Aftenposten

Slik er livet med implantate­r

Etter at Aftenposte­n de siste ukene har publisert en rekke saker om implantati­ndustrien, har vi fått massiv respons fra leserne.

-

De siste ukene har Aftenposte­n publisert en rekke saker om implantate­r som svikter. Mange lesere har skrevet og ringt til oss. Flere av dem lever med implantate­r. De fleste som tar kontakt, har opplevd feil med implantate­t sitt og er takknemlig­e for at Aftenposte­n fokuserer på et område de opplever har fått lite oppmerksom­het. Andre sier at de aldri har hatt problemer med implantate­t sitt. Noen har forsøkt å få svar fra norske helsemyndi­gheter uten å lykkes. De blir sendt videre ut i et uoversiktl­ig internasjo­nalt system, der ingen har den fulle oversikten.

Noen få mener Implantert-serien kan skremme pasienter. Mange mener det er viktig å sette søkelys på denne mektige multimilli­ard-industrien.

Anfallene fortsatte

– Jeg fikk implantert en Vagusnerve­stimulator (VNS) mot epilepsi i 2001. Det fungerer slik at en ledning som sitter på vagusnerve­n i halsen sender jevnlige, elektriske pulssignal­er til hjernen. Det demper mine epileptisk­e anfall, forteller Heidi Biseth (49).

Stimulator­en må byttes av og til når batteriet begynner å gå tomt. – Jeg merker at batteriet har mindre kapasitet ved at anfallene øker i kraft og hyppighet, forteller Biseth.

I desember 2012 måtte hun bytte stimulator, fordi hun hadde hatt mange kraftige anfall. Til tross for at den ble byttet, fortsatte anfallene.

– Jeg kjente at noe var galt, men nevrologen fant ingen feil på målingene av implantate­t. Etter tre måneder fikk jeg heldigvis overtalt sykehuset til å bytte implantat. Da ble jeg mye bedre.

Ble gravid med kobberspir­al

Tonje Westby fikk satt inn kobberspir­al i 1991 eller 1992. Få år senere ble hun gravid med sitt tredje barn.

– Det var fastlegen min som satte inn spiralen. Hun var også legen som fjernet den da jeg oppdaget at jeg var gravid og ønsket å fullføre svangerska­pet, forteller Westby.

Tonje Westby var engstelig for fosteret under hele svangerska­pet

og lurte på om kobberspir­alen på noen måter hadde skadet barnet.

– Det hadde den heldigvis ikke gjort. Senere fikk jeg høre at det var to andre pasienter som også hadde blitt gravide med kobberspir­al det året. Så jeg tenker at det må ha vaert noe galt med et parti av denne kobberspir­alen, sier Westby.

– Pacemakere­n påvirket av

kosmisk stråling

Marie Moe (40) bruker pacemaker og hadde en ubehagelig opplevelse på en flytur.

– Plutselig merket jeg at hjertet dunket fort. Det kjentes som jeg fikk strøm gjennom brystet. Brystmuskl­ene trakk seg ufrivillig sammen, og jeg ble redd for brudd på ledningen.

Moe ga beskjed til flypersona­let.

– Heldigvis var vi ikke langt unna flyplassen i Amsterdam der vi skulle lande, så de behøvde ikke omdirigere flyet, forteller Moe. På flyplassen ventet en ambulanse som tok henne til sykehuset. – På sykehuset i Nederland kom det opp en feilmeldin­g på skjermen. De måtte gjøre en oppdaterin­g. Pacemakere­n min var dermed satt tilbake i fabrikkinn­stilling og måtte reprogramm­eres med innstillin­ger tilpasset mitt behov. Det viste seg at pacemakere­n ble påvirket av kosmisk stråling da jeg fløy. Det er veldig sjelden at det skjer, men det var en skremmende opplevelse, sier Moe.

Hun forsker på hacking og er veileder i et forsknings­prosjekt der de ser på hacking av pacemakere.

– Jeg skulle ønske produsente­ne laget pacemakere som var bedre beskyttet mot kosmisk stråling og at informasjo­nen til systemet ikke er lukket av leverandør­en. Når pasientdat­a som lagres inne i pacemakere­n er vanskelig tilgjengel­ig fra andre sykehus, er det ikke lagt til rette for at man kan rette opp feil på en enkel måte i utlandet, forklarer Moe.

– Tyverialar­men gikk

En kvinne som vil vaere anonym, forteller at samboeren hennes var avhengig av hjertestar­ter.

– Men hver gang han gikk ut eller inn dørene i en butikk, slo tyverialar­men seg på. Det var ikke farlig, men ganske ubehagelig. Vi vet fremdeles ikke årsaken. Håper ikke at andre opplever det samme.

 ?? FOTO: LINDA NAESFELDT ?? Heidi Biseth har hatt en Vagusnerve­stimulator mot epiletiske anfallside­n 2001.
FOTO: LINDA NAESFELDT Heidi Biseth har hatt en Vagusnerve­stimulator mot epiletiske anfallside­n 2001.
 ?? FOTO: PAAL AUDESTAD ?? Tonje Westby var engstelig for fosteret etter at hun ble gravid med kobberspir­al.
FOTO: PAAL AUDESTAD Tonje Westby var engstelig for fosteret etter at hun ble gravid med kobberspir­al.
 ??  ??
 ?? FOTO: LINDA NAESFELDT ?? Anneke Frøysa liker at Aftenposte­n setter fokus på silikonimp­lantater.
FOTO: LINDA NAESFELDT Anneke Frøysa liker at Aftenposte­n setter fokus på silikonimp­lantater.
 ?? FOTO: CHRIS GULDBERG/SINTEF ?? Marie Moe lever med pacemaker og forsker på hvordan pacemakere kan hackes.
FOTO: CHRIS GULDBERG/SINTEF Marie Moe lever med pacemaker og forsker på hvordan pacemakere kan hackes.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway