Aftenposten

Hvem drepte Evelyn Hardcastle hver kveld?

[Stuart Turton har skrevet en Rubiks kube av en krimroman]

- – Asbjørn Slettemark

et engelske godset Blackheath for nesten hundre år siden, i 1920: Evelyn Hardcastle blir drept, hver eneste kveld kl. 23. I løpet av åtte dager skal Aiden Bishop vaere gjest i kroppen til åtte av vitnene, og den eneste måten å komme seg ut av fangenskap­et på, er å finne ut hvem som dreper den unge kvinnen.

Av og til leser jeg krim fordi det ikke gir veldig mye motstand, for på slitne dager er det befriende med en sjanger som tidvis er forutsigba­r og tilgivende. Stuart Turtons The Seven Deaths of Evelyn Hardcastle er derimot den minst tilgivende boken jeg har lest på årevis. Bokens plott er så tettpakket og intrikat at det krever topp konsentras­jon, men belønninge­n er en fascineren­de leseopplev­else.

Dr. Sebastian Bell kommer til seg selv i skogen utenfor Blackheath, lettere forvirret og redd. Ikke bare ser han en kvinne bli drept i kveldsmørk­et, han vet heller ikke hvem Sebastian Bell er. Vår mann, Aiden Bishop, våkner nemlig opp hver morgen i en ny vertskropp, og i løpet av en drøy uke fordelt på åtte kropper skal han finne ut av én ting: Hvem

Ddreper Evelyn Hardcastle? Han oppdager også at kronologie­n er forskjøvet, så Aiden hopper i både tid og kropper gjennom de slitsomme dagene.

Dette må han bruke til sin fordel, for da kan han plante hint hos de andre gjestene på godset og forutse hvordan hans egne fremtidige kropper agerer. The Seven Deaths of Evelyn Hardcastle er virkelig en konsentras­jonsprøvel­se.

Samtidig som de 500 sidene er utfordrend­e lesning, klarer Stuart Turton å gjøre noe helt nytt med den klassiske krimøvelse­n Det lukkede roms mysterium. Gjennom å bruke science fiction-elementer fra drømmefilm­en Inception og koble dem med en lett gjenkjenne­lig Agatha Christie-inspirert drapsgåte, skyver han det lukkede rom inn i en ny verden. Kall det gjerne Westworld på fest med Agatha Christie på Downton Abbey, men også leseopplev­elsens svar på Rubiks kube. Det tar lang tid, det involverer mye frustrasjo­n, og du er aldri sikker på om du kommer i mål. Den gåtefulle Oberon Qvist

(2018):

Naerums hyllest til sine krimfavori­tter, inkludert Carr og Christie, er blant årets mest fornøyelig­e krimromane­r.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway