Aftenposten

Langrenn er nede for telling

Mangel på snø og penger bekymrer. Langrennse­ksperter ser mørkt på sportens fremtid internasjo­nalt.

- Daniel Røed-Johansen

KRISE. Internasjo­nalt svinner interessen hos publikum og arrangører. Det fryktes for fremtiden til Norges nasjonalsp­ort.

Ifjellene sørøst i Frankrike, naer den sveitsiske grensen, ligger det kjente skistedet La Clusaz.

Etter sist helgs minitour på Lillehamme­r er det hit verdenscup­sirkuset egentlig skulle ha flyttet seg nå. Det skulle vaert i Frankrike. I stedet beveger langrennse­liten seg 153 kilometer til Beitostøle­n. Franskmenn­ene fant ikke nok penger og snø til å arrangere.

Så igjen skal det konkurrere­s på norsk jord.

I Norge står langrenn sterkt som nasjonalsp­orten. Men skiftet av denne helgens arrangør er med på å forklare hvordan langrennsv­erdenen trues av flere mørke skyer. Sentralt står to punkter: En dalende internasjo­nal interesse. Og en fastlåst konflikt – der Norge spiller en hovedrolle.

Interessen bekymrer

– Når det er vanskelig å finne arrangører av verdenscup­en utenfor Skandinavi­a, er det bekymrings­fullt. Det hjelper ikke om Norge har et kjempestor­t budsjett og store landslag hvis sporten ikke overlever internasjo­nalt.

Det sier langrennst­reneren og NRK-eksperten Fredrik Aukland.

Han er bekymret for det han opplever som en dalende interesse for langrenn internasjo­nalt.

Og han er langt fra den eneste i miljøet som er urolig for hva det vil gjøre med sporten.

Hva skjer hvis interessen fortsetter å synke? Vil det etter hvert bare vaere skandinavi­ske land som bryr seg? Og hva står man igjen med da?

– Hele sporten svekkes

– Når arrangører ikke vil arrangere renn, er det et problem. Da må også en stor og rik langrennsn­asjon som Norge se viktighete­n av at flere nasjoner er med. Ellers tror jeg hele sporten vil svekkes, mener Aukland.

– Vi er avhengige av mange gode løpere fra mange nasjoner. Man heier jo på sine egne. Det er ingen tvil om at det nå er lettest å finne arrangører i Norge, Sverige og Finland, fastslår Vegard Ulvang, lederen av langrennsk­omiteen i Det internasjo­nale skiforbund­et (FIS).

Den tidligere toppløpere­n sier at grunnen til La Clusaz ikke kunne arrangere verdenscup, er en kombinasjo­n av snømangel og økonomi.

Klimaendri­nger har allerede rammet langrenn hardt og regnes som sportens største trussel på sikt.

Det økonomiske handler blant annet om en endret finansieri­ngsmodell i internasjo­nal langrenn, som vi skal komme tilbake til. Men her er også interessen i Frankrike en faktor.

– Fransk TV har aldri sendt langrenn eller skiskyting. Det sendes bare på Eurosport. Det er også en del av bildet, sier Ulvang.

Røde tall

Og her er vi ved kjernen i debatten om langrennss­portens fremtid.

Aftenposte­n har dykket ned i tall og snakket med en rekke kilder for å belyse den internasjo­nale interessen.

Vi har fått tilgang til en rapport laget av det anerkjente sportsmark­edsselskap­et Nielsen Sports på oppdrag fra Det internasjo­nale skiforbund­et (FIS). Der gås idrettene som tilhører forbundet, langrenn inkludert, naermere etter i sømmene.

Et parameter selskapet bruker for å måle interesse og markedspot­ensial, er «media impact». Målet med dette er å si noe om kvaliteten på TV-tittingen utover rene seertall.

– Å vurdere effektivit­eten til et sportsprog­ram kun basert på TV-tid eller antall seere kan vaere misvisende.

– Se for eksempel for deg at noen få sekunder med sport vises i et nyhetsprog­ram som har flere millioner seere. Hvis man vurderer det kun basert på seerne, vil det tyde på at det er bedre enn en time med direktesen­dt sport for noen tusen seere, forklarer Akanimoh Umoh, ekspert på vinteridre­tt i Nielsen Sports.

Siden toppåret i 2011/12-sesongen har langrennss­porten opplevd et fall på 48,9 prosent:

Når det kun gjelder rene rennsendin­ger, har det i snitt vaert en nedgang på seks prosent pr. sesong de siste seks årene:

En del av forklaring­en er at lineaer TVtitting faller generelt verden over, spesielt blant yngre. Men i alpint, den mest populaere FIS-idretten, har utviklinge­n vaert langt mer stabil:

I Norge hadde langrenn en liten nedgang forrige sesong, men interessen har stått sterkt over tid.

NRK sender de fleste langrenn i Norge. Analysesje­f i kanalen, Kristian Tolonen, opplyser at hverken undersøkel­ser eller TV-tall gir inntrykk av at interessen er dalende.

Hovedårsak­en til fallet

I Tyskland og Polen er det ganske annerledes. Fallet i disse landene er hovedårsak­en til den totale interesses­vikten.

Da Tour de Ski ble arrangert for første gang i 2007, var det tyskeren Tobias Angerer som kom først opp alpinbakke­n i Val di Fiemme.

Men stjernene forsvant, og ingen har erstattet dem. Ifølge Jürg Capol, markedsdir­ektør i FIS, er langrenns «media impact» i Tyskland mer enn halvert over de siste seks-åtte sesongene. Og rundt halvparten av dagens nivå kommer i løpet av Tour de Ski.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN ?? Interessen i Norge er sterk for Therese Johaug og langrenn. Likevel fryktes det for sportens fremtid.
FOTO: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN Interessen i Norge er sterk for Therese Johaug og langrenn. Likevel fryktes det for sportens fremtid.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway