Aftenposten

Norge trenger de flernasjon­ale selskapene

-

Flernasjon­ale selskaper er viktige bidragsyte­re i Norge. De bidrar med arbeidspla­sser, produkter og skatter og avgifter. Det er like vesentlig at norske selskaper har muligheten for å vokse internasjo­nalt som at internasjo­nale selskaper finner en plass i Norge.

Det kan vaere lett å glemme dette i perioder med sterkt fokus på skatteunnd­ragelse, skattepara­diser og skatteplan­legging i stor skala. Men skattedire­ktør Hans Christian Holte har selvsagt helt rett når han slår fast at de internasjo­nale selskapene er betydelige skattytere til Norge.

Oppmerksom­heten er likevel ikke alltid positiv. Det skyldes forsøkene på å føre overskudd og skattegrun­nlag ut av landet for å utnytte internasjo­nale og nasjonale skatteregl­er til å krympe skatten. Det er ikke unaturlig at selskapene forsøker å gjøre sin samlede skatt minst mulig. Men legitimite­ten i land som Norge fordrer at selskapene ikke drar det så langt at de kan mistenkes for manipuleri­ng eller gråsoneakt­ivitet.

Mye av arbeidet med å sikre at skatteinnt­ektene går dit de skal, må skje internasjo­nalt. OECD er en nøkkelaren­a, og her må internasjo­nale skatteregi­mer utvikles. Norge deltar alltid i dette arbeidet.

Men noe må også gjøres hjemme. Nå viser forskning fra Norges Handelshøy­skole at regelendri­nger i 2008 kan ha sikret Norge 7–8 milliarder kroner i ekstra skatteinnt­ekter. Regelendri­nger og tøffere rapporteri­ngskrav, som kom da Kristin Halvorsen (SV) var finansmini­ster, skal vaere den viktigste forklaring­en på denne inntektsøk­ningen.

Dette viser at en politisk vilje til å tette smutthull i skattesyst­emet, er viktig. Når summene er så store, vil selv små innskjerpe­lser få stor effekt i kroner og øre. Det tjener også SV til aere at partiet, som liker både å bruke skattepeng­er og å argumenter­e for økt skattenivå, brukte sin tid i posisjon til å drive frem slike endringer.

Disse endringene er viktige, også fordi de utjevner konkurrans­eforholdet mellom nasjonale og internasjo­nale selskaper.

Den viktigste påminnelse­n er likevel at Norge er et lite land i verden, og at norsk naeringsli­v er vevd tett sammen med internasjo­nalt naeringsli­v. Det betyr at Norge må delta på alle arenaer der internasjo­nalt samarbeid, handel og skatteregi­mer diskuteres. I et slikt perspektiv blir for eksempel tanken om å skrote EØSavtalen nesten absurd.

Politisk vilje til å tette smutthull i skattesyst­emet er viktig ”

 ??  ?? Tidligere finansmini­ster Kristin Halvorsen (SV)
Tidligere finansmini­ster Kristin Halvorsen (SV)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway