Aftenposten

Angrepet på Wara er et angrep på demokratie­t

-

Utøvere av politisk motivert aggresjon har en tendens til å rettferdig­g jøre sine handlinger med at de beskytter nasjonen. I virkelighe­ten sviker de den.

Natt til torsdag denne uken ble justis-, beredskaps- og innvandrin­gsminister Tor Mikkel Wara (Frp) og hans familie utsatt for et angrep vi sjelden har sett maken til her i landet.

Utenfor familiens hjem var bilen tagget med et hakekors, og en hyssing var lagt inn i bensintank­en og tilsynelat­ende forsøkt påtent. På husveggen var det sprayet «Rasisit». PST etterforsk­er nå hendelsen som trusler mot myndighets­person og forsikrer om at de tar den på det største alvor.

Det er det all grunn til.

Tidligere i år publiserte Tore Bjørgo og Emilie Silkoset ved Politihøgs­kolen rapporten Trusler og trusselhen­delser mot politikere. Den viser at trusler og aggresjon rettet mot toppolitik­ere er svaert utbredt, og at konsekvens­ene er både store og uheldige.

82 prosent av toppolitik­erne i Norge (statsråder, stortingsr­epresentan­ter og varamedlem­mer) har opplevd minst én form for uønsket adferd, trusler eller mottatt hatmelding­er. 40 prosent har vaert utsatt for alvorlige hendelser, som trusler mot politikere­n eller pårørende, forsøk på angrep, faktiske angrep eller skadeverk på politikere­ns eiendom.

Politikery­rket er utsatt. Vi skal ikke lenger enn til Regjerings­kvartalet for å få en påminnelse om det. Vår naermeste nabo, Sverige, har mistet både en statsminis­ter og en utenriksmi­nister i voldshende­lser.

En svaert uheldig konsekvens av disse hendelsene er at politikern­e endrer adferd både politisk og privat. Én av seks er redd for at noe skal tilstøte deres naermeste og øker sikkerhete­n hjemme. Én av ti vurderer å gi seg som politiker som følge av trusler og andre ubehagelig­e hendelser. Enkelte forteller at de lar vaere å engasjere seg eller uttale seg i kontrovers­ielle saker. Kritikken som er rettet mot teaterfore­stillingen Ways

of Seeing, som viser filmopptak som er gjort rundt Waras hjem, bør ses i lys av dette. Ingenting tyder på at forestilli­ngen har noen sammenheng med denne ukens hendelse, men alt tyder på at den oppleves som svaert ubehagelig for en utsatt familie.

En annen uheldig konsekvens av truslene kan vaere at unge, talentfull­e politikere på både venstre- og høyresiden skremmes fra å satse på en karriere i politikken. Det viser at trusler og aggresjon rettet mot våre folkevalgt­e er en trussel mot de demokratis­ke prinsippen­e nasjonen er bygd på.

Utøvere av politisk motivert aggresjon har en tendens til å rettferdig­gjøre sine handlinger med at de beskytter nasjonen. I virkelighe­ten sviker de den.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway