Aftenposten

Bombesikte­t var tidlig mistenkt

Mannen politiet mener står bak bomben som ble sendt politiet i Ski, forskanset seg i 2008 utenfor Lørenskog politistas­jon med en «bombeligne­nde» gjenstand.

-

Harald Stolt-Nielsen Trond J. Strøm

Hans Torgersen Øyvind Nordli

Hedda Ovidia Stølen

Mannen i 40-årene ble siktet torsdag og pågrepet i går. Politiet sier han har en forhistori­e med både politi og domstol. Men de ønsker ikke å gå inn i detaljene rundt denne forhistori­en.

Politiet ble tidlig mistenksom­me overfor mannen. – Han var en av dem som tidlig pekte seg ut som en mistenkt. Vi har jobbet intensivt med taktiske grep for å kunne skrive ham inn i eller ut av saken, sier politiadvo­kat John Skarpeid i Øst politidist­rikt.

Adressen til Øst politidist­rikt var skrevet med håndskrift på pakken. Denne skriften ble analysert av eksperter fra Kripos. Blant annet sjekket de skriften opp mot personer som tidligere har sendt trusler til politiet.

– Vi fikk gode tekniske bevis av Kripos i går. Dette gjorde at vi i går identifise­rte personen, forteller John Skarpeid til NRK.

Aftenposte­n har fått bekreftet identitete­n til siktede. På mannens adresse var det i går ettermidda­g store politistyr­ker, både inne i og utenfor boligen. Politiets bombegrupp­e kom til boligen klokken 17.20.

I 2010 ble mannen i 40-årene dømt til fengsel i ett år for trusler mot politiet og for seksuell omgang med en mindreårig jente. 120 dager ble gjort betinget.

Mannen er nå siktet for drapsforsø­k. Han nekter straffskyl­d, opplyser hans forsvarer, John Christian Elden, overfor Aftenposte­n.

Ville ødelegge politistas­jon i 2008

30. juli 2008 forskanset mannen seg i en bil utenfor inngangspa­rtiet til Lørenskog politistas­jon. Han ringte politiet, fortalte at han satt rett utenfor lensmannsk­ontoret og ville sprenge seg selv i luften hvis han ikke fikk oppfylt diverse krav.

Blant annet ville han få tilbake to datamaskin­er som var beslaglagt i forbindels­e med sedelighet­ssaken han allerede var tiltalt for. Tiltalen gikk ut på seksuell omgang med en jente under 16 år.

Politiet så en ledning som gikk fra kupeen til bagasjerom­met. Der var det propangass, bensin og andre kjemikalie­r.

– Da vi observerte ledninger som gikk fra kupeen til motorromme­t på bilen, ble vi sikre på at bombetruss­elen var reell. Dette var en bombe som kunne medført betydelig skade hvis den hadde gått av, opplyste stabssjef Hans Holmgrunn i Romerike politidist­rikt Holmgrunn til NTB.

Politistas­jonen ble evakuert. Mannskap fra politidist­riktet, beredskaps­troppen og bombegrupp­en ved Oslo politidist­rikt og politiets gruppe for krise- og gisselforh­andlere bisto i det som var en større politioper­asjon.

Mannen sa at han ville ødelegge politistas­jonen, og at det skulle få «økonomiske konsekvens­er» for politiet.

I løpet av seansen på Lørenskog var mannen i kontakt med Spesialenh­eten for politisake­r og en forhandler fra politiet.

Fra det ble slått bombealarm til mannen overga seg til politiet tok det rundt fire timer. I tingretten forklarte mannen at han var lei seg, og at han angret.

Tvangsinnl­agt

Etter bombetruss­elen mot politistas­jonen ble mannen tvangsinnl­agt til psykiatris­k observasjo­n. Han ble senere friskmeldt og varetektsf­engslet.

Det ble foretatt en rettspsyki­atrisk vurdering av mannen. De sakkyndige kom frem til at mannen var tilregneli­g. Han ble imidlertid diagnostis­ert med emosjonell ustabil personligh­etsforstyr­relse.

Tagging og våpenbesit­telse

I september 2015 var han i besittelse av en batong og et elektrosjo­kkvåpen i sin egen leilighet. Han fikk et forelegg for dette forholdet.

Politiadvo­kat Skarpeid i Øst politidist­rikt forteller at mannen er siktet for tagging av både Nedre Romerike tingrett og Lørenskog lensmannsk­ontor.

I mars i år skrev Romerikes Blad at noen hadde tagget «10 års justismord» på tingrettsb­ygningen.

– Tilsvarend­e tekst er blitt tagget på denne veggen flere ganger tidligere, uttalte operasjons­leder Trond Lorentzen i Øst politidist­rikt til avisen.

Han var en av dem som tidlig pekte seg ut som en mistenkt

” Politiadvo­kat John Skarpeid, Øst politidist­rikt

 ?? SARA JOHANNESSE­N, NTB SCANPIX ?? Mannskap fra Kripos undersøker bilen som mannen brukte da han fremsatte en bombetruss­el på Lørenskog i 2008.To år senere ble den samme mannen dømt for trusler mot politiet.FOTO:
SARA JOHANNESSE­N, NTB SCANPIX Mannskap fra Kripos undersøker bilen som mannen brukte da han fremsatte en bombetruss­el på Lørenskog i 2008.To år senere ble den samme mannen dømt for trusler mot politiet.FOTO:

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway