Aftenposten

De moderne svindlerne

[Lillian Vambheim er redaktør for A-magasinet]

-

Svindel kjenner ingen grenser. Hverken geografisk­e eller moralske. Mens Nigeria-svindlere i mange år har spesialise­rt seg på å selge kjaerlighe­t, finnes det dem i naermiljøe­t som leier en leilighet av deg – og gjør den om til bordell på kort tid. Eller som selger deg en vare du aldri mottar.

Svindelavd­elinger i banker stopper årlig store beløp som kjaerlighe­tshungrige nordmenn ønsker å sende ut av landet. Transaksjo­ner på over 10.000 kroner skal rapportere­s til Finanstils­ynet. Sender du eksempelvi­s 12.000 til utlandet og aldri har gjort det før, blir det sjekket. Men en transaksjo­n er ikke nok til å avdekke storsvindl­ere.

Jeg har selv kjent på den første fortvilels­en – og deretter gleden – av å bli ringt opp av lokalbanke­n etter å ha tatt ut 200 kr i en minibank på vei hjem fra jobb en sen kveld, med spørsmål om jeg hadde vaert i Barcelona og tatt ut penger for mer enn 20.000 kroner samtidig som jeg lå hjemme og sov. Skimming, het det da. Det viste seg at vi var mange som ble svindlet det samme døgnet. Det gjorde skammen mindre.

Bare i fjor ble 142 kvinner og 144 menn lurt for til sammen 164 millioner kroner gjennom såkalt kjaerlighe­tssvindel på nettet. Ifølge Økokrim er antallet økende og mørketalle­t stort. De største summene er sendt til utlandet.

Det er ikke forbudt å gi bort pengene sine, men hvem overvåker mindre transaksjo­ner som ikke går ut av landet? Og har vi som medmennesk­er en plikt til å si fra når vi mistenker at noen blir lurt?

Det er lite kjennskap til slik kjaerlighe­tssvindel begått i Norge. Men den finnes.

Det viser dagens hovedsak. Summene er ikke så store, men for de titalls personene som har fått tappet kontoen sin på falske premisser via nettet, av en person de aldri har møtt, er det ille. Historiene deres forteller om en systematis­k metode.

For når kjaerlighe­t blir tilbudt mot å få kontroll over din nettbank, hvem advarer deg da?

lillian@aftenposte­n.no

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway