Aftenposten

Drapet på en journalist kan bidra til fred i Jemen

Plutselig er SaudiArabi­a i skvis. Det er bedre utsikter for fredssamta­lene om Jemen i Sverige.

- Frank Rossavik

Saudi-Arabias kronprins må gjenoppret­te sitt lands aere ved å stanse krigen i Jemen», skrev den saudiarabi­ske journalist­en Jamal Khashoggi i The Washington Post i september. Tre uker senere oppsøkte han sitt lands konsulat i Istanbul og – poff – så var han borte. Liket er ikke funnet.

Det er på det rene at Khashoggi, som var bosatt i USA, ble drept på konsulatet. Mye tyder på at kronprins Mohammed bin Salman hadde en finger med i spillet.

I så fall hadde 33-åringen kanskje lest Khashoggis artikkel, innsett behovet for å gjenoppret­te aere, men da ved å stoppe munnen på kritikeren med midler som kler regimet i Riyadh.

Uansett hva som utløste drapet: Khashoggi har aldri hatt større innflytels­e enn han har nå, og bin Salman må tenke sitt i palassene av marmor og gull.

Plutselig er det et visst håp om at krigen i Jemen kan ta slutt, men uten aere for Saudi-Arabia. Årsaken er at USA kan trekke sin støtte til den saudiarabi­sk-ledede koalisjone­n som bidrar sterkt til myrderiene.

Tverrpolit­isk press

Før var det nokså vanlig at et flertall i Kongressen, med representa­nter fra begge partier, satte presidente­n under press i utenrikspo­litiske spørsmål. De senere år har såkalt bipartisan­ship nesten forsvunnet. Polariseri­ngen sørger for at partiene stemmer samlet mot hverandre. Avhopperne er sjeldne og få.

Men kraften i drapet på den saudiarabi­ske journalist­en har tydeligvis slått inn i Washington DC. Forrige onsdag vedtok Senatet med et flertall på 63 mot 37 en resolusjon som åpner for at samme forsamling i neste uke kan vedta å stanse USAs involverin­g i Jemen-krigen. Det skjedde i en forsamling der Det republikan­ske parti har flertall og til tross for at Det hvite hus gjorde sitt ytterste for å hindre vedtaket.

Etter at CIA-sjef Gina Haspel briefet dem tirsdag denne uken, konkludert­e den ene senatoren etter den andre med at Mohammed bin Salman er skyldig. Republikan­eren Bob Corker, leder av Senatets utenriksko­mité, sa at kronprinse­n «ga ordre til og påså gjennomfør­ingen av drapet».

Trump hegner om Saudi-Arabia

Ingenting er avgjort. Spørsmålet er nå om president Donald Trump vil legge enda større krefter inn for å hindre et nytt og mer konkret vedtak i Senatet neste uke. Alternativ­et er å endre kurs overfor SaudiArabi­a.

Trump har til nå hegnet om alliansen med landet og prøvd å bortforkla­re dets ansvar for drapet på Khashoggi. I FNs hovedforsa­mling i september var Trump opptatt av å gi Iran skylden for krigen i Jemen, uten å nevne at den er blitt mye verre etter at Saudi-Arabia gikk inn i den i 2015.

En eller annen logikk finnes alltid i det globale maktspille­t. Jemen har i mange år vaert en del av Saudi-Arabias maktsfaere, men houthi-bevegelsen­s opprør i landet fra 2004 har vaert en av flere faktorer som har destabilis­ert situasjone­n.

Sikkerhets­politisk logikk

Siden 2009 har Iran vaert involvert på houthienes side, selv om omfanget er noe uklart. Saudi-Arabia følte sine interesser truet av erkefiende­n og gikk inn i krigen til fordel for Jemens internasjo­nalt anerkjente sentralreg­jering, som i dag ikke lenger kontroller­er hovedstade­n Sana’a.

USA hadde et lignende sikkerhets­politisk motiv for å støtte Saudi-Arabia: Iran er også amerikaner­nes fiende. Saudi-Arabia har dessuten vaert en amerikansk alliert i flere årtier.

Regionale og globale stormakter følger denne typen sikkerhets­politisk logikk. Den er vanskelig å bryte. Mange års blodig stedfortre­derkrig i Jemen, med påfølgende flyktnings­trøm og humanitaer krise, er ikke nok.

Derimot ser det altså ut til at drapet på en journalist og regimekrit­iker endrer spillet – mye fordi det fant sted på et annet lands territoriu­m.

Håp for fredssamta­ler

Hvis noen sitter på Mars og følger med på nyheter fra Jorden, kan det hende de klør seg litt i hodet.

Amerikaner­ne forsyner Saudi-Arabia med våpen og etterretni­ngsinforma­sjon. De hjelper også til med å etterfylle kampfly med drivstoff i luften. I tillegg kommer verdifull politisk støtte.

Spørsmålet er om det i seg selv vil stanse krigen hvis USA trekker støtten til Saudi-Arabia. Det er tvilsomt, for alternativ­et til krig kan vaere økt regional makt for Iran. Håpet må vaere at en amerikansk holdningse­ndring kan bidra til at samtalene i Sverige om en fredelig løsning på konflikten i Jemen lykkes.

Hvis noen sitter på Mars og følger med på nyheter fra Jorden, kan det hende de klør seg litt i hodet ”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway