Aftenposten

Leskende gaver

- INGVILD TENNFJORD [Vinskriben­t] ingvild@ingvildten­nfjord.com

Psykologie­n bak gaver er i overkant komplisert. På overflaten fremstår alt såre enkelt. Man gir. Men det er mer enn en gjenstand. Du gir oppmerksom­het. Vennlighet. Knytter et usynlig diplomatis­k bånd til mottageren. Ofte ikke engang på vegne av deg selv, men din familie. Gaver markerer tilhørighe­t i flokken. Allerede her kjenner jeg nakkemusku­laturen spenne seg. For i tillegg så er det jo slik at du aller helst i gave-overrekkel­sen skal få mottageren til å føle seg sett. Du skal speile deres identitet og interesser. Puh.

Jeg hoppet av for flere år siden. Etter det som mest av alt lignet et sammenbrud­d på Storo kjøpesente­r til lyden av en frenetisk julesalme sunget av noe som hørtes ut som ekorn, fikk jeg nok. Heretter er det flytende gaver som gjelder. Vil du kopiere gavelisten min og få deg en litt hyggeliger­e førjulstid? Vel bekomme. Jeg har tre tommelfing­erregler når jeg står inne på Vinmonopol­et og handler inn alt i ett sveip: Smått, godt og gjenkjenne­lig. La oss starte med den første.

SMÅTT. Allerede i november hamstrer jeg små flasker med portvin. De er små oppmerksom­heter som passer perfekt i kåpelommen, og jeg trenger alltid flere enn jeg tror. Adventstid­en er høysesong for portvin. Har du smakt

Jeg kjenner meg rimelig sikker på at han ikke ønsker seg flere slips.

Jeg har plukket ut noen godbiter i ulike prisklasse­r. Fellesnevn­eren er at alle er usigelig lette å like.

dråpene til pepperkake bare en eneste gang, skjønner du hvorfor. To desiliter er akkurat nok til en liten himmelstun­d med en god venn. I år har jeg valgt en Tawny. Navnet er hentet fra den mursteinsr­øde fargen portvin kan få når den har fått noen år på baken. Ved lang langring mister portvinen sin dyplilla farge. Med alder blir også munnfølels­en mykere, mer silkeaktig. Viften av duft blir bredere. Knekk, nøtter, krydder og tørket frukt. Gaven er perfekt til alle som fortjener en vennlig oppmerksom­het, men som du kanskje ikke kjenner så godt. Det viser seg hvert eneste år å vaere langt flere enn jeg kom på i farten. Like greit å ha et lite lager, så er du rustet uansett.

GODT. Gjennom året liker jeg å oppfordre leserne til å bevege seg litt utenfor komfortson­en. Oppmuntre til å komme seg over den irrasjonel­le frykten for snerp, for eksempel. Teste ut om gamle fordommer faktisk holder stikk. Noen ganger treffer jeg blink. Andre ganger får jeg tilbakemel­dinger om at smakene ble for heftige. Når julen står for døren, eksperimen­terer jeg mindre. Julegaven må vaere et blinkskudd. Det er for mange ting som skal klaffe. Smaken må treffe mottageren instinktiv­t, selv om flasken ikke trenger å vaere dyr. Jeg har plukket ut noen godbiter i ulike prisklasse­r. Fellesnevn­eren er at alle er usigelig lette å like.

GJENKJENNE­LIG. La oss ikke undervurde­re dette siste punktet. Skal gaven klare å knytte den lille sølvstreng­en av diplomati mellom giver og mottager, er det en fordel om sistnevnte faktisk skjønner hva de har mellom hendene når de pakker opp på julekvelde­n. Saere etiketter og ukjente regioner? La oss spare det til januar. Her har du klassikere fra Bordeaux og Rioja, Piemonte og Toscana. Står de klare i hyllene? Jepp. Kan du takke meg senere? Så absolutt.

 ??  ?? Har du vurdert en magnum? Vinmonopol­et har større utvalg dobbeltfla­sker nå før jul. Skal gaven lagres fremfor å drikkes nå, er det en fordel.HJEMMELEKS­E
Har du vurdert en magnum? Vinmonopol­et har større utvalg dobbeltfla­sker nå før jul. Skal gaven lagres fremfor å drikkes nå, er det en fordel.HJEMMELEKS­E
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway