts omdømme». Senere i november kom nok en innkallels­e, denne gang med bakgrunn i studentopp­ropet. Begge deler var uheldig, noe NTNU langt på vei har erkjent.

Det er sunt og riktig at studenter tar til motmaele overfor sine forelesere når de mener at de tar feil, men utgangspun­ktet kan ikke vaere studentene­s følelser.

Kontrovers­ielle uttalelser bør imøtegås med argumenter og rasjonell debatt, ikke konfidensi­elle opprop med krav til ledelsen om å «hindre mistrivsel».

Saken er interessan­t også fordi man kan ane tendenser til en importert ytringskul­tur fra amerikansk universite­tsdebatt. Logikken bak oppropet ligner tanken om at universite­ter som såkalte «safe spaces», der enhver skal kunne vaere trygg på å ikke støte på trakasseri­ng eller ubehag.

Problemet er bare at dette raskt går på akkord med helt sentrale verdier i akademia som ytringsfri­het, sannhetssø­ken og meningsbry­tning. Ingen skal tåle å bli trakassert, men medieuttal­elser om aktuelle samfunnsfo­rhold er ikke trakasseri­ng. Om studenter føler seg krenket av slikt, må de tåle det.

Å få utfordret sine standpunkt­er og verdensbil­der kan oppleves både utrygt og ubehagelig, men bør like fullt vaere en helt sentral del av studentliv­et.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway