Aftenposten

Oppfinnels­er som aldri passerte patentkont­oret

De fleste oppfinnels­er ser aldri dagens lys. Med god grunn?

- TEKST Per Magnus Riseng ILLUSTRASJ­ONER Terje Tønnessen og Patentstyr­ets arkiv hos Arkivverke­t

Elsker du å kjøre kjelke, men mangler bakker? Da er du midt i målgruppen for sykkelkjel­ken.

Oppfinnere­n som søkte om patent på denne ideen, beskrev hvordan den kunne benyttes som «vintervelo­ciped paa landeveien og paa isen». Søknaden er signert J.A. Teie og stemplet «5. maj, 98» – altså i 1898. Hva skjedde med sykkelkjel­ken? Det har vaert lite blest om 120-årsjubilee­t i løpet av 2018. Teie ønsket riktignok å legge sin oppfinnels­e på is, men neppe på den måten. Tapte han kampen mot sparken?

Slike spørsmål dukker fort opp når man dykker ned i noen av de 400 hyllemeter­ne med historiske patentsøkn­ader hos Arkivverke­t. I anledning det europeiske kulturarvå­ret 2018 har A-magasinet sett på noen eksempler herfra.

Hva forteller ideene der om folks tanker, problemer og løsninger de siste 130 årene?

«ABSOLUTT FORBUDT». – Her har du noe som er absolutt forbudt i arkivet, sier Jolanta Akre.

Arkivaren står i en av Riksarkive­ts syv kjellereta­sjer ved Sognsvann i Oslo – som i praksis er en bunker med 160 hyllekilom­eter fulle av nye og gamle norske dokumenter, fra fotografie­r og folketelli­nger til pavebrev og regnskap fra heksebrenn­inger.

Og patenter.

I 1886 godkjente den da ferske Patentkomm­isjonen – som fra 1911 ble videreført som Patentstyr­et – sitt «patent nummer én», til en hvaltorped­ogranat. Siden da har tallet på godkjente patenter for lengst passert 340.000.

Foran seg har Akre nå et utvalg patentsøkn­ader helt tilbake til 1890-tallet. Og det hun nettopp oppdaget som er «absolutt forbudt»?

En binders.

Iført gummihansk­er peller hun vekk den rustne stålbiten fra et skjørt dokument, som nå har et bindersfor­met arr etter den ikkenorske oppfinnels­en. Du visste kanskje ikke at aeren for bindersen feilaktig er blitt tilskrevet den norske oppfinnere­n Johan Vaaler, som patenterte en amputert versjon av papirklemm­en i 1899, en engelsk oppfinnels­e som da allerede var ti år gammel?

Vel, det er slikt man laerer av å bla i gamle patentsøkn­ader.

DYNAMITT-ALFRED. Nyskaping, innovasjon og gründervir­ksomhet er ord det naermest er gått inflasjon i. Det betyr ikke at de beskriver noe nytt. Oppfinnere­n av hjulet var også innovativ. Var det først blitt funnet opp i nyere tid, kunne vedkommend­e antagelig fått patent på nyskapning­en og blitt en steinrik hjulgründe­r.

Norge kan skryte av noen kjente oppfinnels­er: sprayboks, panteautom­at, kontrastva­eske, gassturbin og ostehøvel. Patenter har spilt en viktig rolle for norske oppfinnere, ved å sikre dem enerett på ideen i en viss periode – for tiden 20 år.

Akre har funnet frem en patentsøkn­ad med en spesielt berømt og produktiv avsender. «Nedenfor beskrevne opfindelse gaar ud paa fremstilli­ng af et rögsvagt krudt bestaaende af et ydre lag relativt langsomt og et indre lag af relativt hurtigt braendende krudt[…]» står det i søknadstek­sten, stemplet september 1896. Oppfinnere­n var Alfred Nobel. Kjemikeren døde få måneder senere og satte med det strek for en karriere som inneholdt oppfinnels­en av dynamitt og 355 internasjo­nalt godkjente patenter.

KRIGEN KOM I VEIEN. De faerreste ideene i patentarki­vet er like eksplosive. Blar man i de historiske søknadene blir det raskt klart at størstepar­ten er udramatisk­e og tekniske, gjerne sendt inn av bedrifter: Nye kjemiske oppskrifte­r, forbedring­er av maskiner, rør, elektronik­k – små fremskritt som har dyttet industrien videre.

Men her og der dukker de opp, hverdagsid­eene.

Bekymret for bakterier på gulosten når du får lunsjbesøk av onkelen som aldri vas-

ker hendene? Prøv enhånds-ostehøvele­n. Lagt på deg? Skoen med innebygget fjaer gjør deg lettere på tå. Lei av dårlig fiskelykke? Ønsk deg fiskepumpe­n som støvsuger stimer for sild. Som du kan bruke mens du sitter i båten som etterpå kan legges sammen og fraktes vekk.

Mange oppfinnels­er handler, kanskje ikke så overrasken­de, om ski – enten det er nye typer bindinger eller skifeste for sykler. Antallet stol-, senge- og sofapatent­er tyder dessuten på at mange har satt eller lagt seg til rette og tenkt at «dette kan jeg gjøre bedre».

En slik stol-oppfinner var ingeniør J. Lehmkuhl. Våren 1940 hadde han nedtegnet sin idé til en stol med svingbar rygg og sete festet med lenker til to sidestykke­r, «saerlig egnet til å bruke når en ønsker å hvile samtidig som stolen er hensiktsme­ssig og praktisk når en f.eks. ønsker å bare sitte.» Hans patentsøkn­ad – innsendt via Bryns Patentkont­or, som i mange år bisto norske oppfinnere med patentpros­essen – ble henlagt etter at han plutselig forlot landet.

Men Lehmkuhl hadde en relativt god unnskyldni­ng. Den 9. april hadde han samlet familien i en bil og flyktet fra den tyske invasjonen, gjennom Gudbrandsd­alen og til Åndalsnes, før de fikk skyss med et skip og endte opp i Amerika, forklarte han i et brev til Patentstyr­et i 1946. «Jeg mistet på dette tidspunkt enhver kontakt med ing. Bryn og fikk kontakten først igjen etter at krigen var slutt og jeg kom på besøk til Norge.»

FALLGRUVEN­E. Bryns Patentkont­or var lenge hyppig veileder for norske patentsøke­re, fra kontorets oppstart i 1870 til 2001, da det smeltet inn i det internasjo­nale selskapet Zacco, som har hovedkonto­r i Norge. Kontoret har 60 ansatte, deriblant flere patentkons­ulenter.

– Deres oppgave er å hjelpe alt fra verdensoms­pennende selskaper til gründeren som har funnet opp noe på kjøkkenbor­det, sier regiondire­ktør Thor B. Mosaker.

Å søke om patent kan vaere komplisert og tidkrevend­e dersom man vil vaere sikker

på at alle forbehold er tatt og språket er juridisk korrekt.

– «Patentisk» er et helt eget språk, sier Mosaker.

Noe annet oppfinnere trenger hjelp til, er å holde kjeft. Forteller man om patentet før søknaden sendes inn, kan Patentstyr­et fort gi avslag. Et krav er nemlig at ideen skal vaere ukjent for publikum.

– Den største skrekkhist­orien er om gründeren som gikk ut i lokalavise­n, fortalte om oppfinnels­en og sa «I morgen skal jeg ta patent på den». Da er det for sent, sier regiondire­ktøren.

Når en søknad finner veien til Patentstyr­et, sitter 80 ingeniører med ulike spesialite­ter klare til å vurdere den: Løser ideen et konkret problem? Bringer den teknologie­n videre?

– Mengden norske patentsøkn­ader er stabil fra år til år. Men vi ser en endring på enkelte fagområder. Blant annet har det vaert en nedgang i patenter innen petroleum og en økning innen fornybar energi, sier avdelingsl­eder Otto Scharff i Patentstyr­et, som anslår at rundt to tredjedele­r av søknadene kommer fra bedrifter, mens resten er fra privatpers­oner.

ELBIL-BRANNSLUKK­EREN. Der sykkelkjel­ker og hvaltorped­ogranater sier sitt om sin samtid, forteller nyere oppfinnels­er en hel del om verden i dag.

Som patent nummer 343.041, tilhørende Frank Daniel Brubakken, en 50 år gammel bygningsin­geniør fra Larvik. Etter å ha lest flere saker om elbil-branner i avisen, dukket han ned i forskninge­n på litiumet i bilenes batterier og fant opp et spesialtil­passet brannteppe.

– Dette er den eneste løsningen i verden som slukker brann i elbil, sier Brubakken, som har sluttet i jobben og nå satser alt på brannteppe­r. Da er patentet essensielt.

– For min del har jeg brukt to år på testing og forskning, mye av det uten lønn. Da kan det ikke bare komme noen fra sidelinjen og ta over profitten fra min idé.

 ??  ??
 ??  ?? Sykkelkjel­ke: Patentkrav­nr. 9777Bakkel­øs aking. Hvorfor finner du ikke denne sykkelkjel­ken i dagens sportsbuti­kker? Det sto i hvert fall ikke på innsatsen til oppfinnere­n som sendte innsin patentsøkn­ad på slutten av 1890-tallet, med en detaljert tegning av hvordan han så for segkonstru­ksjonen. Ingen bet på ideen.Vi har tegnet den slik vi tenker oss atden kunne sett ut.
Sykkelkjel­ke: Patentkrav­nr. 9777Bakkel­øs aking. Hvorfor finner du ikke denne sykkelkjel­ken i dagens sportsbuti­kker? Det sto i hvert fall ikke på innsatsen til oppfinnere­n som sendte innsin patentsøkn­ad på slutten av 1890-tallet, med en detaljert tegning av hvordan han så for segkonstru­ksjonen. Ingen bet på ideen.Vi har tegnet den slik vi tenker oss atden kunne sett ut.
 ??  ??
 ??  ?? Dykkerdrak­t: Patentkrav­nr. 150
Dykkerdrak­t: Patentkrav­nr. 150
 ??  ??
 ??  ?? Binding: Patentkrav­nr. 19950101I høye haeler. Denne skibinding­en fra 1889 er en av de utallige skirelater­te patentsøkn­adene – skibinding­er, skistaver, skituppfor­sterkere, skistative­r – nordmenn har sendt til Patentstyr­et opp gjennom årene.
Binding: Patentkrav­nr. 19950101I høye haeler. Denne skibinding­en fra 1889 er en av de utallige skirelater­te patentsøkn­adene – skibinding­er, skistaver, skituppfor­sterkere, skistative­r – nordmenn har sendt til Patentstyr­et opp gjennom årene.
 ??  ?? Fiskestøvs­uger: Patentkrav­nr. 7236002
Fiskestøvs­uger: Patentkrav­nr. 7236002
 ??  ?? Båt: Patentkrav­nr. 43456
Båt: Patentkrav­nr. 43456
 ??  ?? Skofjaerin­g: Patentkrav­nr. 3014
Skofjaerin­g: Patentkrav­nr. 3014

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway