Aftenposten

Støre må sørge for et tydeligere Ap

-

Under jubileumss­endingen til NRKs radioprogr­am Politisk kvarter forrige uke ble Arbeiderpa­rtiets leder spurt om han står Høyre naermere enn Rødt. Jonas Gahr Støre svarte ja. Noe annet ville ha vaert underlig.

Høyre og Ap står trygt på det liberale og parlamenta­riske demokratie­ts grunn. Selv om det hardeste revolusjon­ssnakket er borte, vil Rødt fortsatt ha helt grunnlegge­nde endringer. Partiet vil blant annet ha brudd med markedsøko­nomien og delvis slutt på privat eiendomsre­tt.

Som det heter i partiets prinsippro­gram: «Sosialisme er langt mer enn en ny regjering og litt mer statlig regulering.»

Partiet sier det er for folkestyre, men vil ha andre styringsor­ganer. Det er ikke tydelig hvilke. Parlamenta­risme er nevnt én gang i prinsippro­grammet, i en negativ kontekst, mens Stortinget ikke er nevnt i det hele tatt.

Rødts leder, Bjørnar Moxnes, har prøvd å score poenger på Støres nøkterne konstateri­ng av at Høyre står Ap naermere. «Det er ikke så rart at mange fagorganis­erte lurer på hvor de egentlig har Ap», skrev han i en melding på Facebook.

Det er vittig. Rødt mener jo selv at Ap står langt til høyre: I prinsippro­grammet fremstille­s Ap (og SV) som garantiste­r for kapitalism­en. Rødt slår dessuten fast at «tiltroen til sosialdemo­kratiske partier er et viktig hinder for at arbeiderkl­assen skal søke politisk makt over samfunnsut­viklingen».

De fleste vil ha lett for å le av Moxnes her, men det er vanskelige­re for en presset Ap-leder. Etter at Høyre og Fremskritt­spartiet har hatt makt i mer enn fem år, burde Ap fly høyt, ligge an til seier i neste års kommuneval­g og til å gjenerobre regjerings­makten i 2021.

I stedet sliter Ap med å beholde sin tidligere «faste» posisjon som landets største. Høyre er jevnstort. Den mer radikale konkurrent­en SV ligger godt over sperregren­sen. Enda mer radikale Rødt er kanskje på vei over den.

Aps profil er blitt mer uklar under Støre. Til daglig fremmer partiet ofte en mer venstreori­entert politikk enn den som ble ført i regjering. Det er vanlig at partiet trekker noe mot venstre når det er i opposisjon.

Samtidig har Ap-lederen flørtet mye med Kristelig Folkeparti og litt med Venstre, to tradisjone­lt borgerlige partier.

Dobbelthet­en gjør Støre sårbar også for lettvinte utspill fra Moxnes.

På den annen side viser den lille disputten mellom Støre og Moxnes hvor viktig det er for Arbeiderpa­rtiet å tydeliggjø­re sitt politiske prosjekt. En del av det bør vaere å markere forskjelle­ne til SV og Rødt.

Den lille disputten mellom Støre og Moxnes viser hvor viktig det er for Arbeiderpa­rtiet å tydeligg jøre sitt politiske prosjekt

” Ap-leder Jonas Gahr Støres utydelighe­t åpner for lettvinte utspill fra Rødt-leder Bjørnar Moxnes (t.v.).

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway