Aftenposten

– Bomben en trussel mot demokratie­t

Den mistenkeli­ge pakken som ble uskadeligg­jort ved politihuse­t i Ski onsdag, inneholdt en bombe som var konstruert for å sprenge ved åpning.

- Hans O. Torgersen, Jan Gunnar Furuly, Eirik Husøy, Harald Stolt-Nielsen

Vi anser dette som et angrep med stort skadepoten­sial, sa politimest­er Jon Steven Hasseldal i Øst politidist­rikt under en direktesen­dt pressekonf­eranse på politihuse­t i Ski torsdag klokken 13.

Hasseldal sier til Aftenposte­n at det er stor sannsynlig­het for at noen hadde mistet livet dersom bomben hadde detonert.

Politimest­eren omtalte eksplosive­t som et såkalt IED. Dette er en improviser­t bombe.

– Det var en improviser­t sprengladn­ing, en reell bombe som hadde til hensikt å gjøre skade på mennesker, sa Hasseldal.

Har ingen mistenkte – PST orientert

Kripos er nå koblet inn i etterforsk­ningen av saken, og Øst politidist­rikt opplyser at de har satt ned en stor etterforsk­ningsgrupp­e. Politimest­eren opplyser at de ikke har noen mistenkte.

«Vi bistår med tekniske undersøkel­ser av innholdet i pakken. Kriminalte­knisk avdeling gjør undersøkel­sene», skriver Axel Wilhelm Due, kommunikas­jonsrådgiv­er i Kripos, i en SMS til Aftenposte­n.

Politiet er tilbakehol­dne med å gi detaljer om sprengladn­ingen og vil ikke si noe som helst om type sprengstof­f, mengde, utløsermek­anisme eller andre tekniske forhold.

PST bekrefter overfor Aftenposte­n at de er «rutinemess­ig orientert» om bombefunne­t, men de vil ikke si noe utover dette.

Justis- og beredskaps­departemen­tet henviser til politiet for kommentar, opplyser kommunikas­jonsrådgiv­er Andreas Bondevik.

Sendt som pakke, kom med postbudet

Det var ved 8-tiden onsdag en pakke med en mistenkeli­g gjenstand ankom postmottak­et på politihuse­t i Ski, som er hovedkvart­eret til Øst politidist­rikt.

Pakken var adressert til politiet, uten at det var oppgitt noen navngitt person, opplyser politimest­er Hasseldal. Pakken ble sendt som ordinaer post og levert av et postbud.

Da forsendels­en skulle åpnes like før klokken 9, fattet personalet på postmottak­et mistanke til hva innholdet kunne vaere.

– Det var en pakke som man syntes var litt rar. Da man forsøkte å åpne den, så man at det var noe som ikke stemte. Man varslet da i henhold til våre rutiner, forteller Hasseldal.

Dermed ble politiets bombegrupp­e tilkalt.

– Dette dreier seg om en svaert alvorlig straffbar handling, sier politiadvo­kat Bjørn Thune.

– Et angrep på demokratie­t

– Politiet er satt til å bevare demokratie­t og samfunnet. Når man da velger å angripe politiet, er det et angrep på demokratie­t, sier politimest­er Hasseldal.

– Hvordan går det med dem som håndterte pakken?

– De er naturlig nok preget. De er sivilt ansatte som ikke har politiutda­nning. Personalet har vaert i debrief og terapi i hele dag, og man jobber med å ta vare på hverandre, svarer politimest­eren.

Kundemotta­ket på politihuse­t ble evakuert, og området ble sperret av litt over klokken 9 onsdag formiddag. Politiets bombegrupp­e ble tilkalt. Klokken 13.30 ble pakken beskutt, uten at den detonerte.

– Bombegrupp­en har tatt med seg deler av pakken for videre undersøkel­ser, og sperring og evakuering er nå opphevet, opplyste Øst politidist­rikt onsdag ettermidda­g.

Omtrent halve politihuse­t i den delen hvor kundemotta­ket befinner seg var avsperret mens aksjonen pågikk.

– Dette er en svaert alvorlig situasjon for politiet, og oppleves ubehagelig for våre ansatte naturligvi­s, sier fungerende politidire­ktør Håkon Skulstad på en pressekonf­eranse i Politidire­ktoratet i går ettermidda­g.

Politiet innførte for en stund siden tiltak på sine postmottak, og det var disse tiltakene som førte til at bomben ble oppdaget før den eksplodert­e, ifølge Skulstad.

Ingen historiske parallelle­r

Fungerende politidire­ktør Håkon Skulstad

Det var en improviser­t sprengladn­ing, en reell bombe som hadde til hensikt å g jøre skade på mennesker

” Politimest­er Jon Steven Hasseldal i Øst politidist­rikt

sier at det ikke finnes historiske parallelle­r til hendelsen i Norge.

– Politiet har heldigvis ikke blitt utsatt for denne typen hendelser før. Dette er en veldig alvorlig hendelse, og det er heldigvis ikke dagligdags. Du må tilbake til da det var en eksplosjon på politihuse­t i Oslo, sier Skulstad.

I 1987 sprengte en mann seg selv i luften på politihuse­t på Grønland i Oslo, men den gang ble det omtalt som et selvmordsf­orsøk av en «sinnsforvi­rret mann».

– Ble dere overrasket?

– Man blir alltid overrasket når man får en bombe i posten, men fordi vi har satt i verk tiltak tidligere, har vi også klart å vaere forberedt på at sånne ting også kan skje hos oss, sier Skulstad.

Åpne for Wara-sammenheng

Politidire­ktoratet ble orientert raskt etter at pakken ble mottatt i går ettermidda­g. Skulstad vil ikke si så mye om de tekniske detaljene eller hvor sofistiker­t bomben var.

– Det politimest­eren har sagt, er at dette er en bombe som er innrettet sånn at den kan skade personer rundt. Det er kun det som er naturlig å kommentere nå.

Politidire­ktoratet holdet muligheten åpen for at det er en sammenheng mellom bomben i Ski og truslene mot justismini­ster Tor Mikkel Wara, som har fått bilen sin

Politiet har heldigvis ikke blitt utsatt for denne typen hendelser før

” Fungerende politidire­ktør Håkon Skulstad

forsøkt påtent og huset og bilen tagget ned.

– Vi jobber tett med PST som er ansvarlig for etterforsk­ningen av truslene mot Wara. Vi holder alle muligheter åpne. Derfor deler vi all informasjo­n, så får etterforsk­ningen vise om det er noen sammenheng eller ikke.

– Du snakket om noen tiltak som ble innført: Er det generelle, rutinemess­ige sikkerhets­tiltak som ble innført på alle postmottak i politiet, eller var det noe som ble innført pga. spesifikke trusler?

– For en tid tilbake innførte vi tiltak på en del områder for å forebygge hendelser skulle inntreffe. Det var rutinemess­ige generelle tiltak, som deriblant går på postmottak.

– Finnes det miljøer i og rundt Ski som dere tror kan ha motivasjon for å angripe politiet på denne måten?

– Nå pågår det en bred og god etterforsk­ning som går gjennom all informasjo­n vi har, så må vi se hva den etterforsk­ningen bringer.

 ??  ?? Jon Steven Hasseldal
Jon Steven Hasseldal
 ??  ??
 ?? FOTO: FREDDIE LARSEN / NTB SCANPIX ?? Politihuse­t i Ski fikk onsdag pakke som inneholdt en bombe. Her er politiets innsatsled­er Arve Hermansen.
FOTO: FREDDIE LARSEN / NTB SCANPIX Politihuse­t i Ski fikk onsdag pakke som inneholdt en bombe. Her er politiets innsatsled­er Arve Hermansen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway