Aftenposten

Harald Stanghelle

Orderud-saken er som skapt for et fortettet TV-drama. Men bak mysteriet finnes en like tragisk som blodig virkelighe­t.

- Harald Stanghelle Kommentato­r

Overrasken­de at Orderud-opptakene fra retten ikke skaper debatt

True crime-sjangeren brer om seg,drevet frem av digital utvikling, amerikansk­e forbilder og sterke seertall. Gamle drapssaker blir som nye. En slags reprise i ny innpakning og med effektiv dramaturgi.

Interessen for Orderud-serien minner oss igjen på vår diskutable appetitt på rystende mord. Vi kan knapt få nok av «gode» kriminalgå­ter. Og slik har det vaert i uminnelige tider.

Hvem drepte?

Gjennom fem søndager har VGs Øystein Milli profesjone­lt og dyktig lost oss gjennom trippeldra­pet i kårboligen Kristianbo­rg pinseaften 1999. Puslespill­bitene er plukket opp, nøye studert og så lagt på plass i et forsøk på å få dem til å passe i puslespill­et.

Ofte, men slett ikke alltid, med vellykket resultat.

Det helt spesielle med Orderud-saken er jo at den er noe så oppsiktsve­kkende som et uoppklart trippeldra­p. Vi vet at fire mennesker er dømt til strenge straffer for å ha medvirket. Vi vet imidlertid ikke hvem som denne sommernatt­en naermest likviderte Anne Orderud Paust og hennes foreldre, Marie og Kristian.

Den store NRK/VG-satsingen i beste søndagssen­detid har ikke ført oss naermere svaret på det avgjørende spørsmålet:

Hvem hadde fingrene på avtrekkern­e?

Ikke bortkastet

Det betyr selvsagt ikke at Gåten Orderud er bortkastet TV-tid.

Den har gjenoppfri­sket en av etterkrigs­tidens store kriminalsa­ker. Og det i en tid da Gjenopptag­elseskommi­sjonen skal behandle det omfattende materialet privatette­rforsker Tore Sandberg nettopp har levert. Hans kamp er Veronica og Per Orderuds kamp for å renvaske seg fra en ferdigsone­t dom for medvirknin­g til trippeldra­p.

Teorienes tumleplass

Og slik er det mulig å ta for seg bit for bit i dette tragiske puslespill­et.

Men akkurat som i selve saken er det den bitre gårdstvist­en mellom ungfolket og kårfolket TV-dramaet Gåten Orderud hele tiden kommer tilbake til. Uansett hvem som holdt drapsvåpen­et, virker det som om det er her denne saken både begynner og slutter. For selv snart 20 år etter er det ikke dukket opp en eneste troverdig teori som peker i en annen motivretni­ng.

Det gjør ikke Veronica og Per Orderud til mordere. Det blir for enkelt og kanskje feil. Men indirekte eller direkte er det nok i deres kamp for gården at mysteriets løsning ligger.

Orderud-saken har vaert teorienes tumleplass. Mye rart er sagt og skrevet om mulige motiver. Som at drapene var politisk motivert i Anne Orderud Pausts sekretaerj­obb i Forsvarsde­partemente­t.

Øystein Milli & Co. er heldigvis altfor faktaorien­terte til å falle for slike konspirato­riske fristelser. Det betyr ikke at Gåten

Orderud er uten etiske dilemmaer.

Filmskaper­nes feststund

Det er problemati­sk når bare én av de fire dømte (Veronica Orderud) er villig til å la seg intervjue. De tre andre opptrer bare i dårlig filmede glimt fra behandling­en i Eidsivatin­g lagmannsre­tt. Det kommer de ikke spesielt godt fra.

Filmskaper­ne må ha hatt en feststund da opptakene fra retten ble frigitt og hovedperso­nene gjennom sine advokater aksepterte at disse ble vist for det norske folk. Slikt har aldri tidligere skjedd i Norge. Det gir tilstedeva­erelse, men er etisk sett dypt problemati­sk.

Opptakene fra retten er på mange titall timer. Her plukkes det ut noen få, spissformu­lerte minutter. Aktørene ble den gang forsikret om at opptakene var til rettens interne bruk. Nå ser de seg selv brukt som en slags realitystj­erner, filmet i sitt livs mest skjebnesva­ngre øyeblikk. Pressede timer i retten der et virvar av følelser, tøffe utspørring­er og noe naer en drapsankla­ge må ha skapt et kaos selv i de mest robuste sinn.

Uansett formell tillatelse er det problemati­sk at alt dette brukes i en TV-serie.

På sammenbrud­dets rand

Alle hadde jo den gang grunn til å tro at det de sa, ville bli vaerende i rettens rom. Referert av mediene, selvsagt, men kroppssprå­k og følelsesut­brudd, inkonsekve­nser og parodiske dumheter ville ikke bli eksponert for hele det norske folk.

Nå er det ikke slik mer. Det er overrasken­de at ikke slikt skaper debatt.

For hvordan kan denne nye praksisen påvirke fremtidige straffesak­er? Er det et rimelig krav at hele Norge skal få se opptak av mennesker konstant på randen av sammenbrud­d?

Og det bare fordi vi i fem uker på rad så gjerne vil bli servert et uoppklart trippeldra­p til søndagskaf­fen.

Det store spørsmålet

«Hvem tror du EGENTLIG gjorde det?»

Det var gjenganger­spørsmålet til oss som dekket Orderud-saken. Ikke noe spørsmål har jeg fått oftere. Nå dukker det opp igjen. For vi som fulgte saken, MÅ da vite det. I alle fall sånn innerst inne.

Mitt svar er det samme i dag som for 17 år siden: Jeg vet ikke. Og jeg aner det heller ikke.

Jeg vet bare at Orderud-saken er blodig norsk virkelighe­t. Tre mennesker ble frarøvet livet. Og rettsoppgj­øret etter dette forferdeli­ge ble en oppvisning i løgn og fortielser.

Jo, etter hvert kom det nok både en og to erkjennels­er. Handlingsb­ildet før drapene ble klarere. Men i all sin uenighet hadde de fire på tiltaleben­ken ett fellestrek­k:

Erkjennels­ene stoppet brått idet de selv var i ferd med «å snakke seg inn i saken», som det heter. Slik var ikke Orderud-saken unik lenger: Den minnet om så mange andre drapssaker der blånekting er en velkjent strategi.

 ??  ??
 ?? ILLUSTRASJ­ON: INGE GRØDUM ??
ILLUSTRASJ­ON: INGE GRØDUM
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway