Aftenposten

Gastronomi­sk gull

Det holder ikke å skjaere inn til benet, du må inn i det.

-

Å lage god mat handler ofte om å forenkle. Om å lene seg selvsikker­t på faerre, men bedre råvarer. Det beste eksempelet er den genialt enkle og gode klassikere­n bakt margben og toast. Nedstrippe­t festmat for matglade typer i tidsklemme. Med ben, brød, salt og pepper har du et gourmetmål­tid på 15 minutter, inkludert forarbeid.

Flere antropolog­er mener at tidlige mennesker primaert var åtseletere og i stor grad livnaerte seg ved at de med enkle redskaper grov ut marg av dyreskrott­er. Opp gjennom århundrene til vår egen tid har den silkemyke naeringsbo­mben vaert en viktig del av hverdag og fest i de aller fleste kulturer.

EGEN SKJE TIL FORMÅLET. 1700-tallet ble «margben-skjeen» vanlig i Europa. Det var en smal suppeskje med en fordypning i håndtaket, velegnet til å grafse i de trangeste kanaler på jakt etter gastronomi­sk gull. Den var en selvfølgel­ig del av bestikket i enhver spisesal. Med landbruksr­evolusjone­n og bedre marginer på filetene gikk margen litt av moten her i Vesten, men fortsatt lever den sitt stødige liv i klassikere som pot-au-feu eller sauce bordelaise i Frankrike, pho i Vietnam og kokte margben fra rein i samisk tradisjon. Med hode til hale-bevegelsen i europeisk kjøkken fra starten av vårt årtusen har dessuten margbenet fått en skikkelig renessanse i det øvre prissjikt av restaurant­verdenen, så langt fra flintstein og leirbål det går an å komme.

ENKELT Å DISKE OPP MED. I disse dager tar de faerreste av oss livet av vårt eget kjøtt. Vi slipper også å sage oss gjennom et 1 cm tykt lårben på langs, det ordner slakteren. Det som i sin tid var en ganske arbeidskre­vende rett, er blitt til noe av det aller enkleste man kan diske opp med. Den primitive gleden over den himmelske premien inne i benet sitter uansett i ryggmargen vår.

 ?? foto: henrik j. henriksen ?? Slakteren sager opp lårben på langs, og du har noe av det aller enkleste du kan diske opp med. Benmargen inneholder fett, protein og gode mineraler.
foto: henrik j. henriksen Slakteren sager opp lårben på langs, og du har noe av det aller enkleste du kan diske opp med. Benmargen inneholder fett, protein og gode mineraler.
 ??  ?? HENRIK J. HENRIKSEN[Matskriben­t]henrikhenr­iksen1@mac.com Henrik J. Henriksen er matskriben­t, kokk og medeier i restaurant­en Taco República i Oslo. Hver fredag skriver han om mat, hvor den kommer fra og om menneskene bak.
HENRIK J. HENRIKSEN[Matskriben­t]henrikhenr­iksen1@mac.com Henrik J. Henriksen er matskriben­t, kokk og medeier i restaurant­en Taco República i Oslo. Hver fredag skriver han om mat, hvor den kommer fra og om menneskene bak.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway